Meşruiyet bakımından: a) Meşrû akidler, hukukî tasarrufa konu olmalarında kanunun (dinin, şeriatın) sakınca görmediği nesneler üzerinde, usulüne uygun olarak yapılan akidlerdir.
Yapılması dinen serbest olan fiil. Fıkıh usulünde mükellefin yapıp yapmamakta şer'an serbest bırakıldığı fiilleri, fıkıhta ibâha denen bazı yetki ve izinlerin konusunu yahut sonucunu belirtmek için kullanılan bir terim.
Mevkûf akit: Yürürlüğünün, akde mübaşeret edenlerin dışında üçüncü şahısların hakkına taalluk ettiği akittir. Bu nedenle akdin nefâz'ı, hak sahibi şahsın icâzet'ine bağlıdır.
Îcâb, evlilik akdi inşâ etmek üzere ilk olarak ortaya konulan irade beyanıdır. Kabûl ise, evlenme konusunda îcâbdan sonra ifade edilen irade beyânıdır. Hanefîlere göre karşılıklı olarak ortaya konan irade beyanının rızaya dayanması ise nikâh akdinin şartıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Peki, bu akit nedir ? Borcun ana unsurların biri olan akit ya da diğer bir yaygın adıyla sözleşme, kişiler ve kurumların karşılıklı irade beyanlarına dayanan hukuki bir sonuç doğuran bir işlemdir. Emlak alanında oldukça sık kullanılan akit sözleşmeleri taşınmazın durumu ile ilgili yapılan sözleşmelerdendir.
Vedia verenin taşınır bir malı ücretsiz olarak saklanmak üzere vedia alana tevdi ettiği, tevdi alanın da bu malı istendiği zaman iade borcu altına girdiği akit vedia akdidir (saklama sözleşmesi – depositum).
Buna göre çoğu zaman bilinebilecek bir şeye dair rivayetler merfû, aksi halde ise mevkuf sayılır. Diğer din mensuplarından bilgi nakletmeyen bir sahâbînin geçmiş ve gelecek zamanla veya yapılması özel bir sevap yahut ceza gerektiren işlerle ilgili açıklamaları hükmen merfû kabul edilir.
Akit mahalli; kendisi üzerinde şeriata uygun olarak sözleşme yapılan şeydir. menfaati olmaktadır. Fakihlerin çoğuna göre akitler icap, kabul ve mahalden oluşmaktadır. büyük çoğunluğu tarafların yaptıkları sözleşmelerde mahal hususunda gerçekleşmektedir.
Nikâhın unsurlarıyla alakalı şartlara denir. Bu şartlardan birinin eksik olması halinde nikâh batıldır. hiç bir sonuç ifade etmez. kadar mevkuf (askıda hükümsüzlük) olarak adlandırılır. Onay olmaması halinde hiçbir sonuç doğurmaz.
Yasalara ve toplum kurallarına uygun davranışlar ve söylemler, meşru olarak nitelendirilir. Meşru kelimesinin içinde yer aldığı birçok tamlama hem günlük hayatta hem de hukukta sık sık kullanılır.
Meşruiyet, “şer'i” ve “şeriat” sözcükleriyle köken birliği olan bir sözcüktür. Meşru sözcüğü, “şeriata uygun” anlamına gelir. Altını çizmemiz gereken, “uygunluk” kavramıdır. Sözcük akrabalığından yola çıkarak meşruiyet, din hükümlerine uygunluk anlayışıyla sınırlandırılamaz.
Meşruiyet; meşru olma, kanuna uygun bulunma demek olup, iktidar sahibinin veya prensipler sisteminin haklılığı, siyasî iktidarın halkın rızasına ve tasvibine dayandırılması durumudur.
Mevkuf akit, hüküm ve sonuçlarını doğur- ması ilgili ve yetkili şahsın icazetine bağlı olan akittir. Diğer bir ifadeyle mevkuf akit, icazete kadar hükmü askıda olan akittir.
2- Teberru akitleri: Bunlar, taraflardan birinin diğerine bağışı ve yardımı esasına dayalı akitlerdir. Bağışlama ve âriyet gibi.
Hanefiler mütekavvim kavramını ise “şer'an kendisinden yararlanılması mubah olan şey” olarak tanımlarlar. Buna göre Hanefî mezhebine göre hak ve menfaatlerin -maddi bir varlığa sahip olmadıkları için- mal sayılmamaları ve akitlere konu edilememeleri icap etmektedir.
Bir fıkıh terimi olarak batıl bey' akdi, rükünleri ve sıhhat şartlarından herhangi birinde eksiklik bulunan satım akdini ifade eder. Batıl bey' akdi taraflar açısından mülkiyet hakkı doğurmayacağı gibi hukuki bir sonuç da doğurmaz. Zira bu akit hukuken hükümsüz olarak doğmuş bir akittir.
Sözlü akit, tarafların iradelerini belirli sözleri (verba) kullanarak beyan etmeleriyle meydana gelen akittir (verbis contrahitur). Burada önemli olan “belirli” sözlerin söylenmesidir. Modern hukukta yalnızca evlenme akdi zorunlu sözlü şekil şartına sahiptir.
Bir ibadetin veya hukukî işlemin, vasıf ve şartlarındaki eksiklik ve bozukluk sebebiyle hükümsüz olması anlamında fıkıh terimi.
Terim olarak “tâbiîn yahut tebeu't-tâbiînden birinin söz veya fiili ya da isnadı onlara kadar varmakla birlikte daha ileri gidemeyen hadis” mânasında kullanılmaktadır. Böylece sahâbeden sonra gelen neslin söz ve fiillerinin de bir hadis çeşidi olarak kabul edildiği görülmektedir.
Ezberlenen ve bir yere kaydedilen hadisleri yazarak bir araya getirme anlamında terim. Sözlükte “yazmak, toplamak, derlemek” anlamındaki tedvîn, terim olarak hâfızalarda ve değişik yazı malzemeleri üzerinde bulunan hadis metinlerini belli bir tasnife tâbi tutmadan yazıya geçirmeyi ifade eder.
Tanım: Farklı konulardan bahseden rivayetlerin, ortak yönlerinin bulunmasıdır. Mütevatir haberin şartlarını taşımayan habere Âhâd haber denir. Tanım: İsnadın herhangi bir tabakasında ravi sayısı tek kalan hadistir.
Murabaha, “malı kârlı satma'' manasına gelmektedir. Katılım bankasının, müşterisinin talebi üzerine bir ürünü satıcıdan satın alıp üzerine kâr ekleyerek bu ürünü müşterisine vadeli satması işlemine verilen addır. Altın, gümüş veya paranın vadeli murâbaha sözleşmesine konu edilmesi caiz değildir.
Omnis Culpa Sorumluluğu
Kusur sorumluluğunda genel kural borçlunun tüm kusurlarından sorumlu tutulmasıdır. Roma'da tüm kusurlardan sorumluluk prensibine omnis culpa adı verilmiştir. Omnis culpa sorumluluğunda borçlu kasti ve ihmali olarak verdiği zararlardan sorumludur.
“Gerçek anlamı ile pignus bir şeyin alacaklıya verilmesine, fiducia alacaklıyla mancipatio yapılmasına, hypotheca ise Quirites hukuku gereğince yapılması gereken mülkiyetin ya da zilyetliğin devredilmediği duruma verdiğimiz adlardır.”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri