Profesyonel Mutfaklardaki Sous Chef Kimdir? Su şefi nedir sorusuna verilebilecek en açıklayıcı tanımlama, executive şefin asistanıdır yanıtı olabilir. Bir başka deyişle su şefi için aşçıbaşı yardımcısı da diyebiliriz. Executive şef, işletme mutfaklarındaki patrondur, yani tüm sorumluluk ona aittir.
Sous Chef Nasıl Olunur? Sous chef eğitimi, profesyonel aşçılık eğitimi veren okullarda alınmalıdır. Bu alanda Türkiye'de özel eğitim veren birçok kurum bulunmaktadır.
Diğer anlamları arasında yönetici şef, şef müdür, baş şef ve usta şef olarak bilinir.
şefin yani aşçıbaşının altında çalışan anlamına gelir. otel endüstrisinde orijinal adı ile kabul edilen pek çok fransız mutfak teriminden biridir. özellikle otel mutfakları gibi profesyonel çalışan mutfaklarda soğuk mutfak, sıcak mutfak, tatlı, sebzehane gibi her bir bölüme bir sous chef düşer.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok.
İlgili 34 soru bulundu
Soğuk Şefi Ne Demek? Soğuk şefi nedir sorusu, mutfağın soğuk bölümünden sorumlu, mutfak hiyerarşisinde idari olarak su şefine bağlı, tüm soğuk yemeklerin, sosların, meze ve salataların yapımında bilgi ve beceri sahibi olan kişidir şeklinde cevaplanabilir.
Executive Şef Ne Demek? Executive şef ya da diğer adıyla yönetici şef mutfaktaki her unsurdan ve her olaydan sorumlu liderdir. Executive şef nedir sorusuna ise şöyle yanıt verilebilir; mutfakta yapılan tüm yemeklerden ve mutfakta çalışan personelin tamamından sorumlu olan kişidir.
Yani pozisyonun dilimizdeki tam karşılığı, yarı-şef şeklinde açıklanabilir. Demi şef ne iş yapar sorusu cevaplanırken görev tanımı yapılmak istenirse, aşçıbaşına ve su şefine (sous-chef) karşı sorumlu olan kişidir şeklinde bir tanımlama yapılabilir.
Sıcak Şefi Ne Demek? Sıcak şefi nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; mutfağın sıcak bölümünde çalışan, mutfak hiyerarşisinde direkt su şefine bağlı olan, su şefinin veya aşçıbaşının olmadığı durumlarda mutfakta inisiyatif alabilen, tüm sıcak yemek ve sosların yapımında bilgi beceri sahibi olan kişidir.
Executive Chef (Birinci Şef)
Aboyeur denilen, siparişlerin şeflere anons edilmesi işini de çoğunlukla executive chef üstlenir.
1- Alain Ducasse
Bu onu şu anda dünyadaki en çok Michelin yıldızına sahip yaşayan şef yapıyor. Birçok kişi tarafından dünyanın en iyi şeflerinden biri olarak kabul edilen o kişi, dünyanın dört bir yanına yayılmış 36 restoranıyla yıllar içinde bir iş imparatorluğu kurdu.
Ayrıca özellikle büyük ve köklü restoranlarda şef olmak gibi hayallerin varsa akademik eğitim geçmişi çok önemli. Bunun için izleyebileceğin 2 yol bulunuyor: 2 yıllık eğitim veren aşçılık ön lisans programlarına girmek. 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olmak.
Şef kadrosu yönetici kadroları arasında sayılan bir kadro olup, sorumluluğu olan, gerektiğinde hesap veren, denetim ve teftişlerde her türlü bilgi ve belgeyi temin eden ve ilgili makamlara sunan bir kadrodur.
Mutfak şefi, gıda malzemesinin temininden, sofra sunumuna kadar tüm mutfak süreçlerini yönetir. Restoran, bar, yolcu gemisi ve hastane gibi pek çok kurumda çalışabilir.
Soğuk şefi, isminden anlaşılacağı gibi mutfağın soğuk bölümünden sorumlu şeftir. İdari olarak sous şefine bağlı olan soğuk şefi, tüm soğuk yemeklerin, soslarınn, mezelerinn ve salataların yapımından sorumlu olan kişidir.
Kendisine servis sırasında Servis Eleman Yardımcısı (Commis de Rang) yardımcı olur.
Tournant da chef de cuisine olmaya aday aşçılardandır. Her aşçı tournant olamaz. Belirli bir bölümü yoktur. Aşçılar çeşitli nedenlerle (aylık, yıllık izinler, hastalık vb. devamsızlıklar) izne çıkınca onların yerini doldurur ve görevini aksatmadan yapar.
Banquet Chef, Sadece otellerde rastlanan bu pozisyonun görevi verilen davetler, organizasyonlar, düğünler gibi zamanlarda verilecek menüleri hazırlamak, organize etmek ve kalitesinden emin olmaktır. Çoğu zaman müşteri ile bizzat görüşüp, menü tercihlerine göre hareket eder.
ProChef, MSA'nın sektörde çalışan, 3 yıl ve üzeri deneyime sahip olup, daha önce eğitim almamış aşçılara uluslararası temel aşçılık konularını profesyonel bir anlayışla aktarmak için tasarladığı eğitim programı.
Private şef dediğimiz olayda tamamen kişiye özel hizmet eden şeflerdir. Yemek yaptığı kişinin isteklerine göre alışverişten, hazırlığa, sunuma ve anlatıma kadar her aşamayı kendisi gerçekleştirir.
Şef Sosiyer (Chef Saucier )
Et yemeklerinin ( Kırmızı ve Beyaz ) hazırlanmasından, yanında servis edilecek olan sosların hazırlanmasından sorumludur. Tatlı sosu ve balık soslarının dışındaki soslar dışındaki sosların hazırlanması da şef sosiyerin görev ve sorumluluklarındandır.
Otel, restaurant, kafe gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerin mutfaklarında; malzeme tedariğinden menü belirlenmesine, yemeklerin hazırlanmasından sunumuna kadar, departmanın tümünden sorumlu olan kişiler, aşçıbaşı ya da şef aşçı olarak tanımlanır.
Pasta şefi veya pâtissier hamur işi, tatlılar, ekmekler ve diğer unlu mamullerin yapımında usta, profesyonel bir mutfakta istasyon şefi ve aşçıdır. Büyük otellerde, bistrolarda, restoranlarda, pastanelerde ve bazı kafelerde çalışmaktadırlar.
Kasap şefi ne yapar sorusunun yanıtı kısaca, kesici araç gereçleri kullanarak eti pişirmeye uygun hale gelecek şekilde hazırlamak olarak verilebilir. Etlerin buzlukta saklanabilmesi veya yemeklerde kullanılabilmesi için uygulanacak teknikler değişebilir. Et tesislerinde görevli şefler, kesim sürecini yönetir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri