Kadın ve erkek kuaförleri uluslararası nitelikte MYK mesleki yeterlilik belgesi alarak iş yeri açmak için gerekli olan ustalık belgesi sınavlarına doğrudan girme hakkı elde eder.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
Ustalık belgesi kesinlikle mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmeyeceği gibi mesleki yeterlilik belgesi de ustalık belgesi yerine geçmez ve birbirlerinin yerine kullanılmaz.
Yürürlüğe giren kanunla birlikte, ustalık belgesi, meslek lisesi diploması ya da üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okulların diplomasına sahip olan kuaförler için mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu olmayacak.
İlgili 38 soru bulundu
Kuaförlük belgesi; meslek liselerinden, halk eğitim merkezlerinden ya da üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olunarak alınabilir. Ancak tüm bu yöntemlerin tamamı uzun yıllar süren eğitimlerdir. Bunlara ek olarak kuaförlük belgesi almak için online eğitim merkezlerinden de yararlanılabilmektedir.
Kariyer Eğitim Kurumları'nın 6 ay süren Milli Eğitim Bakanlığı kuaförlük kursu haftada 2 gün olacak şekilde yapılıyor.
Kuaförler çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.197 ile ₺2.460 arasında maaş alıyor. Kuaförler giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.197 ile ₺1.646 aralığındadır.
MEB onaylı ustalık belgesi almak için mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapmalısınız. Bu durum 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile belirlendiği için başka bir yerden ustalık belgesi almanız mümkün değildir.
Bir meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen kişiler, ilgili meslekte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna başvuru yapar.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
4 seviye mesleki yeterlilik belgesi, mesleki yeterlilik seviyeleri uygun olan mesleki yeterlilikte kendini geliştirmiş kazanımlarını güçlendirmiş deneyimlerini artırmış kişilerin bulunduğu seviyedir.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Yeni uygulamaya göre, çalışanlardan en az bir kişinin ustalık belgesine sahip olması gerekecek. Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, temmuz itibarıyla lokanta açacak esnafın ustalık belgesini ibraz etmek zorunda olduğunu söyledi.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır 2023
Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece sınava girerek ustalık belgesi alabilmektedirler. Ustalık belgesi almak isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Müşterilerin yaptıkları: Yaygın görüş eğer sahibi saç yapıyorsa ona bahşiş vermemeniz gerektiği yönündedir. Ancak gitgide daha fazla müşteri bahşiş veriyor. Salon çalışanlarının yapmanızı istediği: bu kural artık uygulanmıyor, hadi, sahibe de bahşiş bırakın.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
“Berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetleri” için % 18 KDV oranı uygulanır.
Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, erkek saç kesimi, şekil verme ve tıraş uygulamasında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Kuaför olmak için meslek liselerinin ilgili programlarından ve üniversitelerin 2 yıllık ön lisans programlarından eğitim alınabilir. Bu eğitim programlarından alınan diplomalar ile iş başvurularında bulunulabilir. Kuaför olabilmek için mevcut olan diğer bir eğitim seçeneği ise özel kurslardan eğitim almaktır.
Kuaför Sertifikası Sertifika Geçerliliği
Kuaför Kursu sertifikası ile Güzellik ve Saç bakım hizmetleri alanında çalışabilirler. Kurumumuzdan alacağınız tüm kurslar ve sertifikalar Üniversite onaylı olacağı için Türkiye'nin her yerinde geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri