Bütün röntgen incelemeleri gibi rahim filmi de gebe olan veya o anda gebe olması olasılığı bulunan kadınlara çekilmez. Çünkü anne karnındaki embriyo veya fetüs, kullanılan X ışınlarından zarar görebilir.
Eğer hamilelik durumu varsa çekimin kesinlikle yapılmaması gerekir. X ışını fetüsün fiziksel gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle rahim filmi çekilirken hamilelik şüphesinin olmaması gerekmektedir.
Rahim filmi uygulanması öncesinde detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede enfeksiyon (iltihap) bulguları saptanması durumunda ise enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
Rahim filmi çekilebilmesi için en uygun zaman aralığı adet kanaması bittikten 4 ila 5 gün sonradır.
İlgili 19 soru bulundu
Adetliyken rahim filmi çekilmesi bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle adetliyken rahim filmi çekilmez. Hsg için adetten sonra birkaç gün beklenilmesi önerilir. Böylece olası enfeksiyonlar önlenmiş olur.
Adet döneminden sonra rahim filmi çekilmeden önce cinsel ilişki olmamalıdır. Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir.
HSG (Histerosalfingografi) yani halk arasında bilinen adıyla ilaçlı rahim filmidir. Bu film sayesinde rahim boşluğu ve tüpler hakkında bilgi edinmeyi amaçlarız. Bu film özellikle adet bittikten sonra 1-3 gün içinde çekilir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Rahim filmi sonrasında cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır. İşlem sonrasında araç kullanılabilmektedir. İşlem sonrasında hamile kalma şansı yüksektir.
Rahim filmi uygulamasına başvurulma sebepleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir; Adet düzensizliğinin nedenlerinin araştırılması Kısırlık nedenlerinin araştırılması Tüp bebek tedavi öncesi ayrıntılı muayene ve kontrol sürecinin yürütülmesi.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
İlaçlı ağrısız rahim filmi çekimi sonrasında en çok görülen şikâyetler; enfeksiyon ve alerji durumudur. Ancak enfeksiyon miktarı oldukça düşük olmaktadır. Mitral kapak rahatsızlığına sahip olanlarda hem riski durumları hem de enfeksiyonu engelleyebilmek için antibiyotik tedavisi yapılmaktadır.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Eğer çiftlerde, gebeliğin mümkün olamayacağı azospermi, tüplerin alınmış olması, menapoz gibi durumlar söz konusuysa adet kanamasının olmadığı herhangi bir zamanda rahim filmi çekilebilir.
Kapalı tüplerin açılması ameliyatları genellikle laparoskopik cerrahi ile yapılmaktadır. Bununla birlikte tüplerin bağlanmasında kullanılan yönteme göre açık cerrahi de tercih edilebilmektedir. Eğer tüm koşullar uygunsa tüpler açıldıktan sonra da sağlıklı bir şekilde gebe kalınabilmektedir.
Rahim Filmi (HSG) Olumlu Yönleri
Uygulanan basıncın etkisiyle beraber tüplerdeki yapışıklık, tıkanıklık veya pıhtıların temizlenmesiyle sperm ile yumurtanın buluşmasının kolaylaştığı düşünülmektedir.
Yapılan çalışmalarda rahim içine verilen sıvının , film sonrasında gebelik şansını arttırıcı bir etki yaptığı anlaşılmıştır. Verilen bu sıvı birkaç saat içinde idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Kullanılan bu madde dokular ve organlar üzerinde zararlı bir etki oluşturmaz. Rahim ve yumurtaları da olumsuz etkilemez.
Rahim filmi çekimi yapılırken dikkatli ve kibar olunulduğu takdirde HSG karında biraz batma ve gerilme hissi yaratan ve dayanılacak kadar az ağrı veren bir işlemdir. Bu yüzden anestesi uygulanarak yapılmaz. Fakat istisnai durumlarda anestiyle de uygulanabilir.
Rahim filmş çekimi sırasında tüplerin açılması sayesinde birçok kadın uygulama sonrasında gebe kalabilmektedir. Rahim filmi işlemi merkezimizde üst düzey konfor ve güvenilirlik sağlanarak uygulanmaktadır.
Rahim Filmi (HSG) Nedir? Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde; rahimdeki tüplerde söz konusu bir tıkanıklık, darlık ve genişleme gibi sorunlar tespit edilir.
HSG (İlaçlı Rahim Filmi) çektirdikten sonra sonuçları ne zaman alırım? Çekim yapıldıktan sonraki üç(3) iş günü sonra sonuçlar sisteme yüklenecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan kendi sonuçlarına ulaşabilecektir.
HSG çekiminin kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra; tıkanmış tüplerin açılması ya da rahim içi yapışıklıkların giderilmesinde de etkili olan HSG çekimi; günümüzde güvenilir ve konforlu bir şekilde çekilebilmektedir.
Filminizi yüksek teknoloji kullanarak yeni yöntemle çekeceğiz. Bu nedenle HSG çekimi sonrasında yapmanız veya yapmamanız gereken hiçbir şey yoktur. HSG çekiminden sonra işinize dönebilir, sosyal programınıza devam edebilirsiniz. Araba kullanabilirsiniz.
Rahim filmi çekimi sonrasında lekelenme şeklinde hafif kanama olması ve orta şiddette ağrı olması beklenen bir durumdur. Adet gecikmesi veya adet düzensizliği HSG sonrasında karşılaşılan problemlerden biri değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri