Uzunlukları ölçmek için metre kullanırız. Metre kısaca “m” harfi ile gösterilir. Metrenin 100 eş parçasından birine santimetre denir. Santimetre kısaca “cm” harfleri ile gösterilir.Metreden kısa uzunlukları ölçmek için santimetreyi kullanırız.
“m” sembolü ile ifade edilen metre, uzunluğun SI birimidir.
Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir metrenin ölçüsü aynıdır. Metre 100 santimetreden oluşuyor. Kullanım ihtiyacına bağlı olarak, şerit, tahta ve katlanır ve mezura olarak çeşitleri bulunuyor. Cetvel ise kısa uzunlukları ölçmek için özel olarak kullanılan araçtır.
Bu konuda temel ölçme birimi metredir. Kısaca, 'm' ile gösterilir. Metreden daha küçük olan uzunluk birimi ise santimetredir. Kısaca, 'cm' şeklinde ifade edilir.
ilk resmi tanımlama, 1960
Ekim 1960'ta metre, Kripton-86 ga- zından elde edilen kırmızı-turuncu ışığın dalga boyu cinsinden belirlendi ve bu şe- kilde kabul edildi. Kısacası 1.650.763,73 adet kırmızı-turuncu ışığın dalga boyu (λKr = 605,7802103 nanometre) değeri 1 metreyi vermektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı (mètre des Archives ve kilogramme des Archives), uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir.
PowerPoint Sunusu. SI birim sisteminde uzunluk ölçüsü birimi metre (m)' dir. Metre Temel uzunluk ölçüsü biriminin tanımları; Kripton 86 atomunun 2P10 ve 5 dm seviyeleri arasındaki geçişine tekabul eden ışımanın boşluktaki dalga boyunun 1650763,73 katına eşittir.
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
Uzunluk Ölçü Birimlerinin Tarihsel Gelişimi
Standart uzunluk ölçü birimi olarak metre kabul edilmeden önce, toplumlar, birbirinden farklı ölçü ve tartı birimleri kullanıyorlardı. Avrupa ülkelerinde yard, inç, aunesin vb. ölçü tartı birimleri kullanılıyorken Osmanlı topraklarında okka, arşın vb. birimler kullanılıyordu.
21 Ekim 1983 - Onyedinci Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, metrenin tanımını ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniyede aldığı mesafe olarak yapmıştır.
Şerit metre büyük parçaların ve hassaslık gerektirmeyen küçük parçaların ölçülmesinde kullanılmaktadır. Şerit metrelerin ölçü hassasiyeti 0,5mm ve 1 mm'dir. Bu metre çeşidi büyük uzunlukların ölçülmesinde daha çok kullanılmaktadır.
Parmak; İşaret parmağınızla yaptığınız ölçümdür. Daha ziyade kalem, defter, kitap gibi küçük nesneleri ölçmek için kullanabilirsiniz.
Orjinalde Ekvator'dan Kuzey kutbuna kadar olan uzaklığın (deniz seviyesinden) milyonda biri olarak tarif edilir. 1983′ de beri 1 metre şöyle tanımlanır ;” ışığın boşlukta 1/299,792,458 saniyede aldığı yolun uzunluğu” .
Uzunluk temel birimi metre “m” dir. katı uzunluğa eşittir. Uzunluk temel birimi “metre (m)” den alan (m2) ve hacim (m3) birimleri türetilmiştir. Temel zaman birimi saniye'dir.
1/2000 → 1 cm = 2000 cm → 1 cm = 20 m. demektir.
1 metre 100 cm olarak bilinmektedir. Bu durumda 2 metre ise 200 cm olarak hesaplanabilir. Metrenin santimetre cinsinden hesaplanabilmesi için metre değerinin 100 ile çarpılması gerekmektedir. Metre dışında bulunan uzunluk ölçülerinden santimetreye dönüştürmek için 100 ile çarpılması gerekmektedir.
Dört kenarı 1 metre olan bir kare 1 metrekaredir. M2 = en(metre) ile boy'un(metre) çarpımı sonucu çıkan metrekare denir. Örnek; En: 4M Boy: 5M Hesaplama:4M X 5M = 20m2dir. Evinizin metrekaresini hesaplamak istiyorsanız, bu aslında dikdörgen bir cismin alanını hesaplamak demektir.
Çünkü metreler sadece ölçüm uzunlukları açısından değil, kullanım özellikleri açısından da birbirlerinden ayrılmaktadır. Hırdavat-nalbur malzemeleri içerisinde yer alan metrelerin çeşitleriyse T cetvel mastar, şakül, arazi metresi, çırpı ipi boyalı set, şerit metre, lazer metre gibi seçeneklere ayrılmaktadır.
Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu. Dünya ülkelerinin çoğunda miladi takvim kullanırken, Türkiye'de hicrî takvim kullanılıyordu. Saat olarak da Alaturka saat kullanılıyordu.
Uzunluk ölçüsü temel birimi metredir. Uluslararası Ölçüm Sisteminin uzunluk birimi metre'dir ve kısaca "m" ile gösterilir. Günümüzde "1 metre", ışığın boşlukta 1/299,792,458 saniyede aldığı yol olarak tanımlanmıştır.
Fransa Ulusal Meclisi 26 Mart 1791'de yeni uzunluk biriminin, Paris üzerin- den geçen meridyen uzunluğunun çey- rek kısmının 10 milyonda biri olmasında görüş birliğine vardı. Bu yeni birim, “bo- yut” anlamına gelen Yunanca metron ke- limesinden türetilerek metre olarak ad- landırıldı.
100 santim standart olarak her zaman 1 metreye eşittir.
Metreden milimetreye dönüştürülürken; 1000 ile çarpılması, metreden milimetreye dönüştürülürken 1000 ile bölünmesi gerekmektedir. 1 metre; 1000 milimetre şekline dönüştürülürken aynı zamanda 1 milimetre 0,001 metre yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri