Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Cumhuriyet TV'de konuştu: Beklenen Marmara depremi 6.5'i geçmez.
Şener Üşümezsoy, 1950 yılında Üsküdar'da doğdu. 1969 yılında Pertevniyal Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora yaptı. 1991'de profesör unvanı aldı.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremleri değerlendiren Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, daha önce defalarca bölgedeki tehlikeye dikkat çekmeye çalıştıklarını ancak dinletemediklerini söyledi.
Dr. Şener Üşümezsoy 7 ve üstü beklenen depremin olmayacağına dair ifadesini şu sözlerle açıkladı: “Dendi ki Marmara Denizi'nde, 1912'de batı ucunda Saroz'da bir deprem olmuş ama o Marmara denizine girmemiş Gaziköy'de kalmış. Diğer tarafta ise 1999'da deprem oldu Körfez'de.
Kırım'dan gelen Tatar bir ailenin çocuğudur. 1964-1969 yıllarında Pertevniyal Lisesi'nde okudu. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını bitirdi. 1991 yılında profesör oldu.
İlgili 18 soru bulundu
Kahramanmaraş'da meydana gelen depremin ardından Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depremin gerçek büyüklüğünün 7.8 olduğunu açıkladı.
Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremi için kaos uyarısında bulundu. 17 Ağustos depreminin ardından yapılan araştırmayı hatırlatan Görür, "Bilim insanları 99 depremlerinden sonra her an olmak kaydıyla Marmara'da 7 ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu buldular." dedi.
“Potansiyel olarak 6.5'lik bir deprem oluşturabilir”
Hemen batısında Saimbeyli, Feke ve Kozan fayının 6 Şubat günü öğlen saatlerinde kırılan fay hattı olduğunu belirten Üşümezsoy, şu ifadeleri kullandı: “Bu fay hattının kırılmasıyla maviye dönüşen kesim stresin boşaldığını göstermektedir.
Dr. Şener Üşümezsoy 7 ve üstü beklenen depremin olmayacağına dair ifadesini şu sözlerle açıkladı: Dendi ki Marmara Denizi'nde 1912'de batı ucunda Saroz'da bir deprem olmuş ama o Marmara denizine girmemiş Gaziköy'de kalmış. Diğer tarafta ise 1999'da deprem oldu Körfez'de.
Dr. Şener Üşümezsoy açıklamalarda bulunarak 6 büyüklüğünde deprem olacak bölgeyi açıkladı. Üşümezsoy, geçen yıl da Karabiga'da 4.1'lik bir deprem olduğunu hatırlatarak, bu depremlerden önce de bu fay hattında 4 ve 5 arasında depremler olduğunu söyledi.
Doğu Anadolu fay hattının geçtiği iller araştırılıyor. 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından artçı sarsıntılar sürerken gözler Doğu Anadolu fay hattı risk haritasına çevrildi. 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş depremi bu fay zonu üzerinde gerçekleşti.
Dr. Okan Tüysüz, Marmara Denizi içinde 250 yılda bir büyük deprem olduğunu belirterek, “Ölçümler Marmara Denizindeki kuzey Anadolu fayı parçasının yılda ortalama 2 santim kadar hareket ettiğini gösteriyor. Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir.
17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de başta Marmara Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye büyük bir kâbusa uyandı. 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova'da büyük bir yıkıma yol açtı.
Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile oluşur. Fay hattı kırılırsa ne olur? Fay hatlarında kırılmalar birbirini tetikleyerek meydana gelebilir. Fay hattı kırılması sonucu şiddetli depremler meydana gelebilir.
İstanbul, deprem riski en yüksek şehirlerden biri olarak geçiyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığında dolayı risk açısından 2. ve 3. grupta yer alıyor. Fay hattı ise Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi'nin açıklarına kadar uzanıyor.
“5-5,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLMAZ”
Geçen hafta Kozan'da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Pampal, şöyle devam etti: “Bölgeye depremden sonra hemen gittim. O bölgede yaklaşık 20 yıl önce Akçaluşağı Fayı diye isimlendirdiğim bir fay var. Bir de Bozdoğanuşağı Fayı var.
1268 Kilikya depremi, 1268 yılında 60.000'den fazla insanın ölümüne yol açan çok şiddetli bir depremdir. Deprem Güney Ön Asya'daki Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana geldi. Merkez Adana şehrinin kuzeydoğusuydu. O zamanki adıyla Sis yani Kozan'da olduğu sanılmaktadır.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Fransa, Almanya ve İngiltere'de deprem tehlikesi yok
EFEHR'nin haritasına göre Fransa, İngiltere ve Almanya'da neredeyse deprem tehlikesi yok. Yine Hollanda ve İskandinav ülkelerinde de PGA değer oldukça düşük.
Moriwaki, "6 Şubat depreminin 2-3 kat fazla can kaybı yaşanabilir" dedi. Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de deprem olabilecek bölgelere ilişkin, "Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş bu bölgeler ile Marmara ve İzmir'de deprem olabilir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Naci Görür, SÖZCÜ TV'ye olası Marmara depremiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Büyük İstanbul depreminin yaklaştığına dikkat çeken Görür, “Deprem olma olasılığı 1999'dan sonra 30 yıl içinde artı-eksi 10-15 sene koyarız. Bu oran da yüzde 47. Bu kadar da yüksek” dedi.
Adana Havzası'nda tarih boyunca bir dizi deprem olmuş, buraya uzanan fayların oluşturduğu bir mekanizma var. Tek bir yalıtımlı fay sistemi yok. Normal faylar var bir de yanaltımlı faylar var. Adana Havzası içindeki bölgelerde 7'lik bir deprem olabilir."
Deprem kahini olarak bilinen Avustralyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets, dünya genelinde yaptığı deprem tahminleriyle tanınıyor.
1950 yılında İstanbul Üsküdar'da doğan Şener Üşümezsoy, Tatar kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitim hayatına Pertevniyal Lisesi'nde başlayan Üşümezsoy, 1964-1969 yılları arasında bu okulda eğitim aldı. Ardından İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri