Bu nedenlerden dolayı azotlu gübre uygulamasına hasattan en az 2,5 ay önce son verilmelidir. Azotlu gübrelerin kurak bölgelerde 2/3'ü ekimden önce ilkbaharda tarla hazırlığından esnasında, geriye kalan 1/3'ünün ise birinci çapadan önce kullanılması ideal bir uygulama olmaktadır.
Taban gübresi uygulamaları ile şeker pancarı üretimi gerçekleşmektedir; genellikle N P K içerikli taban gübrelemesinin yanı sıra Ca ve Mg yönünden zengin gübreler, verim ve kaliteye önemli etki etmektedir. Bitki gelişim dönemlerinde N içerikli gübreler ile desteklenerek yetiştiricilik tamamlanmaktadır.
Nötr pH' da olması sayesinde neredeyse tüm meyvelerde, tahıllarda, ekinlerde ve sebzelerde kullanılabilmektedir. Peki üre gübresi ne zaman atılır? Sonbaharda ekim öncesinde ve ekimle birlikte taban gübresi, ilkbaharda toprak üstü şeklinde uygulanabilmektedir.
Azotlu gübre olarak Üre gübresi kullanılacaksa; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 2,2 sayısıyla çarpılır. Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli azot miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak üre gübre miktarı 5 x 2,2 = 11 kg / dekardır. Yani dekara 11 kg üre gübre atılmalıdır.
- Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26'sını bitkiler alır. Kalan % 74'ü gaz olarak havaya karışır. - Üst gübre atıldıktan sonra 1-2 gün içinde yağmur yağarsa atılan gübrenin %96'sını bitki alır.
İlgili 27 soru bulundu
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır. Böylece yapraklar üzerine damlayan eriyiğin yanık lekeleri oluşturması önlenmiş olur.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Çok soğuk havalarda üre gübresi atıldığında toprak donabileceği için gübrenin toprağa karışması zorlaşabileceği gibi çok sıcak havalarda atılması da azot kaybına neden olmaktadır. Üre gübresinin uygulanabilmesi için uygun sıcaklık 15-20 °C arasındadır.
Nerelerde kullanılır? Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her tür üründe ve tütün fidelerinin gübrelenmesinde çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Suda kolaylıkla eridiği için, yapraktan ve damla sulama ile uygulamaya uygundur.
AZOTLU GÜBRELERİN KULLANIMI
Bu nedenle azotlu gübreler, bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde kullanılmalıdır. Üre gübresindeki azot, amonyak (NH3) halinde kolaylıkla havaya geçer. Bu yolla kayıp çok fazladır. Bunun için üre uygulaması yağışlardan önce veya toprağa karıştırılarak yapılmalıdır.
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.
Şeker pancarı tarımında Çinko ve Bor elementlerinin kullanımı da çok önemlidir. Pancarın genç döneminde sulama esnasında yapraktan verilmesi pancar kalitesini ve verimini iyi yönde etkiler.
Generatif gelişimi ve olgunlaşmayı hızlandırarak hasatta erkencilik sağlar. Bitkiler yeterli fosforu alamadıkları zaman toprak üstü gelişimlerini yavaşlatarak kök büyümesine hız verirler. Bu da vejetatif gelişim süresini uzatarak ürün miktarını, kalitesini ve pazar değerini olumsuz yönde etkiler.
Şeker pancarı bir çapa bitkisidir. Tarlada ekilen tohumların çimlenmesini takiben 4-6 yapraklı devreden sonra çapalamaya başlanır. İkinci çapadan sonra tekleme yapılır. Ara çapa son yıllarda çapa makineleri ile yapılmaktadır.
Üre gübresinin tamamının yarayışlı olması ve bitkiler tarafından alınabilir hale geçmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu dönemde bitkiler hızlı büyüdüğü için üre yerine %33 N Amonyum Nitrat veya %26 N CAN gübresi kullanılmalıdır.
Üre gübresi beyaz renkli, kokusuz, suda kolay çözülebilen , 100kg.'ında 46 kg. Azot içeren bir gübredir.
Kimyasal gübreler içinde en fazla azot içeren granül yapılı, beyaz renkli,suda eriyen bir gübredir. Üre yeterli düzeyde verildiğinde çiçeklenmeye etki ettiği gibi kök ve gövde gelişimini olumlu etkiler. Yeşil aksam oluşumunu teşvik ederek, bitkinin güneşten faydalanmasını sağlar.
AZOT FAZLALIĞI; Bitkilerde fazla azot bitkinin gelişim periyodunu uzatır, bitkilerde ve yapraklarda anormal büyüme gerçekleşir ve çiçeklenme gecikir buna karşılık bitki metabolizması yavaşlar ve meyveler geç olgunlaşır. Fazla azot bitkide sürgün sayısını arttırdığı gibi bitkide erken yaşlanmaya yol açar.
Hayvan dışkılarından elde edilen organik gübreler ile ilgili makalemizi bu linkten inceleyebilirsiniz. Hayvansal menşeili gübreler içerinde doğru proseslerle üretilmiş %100 Solucan Gübresi en güçlü içeriği sahip organik gübre olarak tanımlanmaktadır.
20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.
Ancak toprak altı uygulama sırasında eğer gübre ekinin köküne veya ekilen tohuma denk gelirse bitkiye zarar verebiliyor. Tohumun çimlenmesi bozuluyor veya tamamen engelleniyor. Fazla üre gübresi uygulaması toprağı asidik hale getirebiliyor ve doğal verimi azaltıyor. Çok fazla kullanımda ekinde yanma görülebiliyor.
Gübrelerdeki farklı tuzlar, suyun köklere akışını azaltabilir, bu nedenle yapraklardaki nem seviyesi sınırlıdır. Bitkinin aşırı gübre ile beslenmesinden kaynaklanan birçok zarar yapraklarda görülmektedir. Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir.
Kimyasal gübrelerin bitkiyi yakmayacak dozlarda suda eritilerek bitkinin üst aksamına ve özellikle yapraklara püskürtülerek uygulanmasıdır. Yapraktan beslenme ile bitkilerin tüm besin elementleri özellikle makroelement ihtiyaçlarının karşılanması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri