Demir, Bakır, Kurşun, Çinko, Gümüş örneklerdendir. (“Metalik Madenler” terimi de benzer anlamda kullanılmaktadır.) Doğadan kazıldıktan sonra, metalürjik işlemlerle metal üretimi yapılmadan kullanılan yer altı zenginliklerine Metalik Olmayan Yer Altı Zenginlikleri denilmektedir.
Metalik madenlere yönelik arama çalışmalarımız, baz ve değerli metaller üzerinde odaklanmış olup, bu madenler açısından elverişli jeolojik yapıya sahip Kuzeybatı Anadolu ve Doğu Karadeniz başta olmak üzere yurdumuzun birçok değişik yöresinde sürdürülmektedir.
Bakır, yüksek elektrik geçirgenliği, işlenebilme ve mekaniksel özellikleri iyi olan bir metaldir. Gümüşten sonra en iyi iletken metal bakırdır.
İlgili 39 soru bulundu
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, maden ve doğal taş sektörünün ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, "Dünyada 90 çeşit maden var. Bunun 70 çeşidi Türkiye'de. Maden konusunda çok zenginiz.
Metalik bir element olan Krom'un atom numarası 24, atom ağırlığı 51,996'dır. İsmi Yunanca renk anlamına gelen "krıma"dan gelmektedir.
Önemli demir dışı metaller, Alüminyum, bakır, kurşun, nikel, kalay, titanyum, çinko ve pirinç gibi alaşımları içerir.
%99.95'lik oranı ile gümüşten sonra en iyi elektrik ileten metal olan bakır elementi normal şartlar altında ve oda sıcaklığında katı halde bulunmaktadır.
Elmas dünyanın en sert madenidir. Bu özelliği ile tüm madenleri kesebilme ayrıcalığı vardır. Karbon elementinden oluşan elmas 3547 santigrat derecede eriyen özelliktedir.
Cam bir maden olarak tanımlanır. Ama diğer madenlere göre de çok önemli bir değişikliği vardır. O da "erime noktası"nın değil, "yumuşama noktası"nın olmasıdır. İşte bu önemli özellik nedeniyle camın içinde bulunduğu ortamın ısısı artırılırsa gittikçe daha çok sıvılaşır ve akıcılık kazanır.
Parlak, beyaz renkte olan değerli bir maden olan gümüş; doğada ender olarak bulunur. Altına göre daha sert, bakıra göre ise daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Bütün metaller göz önüne alındığında gümüşün en beyaz metal olduğunu görürüz.
Altın, Au (Latince aurum'dan) sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.
Mermer genel olarak beyaz ve kırmızı bir renge sahip önemli bir madendir. Ancak yabancı maddelerin araya girmesi ile sarı, pembe, mavimtırak, esmerimsi ya da siyah gibi farklı renkler üzerinden şekil alabilmektedir.
Gümüş, elementlerin periyodik tablosunda simgesi Ag (Ag sembolü Latince argentum kelimesinden gelir) olan, beyaz, parlak, değerli bir metalik element. Atom numarası 47, atom ağırlığı 107,87 gramdır. Erime noktası 961,9 °C, kaynama noktası 1950 °C ve özgül ağırlığı da 10,5 g/cm³'tür.
Ana metal veya diğer adıyla baz metal, değerli metalin aksine, görece yaygın bulunan ve daha ucuz olan metaldir. Bakır, demir, kurşun ve nikel; ana metaller arasındadır.
Çeliği paslanmaya karşı koruyan şey kromdur. Krom sayesinde çelikte korozyona uğrama ve lekelenme gibi istenmeyen durumlar yaşanmamaktadır. Bu şekilde paslanma durumu görülmemekte ve paslanmaz çelik ismini de buradan almaktadır.
İnci parlaklığına sahip yarı saydam bir mineraldir. Bilinen en yumuşak mineraldir ve Mohs Sertlik ölçeğinde 1 sertliğe sahiptir . Talk, mikalara benzer bir tabaka yapısına sahip monoklinik bir mineraldir.
Çeliğin içersindeki krom, çeliğin oksijenle temas ettiğinde krom-oksit adında ince bir film tabakası oluşturmasını sağlar. Bu ince film, çeliği paslanmaya karşı korur ve belli bir miktardan fazla krom içerikli çelik paslanmaz çelik adını alır.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı yada şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır. Altını ayırmak için mineraller mekanik yada kimyasal işlemler uygulanır. Mekanik yöntemde, mineral öğütülerek ince toz haline getirilir, sonra su ve yağlı bir madde karışımında yıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri