Metal kek kalıbı içerisine kek harcı dökülmeden önce iç kısmın iyi bir şekilde yağlanması gerekir.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün. Un, yiyeceklerinizin yapışmaması için önemli bir adımdır.
Ancak videoda da bahsettiğim gibi en sık kullandığım yöntem bir parça tereyağını alıp elimle sürmek.
Demir döküm kek kalıpları
Evet, demir döküm kullanması oldukça hassas mutfak gereçlerinden ve oldukça da pahalı. Ancak ısıyı doğru dağıtması açısından demir döküm kek kalıpları tek kelimeyle harika işler çıkarıyor. Kekinizin içinin pişmemesi gibi bir sorunu olmuyor.
Pişmiş olan hamuru kalıptan ayırmadan önce soğumasını bekleyin. Soğumuş bir kek, elinizin yanması gibi istenmeyen kazaların oluşmasını engeller. Ayarlanabilir kelepçeyi açmadan önce bir bıçak veya ince bir spatula yardımıyla tabanı kontrol edebilirsiniz. İyice pişmiş ve soğumuş bir kek, tabandan kolay şekilde ayrılır.
İlgili 42 soru bulundu
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir. İyice yağlanan kalıbı, bir elinizle tutup, diğer elinizle bir tutam un alınız. Elinizdeki unu, kalıba doğru serpiniz.
- Keki kalıptan aldıktan sonra içerisine beyaz veya elma sirkesini dökünüz ve bekletiniz. Süngerin bir ucunu lekenin kolay çıkıp çıkmadığını kontrol edip ondan sonra bulaşık deterjanıyla köpürterek derinlemesine bir temizleme gerçekleştiriniz.
Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir. Silikon kek kalıpları ise kullanma prospektüsüne uyulduğu sürece yıllarca kullanılabilir.
Metal Kek Kalıpları Nasıl Kullanılır? Metal kek kalıbı içerisine kek harcı dökülmeden önce iç kısmın iyi bir şekilde yağlanması gerekir. Kalıbın boyutu geniş olduğu takdirde içerisine yağlı kağıt da yerleştirebilirsiniz. Metal kek kalıpları silikon ve kağıtlara nazaran daha uzun sürede oda sıcaklığına gelir.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
Teflon kek kalıbı modelleri de granit olanlar gibi yapışma yapmadığından sıklıkla tercih edilir. Silikon kek kalıbı modelleri eğilip bükülebilmesi ile bilinir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Kek harcını kalıba dökmeden önce yapışma olmaması için kalıbı iyice yağlamalısınız. Daha uzun süre kullanmanız açısından yağlı kağıt kullanmayı tercih edebilirsiniz. Alt tabanının genişliğinde ve şeklinde keseceğiniz yağlı kağıdı kek kalıbının zeminine yerleştirmek hamurun kalıptan dağılmadan çıkmasına yardımcı olur.
Döküm alüminyum kullanarak üretilen kalıp yapışmaz kaplamaya sahip. Döküm yapısı sayesinde ısıyı eşit olarak yayıyor ve mükemmel kekler pişirmenizi sağlıyor.
Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur.
Granit döküm kek kalıbı da sağlıklı bir üründür. Granitten yapıldığı için uzun süreli kullanımlara uygun olarak üretilir.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Karbon Çelik Kek Kalıpları
*Yapışmaz kaplaması daha az yağ kullanımını sağlayarak sağlıklı beslenmeyi destekler. Her kullanımdan önce sıvı yağ, tereyağı ya da margarin ile yağlanması gerekmektedir. *Yapışmaz yüzey kaplaması sayesinde kolay temizlenebilme özelliğine sahiptir.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Hepimizin mutfağında yer alan klasik yağlardan yola çıkarak anlatalım. Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Pratik, Lezzetli ve Uzun Ömürlü
Darbe ve çizilmelere karşı dayanıklı olan döküm kek kalıbını uzun yıllar ilk günkü kalitesinde kullanabilirsiniz. Deterjanla Yıkanıp İyice Durulanmalıdır. Keklerin Daha İyi Pişmesi İçin Az Miktarda Margarin Kullanılarak Yağlanmalıdır.
Döküm Kalıpta Kek Kaç Derecede Pişer ? Keklerimizin dengeli pişmesini, içinin hamur kalmamasını hepimiz isteriz. Bu amaca hizmet eden döküm kek kalıbı tamda bun için üretildi. Döküm kek kalıbını fırına atmadan önce 200 derecede ısıtın, keki içerisine attıktan sonra 180 dereceye düşürüp keyifle pişmesini bekleyin.
Eğer muffin kalıplarınız silikon ya da seramik kaplıysa ömrünü uzatmak için ilk kullanımda yağlamalısınız. Sonraki kullanımlarda yağlamanıza gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri