Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir.
Boya üzerine 3-4 kat uygulanabilmesinin yanı sıra parlak, tam ya da yarı mat akrilik vernik UV ışınlarına karşı direnç gösterir. Sprey formundaki bu ürünler nerelerde kullanılır sorusuna ahşap, cam, metal, plastik ve süs eşyalarında uygulanabilme özelliği sayesinde yanıt bulabilirsiniz.
Ahşap, metal ya da boyanmış yüzeyleri çevresel etkilerden koruyan, onlara parlak ya da mat görünüm kazandırabilen maddeye vernik denir. Vernik; kuru yağ, solvent, reçine ve tinerden meydana gelir. Sürüldüğü yüzeyin iklim şartlarına karşı dayanıklılığını artırır. Bu yüzden kullanılması gereken çok önemli bir maddedir.
Vernik, genellikle ahşap yüzeyler üzerine uygulanan ve bu yüzeylere parlaklık, koruma sağlayan bir tür kaplama malzemesidir. Ahşap dışında metal, cam, plastik gibi birçok farklı yüzeye de uygulanabilir.
Ahşap, metal, cam, plastik ve taş gibi çeşitli yüzeylere uygulanabilir. Vernikler, yüzeyleri çeşitli zararlardan korumak için kullanılır. Çizilmelere, aşınmalara, suya, UV ışınlarına ve diğer dış etkenlere karşı dayanıklılık sağlar. Aynı zamanda yüzeylere parlaklık, pürüzsüzlük ve estetik bir görünüm kazandırır.
İlgili 34 soru bulundu
Taş vernik ısıya dayanıklıdır.
Soda sodalı su, çeşitli tipteki kapılardan, şöminelerden veya metalden yapılmış dekoratif nesnelerden vernik kaplamalarını etkili bir şekilde çıkarır.
Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca akrilik vernikler, otomobil sanayisi, mobilya sanayisi, plastik sanayi, makina ve endüstri sanayisinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Sprey Vernik: Cadence Sprey Vernik ahşap, metal, doğal taş, seramik, polyester vb. tüm yüzeylerde kullanıma uygun her türlü dış etken ve suya karşı korumayı amaçlayan akrilik esaslı verniktir. Uygulandığı yüzeyde yüksek koruma filmi oluşturur. Hızlı kuruma özelliğine sahiptir.
Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Mobilya yenileme projelerinde, mutfak yenilemede, fayans zeminlerde rahatlıkla tutunabilen akrilik boya ahşap, cam, seramik, porselen, kumaş, polyester, deri, plastik, metal, duvar gibi yüzeylerde de çok yüksek kapatıcılık sağlar.
Bu boyalar iç ve dış mekanlarda kullanılabilir ve birçok yüzeye iyi yapışma sağlar. (ahşap, plastik, metal, beton vb.) Akrilik boyaların parlak, yarı mat ve mat çeşitleri olduğunu unutmayın.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Su Bazlı Akrilik Vernik Yüksek kalitede koruma ve film tabakası oluşturan su bazlı verniktir. Mat, yarımat ve parlak alternatifleri vardır. Çatlatma teknikleri haricinde tüm tekniklerde koruma amaçlı olarak iki kat kullanılır. Su geçirmez özelliğe sahiptir.
UYGULAMA ALANI :
Çok yüksek parlaklık istenilen durumlarda direkt metal yüzeylere veya son kat sistemlerin üzerine uygulanır. Mobilya ve ahşap sanayi için geliştirilmiştir. Her cins ahşap ve kaplamalı yüzeye uygulanabilir. Fiziksel darbelere dayanıklı ve yapışma gücü yüksektir.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Çünkü parlak verniğin aksine mat vernik de geri dönüş imkanı vardır. Mat vernik görünümünü beğenmezseniz üzerine parlak verniği uygulayabilirsiniz.
Güneş ışınları, nem ve diğer atmosferik koşullara dayanıklı, su itici özelliğe sahip koruyucu parlak ahşap verniğidir. Yumuşak ve sert tüm iç, dış ahşap yüzeyler, kapı, pencere, ahşap bahçe mobilyaları ve diğer ahşap malzemelerde dekoratif ve koruyucu amaçla kullanılır.
Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Aseton Kullanımı
Aseton, esas olarak verniği çıkarmak için kullanılan bir sıvı olmasına rağmen, aynı zamanda iyi bir çözücü ve çözücüdür.
Parlak Sprey Vernik: Parlak sprey vernikler kullandığınız yüzeyin asıl rengini ve dokusunu korur. Kullanım sonrasında ürünün daha dayanıklı ve yeni bir görünüme kavuşmasını sağlar. Mat Sprey Vernik: Sprey mat vernikler kullanılan yüzeyde güçlü bir tabaka oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri