Metformin, kan şekerini düşürerek, karaciğerdeki glukoz üretimini azaltarak ve vücut hücrelerinin glukozu daha etkili bir şekilde kullanmasını sağlayarak kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Metformin, özellikle aşırı kilolu kişilerde tip 2 diyabet tedavisi için kullanılan birinci basamak bir ilaçtır. Polikistik over sendromu tedavisinde de kullanılmaktadır. Kilo alımı ile ilişkili değildir ve ağızdan alınır.
Maksimum dozu günde 2 doza bölünmüş şekilde 1000 mg metformin hidroklorürdür. Hastanın böbrek fonksiyonları düzenli aralıklarla takip edilmelidir (her 3 ila 6 ayda). <45ml/dak/1.73m2 olursa metformin hemen kesilmelidir.
Etki süresi 8-10 saat olan metforminin (biguanid grubu) 500-850 mg tablet formları mevcuttur. 500-1000 mg oral dozda verilen metformin 1-2 saat sonra plazmada pik düzeyine ulaşır. Plazma yarı ömrü yaklaşık 1.5-4.9 saattir.
İlgili 16 soru bulundu
Metformin uzun yıllardır diyabet tedavisinden kullanılsa da mucize bir ilaç değildir ve hekim kontrolünde kullanılması gerekir.
Bulgular: Çalışmaya, metformin kullanan toplam 159 hasta dâhil edilmiştir. Metformin kullanan DM'li hastaların %18,2'sinde B12 vitamin eksikliği tespit edilmiştir.
Çok miktarda iyotlu kontrast madde kullanılarak anjiyografik inceleme yapılacak diyabet hastalarında, metformin, işlemden 24 saat önce kesilmeli, hasta hidrate edilmeli ve 24 saat sonra serum kreatinin düzeyinin ölçülmesini takiben, sorun yok ise tekrar başlanmalıdır.
Dokulara enerji üretimi için giremeyen şeker vücutta toksik etkilere neden olur. Uygun tedavi edilemeyen kan şekeri yüksekliği kalbiniz kan damarlarınız, sinir uçlarınız, böbrekleriniz ve gözlerinizde hasara neden olur” dedi.
Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerinde olan bireylerde; Açlık kan şekeri 100mg/dl'den yüksekliği. Kan basıncı 130-85mmhg üzeri veya hipertansiyon tanısı ile antihipertansif ilaç kullanımı
GLİFOR® 1000 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet, 780 mg metformin baza eşdeğer 1000 mg metformin hidroklorür içerir. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
Biguanidler: Metformin 500 mg günde 1 veya 2 kez veya 850 mg günde bir kez ile başlanır. 1 hafta sonra gastrointestinal yan etki olmazsa günde 2x850 mg veya 2x1000 mg, tok veya yemeklerle birlikte alınır.
Biguanid Grubu (Metformin)
Karaciğerde kan şekeri üretimini azaltarak kan şekeri düzeyini kontrol eder. Yan Etkileri: En yaygın yan etkileri bulantı, karın ağrısı-şişkinlik ve ishal olup ilk birkaç haftadan sonra zamanla azalır. Bu yan etkileri azaltmak için ilacın yemekle beraber alımı da önerilir.
Metformin ve plasebo gruplarında, Vitamin B12 eksikliği ve sınırda düşük düzeyleri dolaşımdaki homosistein düzeyinin yüksekliği ile ilişkili bulundu.
Bununla birlikte halk arasında karamuk olarak bilinen ve güçlü antioksidan özelliklere sahip olan berberin, en çok kullanılan şeker ilacı olan metforminin doğal formudur.
Metforminin yüksek doz aşımı veya eşlik eden riskler laktik asidoza neden olabilir. Laktik asidoz tıbbi bir acil durumdur ve hastanede tedavi edilmelidir. Laktat ve metformini vücuttan uzaklaştırmanın en etkili yolu hemodiyaliz uygulamaktır.
Sonuç olarak, metformin toplumda başlıca diyabet olmak üzere pek çok endikasyonla yaygın olarak kullanılmakta olan bir ilaç olup takip ve tedavi sırasında laktik asidoz ve akut böbrek hasarı ile karşılaşılabilir.
Biguanid grubu ilaç olan metformin, Galega officinalis adındaki bitki ekstresinden sentez edilmiştir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
1.2.1.
Oral antidiyabetiklerin ikinci büyük grubu biguanidlerdir. 1950'li yıllarda piyasaya çıkmışlardır. Bu gruptan metformin günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
MATOFĐN'i yemeklerle birlikte veya yemekten sonra almanız bu ilacın sindirim sisteminizi etkileyen yan etkilerinin oluşmasını önler. Tabletleri çiğnemeyiniz veya ezmeyiniz. MATOFĐN tableti yeterli miktarda su ile yutunuz. Günde bir doz MATOFĐN alıyorsanız, sabah alınız (kahvaltıda).
Tip 1 diyabet bağışıklık hücrelerinin pankreasa karşı dengesiz yanıtı sonucu oluşur, pankreas insülin üretemez hale gelir. D vitamini eksikliğinde tip 1 diyabet gelişiminin arttığını gösteren birçok çalışma mevcut.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri