Metabolizma hızını artırmak için beslenme, egzersiz ve uyku önemlidir. Protein alımını artırmak, sık ve düzenli öğünler tüketmek gerekir. Egzersiz yaparak kas kütlesini artırmak ve kardiyo aktivitelerine zaman ayırmanın da faydası olacaktır. Su tüketimi ihmal edilmemeli ve yeşil çay gibi içecekler tüketilmelidir.
Badem, fındık, kabak çekirdeği, kepekli tahıllar, yulaf, lahana, kereviz, ıspanak, brokoli, elma, portakal gibi besinler metabolizma hızını artırır.
Düzenli egzersiz yapmak, kas kütlesini artırmak, yeterli su içmek ve uyku düzenine dikkat etmek metabolizmayı hızlandırmak için önemlidir. Ayrıca, yüksek proteinli yiyecekler tüketmek, yeşil çay içmek, baharatlı yiyecekler yemek ve öğünleri sık sık yemek de metabolizmayı artırabilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kalori dengesini sağlamak, protein tüketimini artırmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı besinlere odaklanmak, su tüketimine dikkat etmek, düzenli öğünler yemek, stresten uzak durmak ve uyku düzenine önem vermek, kilo verme sürecini hızlandırmak için etkili yöntemlerdir.
Kilo verme sürecinde, mutlaka metabolizmanızı şaşırtmalısınız. Vücudunuzu aynı şeylere alıştırırsanız bir süre sonra vücut daha az kalori yakmaya başlar. Bu dönemde metabolizmanızı şaşırtmanız gerekir.
Uyumadan önce zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, kekik çayı, yeşilçay gibi metabolizmayı hızlandıran bitki çaylarından tüketmek kilo vermeyi hızlandıran ve kolaylaştıran bir yöntemdir.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, az ve sık yemek yemenin metabolizma hızı ve yağ yakımı açısından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermemiştir. Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
Türk Kahvesi Kalori Yaktırır mı? Günlük olarak tüketildiğinde tokluk hissi sağlayarak olumlu etki sağlar. Ayrıca sindirim sistemini çalıştırarak ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermede yardımcı olabilir.
B Vitaminleri B2, B3, B5, B6, B8
Doğal besinler tüketerek metabolizmanın hızlanması sağlanabilir. Yulaf, yumurta ve tam tahıllarda bulunan B vitaminleri, kilo verilmesinde etkilidir. Kuruyemişler, kahvaltılık gevrekler, soya da doğal B8 vitamini kaynağıdır.
Elma: İçerdiği yüksek lif sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlayan elma, metabolizmayı da hızlandırıyor. Hindistan Cevizi: Açlık hissinin kaybolmasına yardım eden hindistan cevizi, midede uzun süre kalarak tokluğun daha uzun sürmesini sağlıyor. Karaciğer metabolizma hızını ise yüzde 30 artırıyor.
• Düzenli Egzersiz Yapın
Her gün düzenli egzersiz ile birlikte metabolizmanızın günlük harcadığı toplam enerjiyi arttırıpyağ yakımını sağlayarak ideal kilonuza ulaşabilir veya mevcut kilonuzu koruyabilirsiniz. Aynızamanda egzersiz ile birlikte kas kitle artışı sağlayarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
Oysa durum bunun tam tersidir. Araştırmalar aç kalırsanız zayıflamak bir yana kilo bile alabileceğinizi gösteriyor. Açlık, metabolizma hızını azaltıyor. “Genetik hafıza”daki “kıtlık anılarını” harekete geçiriyor.
Günde 2 öğün beslenmek aç kalmak anlamına geldiğinden metabolizmanızın yavaşlamasına sebep olur. Vücudunuzu odun sobası gibi düşünün. Öğünlerinizi atlarsanız metabolizmanız kendini yavaşlatır.
Geceleri yemek yiyip yatmanın, sanıldığı gibi kilo aldırmadığı, aksine metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını kolaylaştırdığı belirlendi.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Sigara ve alkolden uzak durmalı, mangalda pişirilmiş besinleri yememeli, içeriği bilinmeyen, katkı maddeleriyle dolu gıdalardan kaçınmalı. Bol su içilmeli, yeterli miktarda diyet lifi alınmalı. Sebze ve meyvelerle birlikte su karışımları da detoks diyetinin vazgeçilmez parçaları.
Kişinin özelliklerine, cilt yapısına göre değişse de genellikle obezite cerrahisi ile 20 kilo verme sonrasında vücutta sarkmalar meydana gelmeye başlar. 40 kilo ve üzerinde kilo kaybeden kişilerde de yüz sarkması kaçınılmaz olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri