Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için idari para cezası verilir. 2022 yılı için idari para cezası 1414,17 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Belge geçerlilik süresi belirtilen sürelerden farklı ise başvuru dönemi başlangıç tarihi Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belirlenir. Belge yenileme başvuru döneminin başlangıç tarihinden önce ve belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden sonra yapılan başvurular kabul edilmez.
Belge süresi uzatımında belge sahibi tarafından MYK'ya yatırılmak üzere belge yenileme ücreti istenir. Adayın belgesinin yenilenebilmesi için belge yenileme ücretini TÜRKİYE MYM'ye yatırması gerekmektedir.
- 5544 sayılı Kanun gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamamaktadır.
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Sınav ve belgelendirme masrafları ise devlet tarafından karşılanacaktır.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
Zorunlu MYK Belgesi Alınmazsa Ne Olur? Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 1038 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.
Başarı sonuçları MYK sistemine yüklenir. Bu tarihten itibaren aday belgeli kabul edilir. MYK 8-10 gün içinde MYB Belgesi ve MYB kimlik belgesini BTSO MESYEB' e gönderir. Aday da MYB belgesini ve MYB kimliğini BTSO MESYEB' ten belge kullanım sözleşmesi imzası karşılığında bizzat teslim alır.
Yeterlilik Belgesi Zorunlu Hale Getirildi
Bakanlıkça yayımlanan tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Tebliğlerin yayım tarihinden itibaren 12 aylık süre içerisinde belge almayan kişiler ilgili meslekte çalıştırılamayacaktır.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin ulusal yeterliliklerde belirtilen geçerlilik süreleri bulunmaktadır. Başvuru dönemi, belgenin geçerlilik tarihinden 6 ay önce başlar ve 6 ay sonra sona erer.
Bir iş dalına ait konuyla ilgili ne derece bilgi sahibi olduğunuzu ve o işi yapmaya uygun olup olmadığınızı ispat edici belge niteliğine sahiptir. Bilgi ve becerileriniz sayesinde yetkili konuma geçebilmenizi de sağlamaktadır. Bu yüzden çok önemli belge olduğunu ve alınması gerektiğini bilmelisiniz.
Mesleki Yeterlilik Kurumu uzmanları tarafından onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri, sınav ve belgelendirmesi tamamlanan adayın e-devletinde görülebilmektedir. Fiilen belgesi eline geçmeyen kişi Mesleki Yeterlilik Belgesini teslim alana kadar e-devlet üzerinden belge sahibi olduğunu kanıtlayabilir.
Geçerlilik süresi alınan belge üzerinde belirtilmiş olupve bu süre uzatılabilmektedir. Belge yenilemeleri belge üzerinde yazan belge geçerlilik tarihinden en az 15 gün (2 hafta) öncesinde başvuru yaparak yenileme işlemleri yapabilir.
Belgelendirme kapsamında yer alan Ulusal Yeterliliğe ilişkin, ilgili standart dışında uygulanması gereken yasal yaptırımların yerine getirilmediğinin tespiti, Belgelendirme kurallarına uyulmaması, Belgenin yanlış kullanımı, İlk gözetim süresini; sebepsiz olarak 2 hafta ve/veya daha fazla ertelemesi durumunda.
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
Adayın sınavlarda başarılı olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 80 puan alması gerekmektedir. Adayın sınavlarda yapılacak işlem için verilen süreyi aşmaması gerekir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi ücretlerini sınav girdikten ve belge almaya hak kazandıktan sonra, sınava girmiş olduğunuz Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan şirketin hesabına yatırılır. Yatırılan Belge Ücretleri kuruluşlar sınava giren kişi adına Mesleki Yeterlilik Kurumu'na yatırır.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Belgesi olmayanlar 1 Ocak'tan itibaren çalıştırılamayacak
Bu mesleklerde, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanlar, 1 Ocak 2023'te itibaren çalıştırılamayacak.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçları için tıklayınız. Sonucunuz başarılı ise, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşundan yeterlilik belgenizi vakit kaybetmeden elde edebilirsiniz.
MEB onaylı kurslar, MEB onaylı sertifika verebiliyor ancak mesleki yeterlilik belgesi veremiyor maalesef. Siz, MEB kursları aracılığı ile gerekli bilgi ve beceriyi kazanıyor, ardından mesleki yeterlilik sınavlarına girebiliyorsunuz.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
Bu sorunun cevabı hayırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri