Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır.
Metrobüs ise, lâstik tekerlekli motorlu kamu ulaşım sistemidir (tercihli yolda sefer yapan körüklü otobüs) ve metro sistemi ile uzaktan yakından benzerliği bulunmamaktadır. Banliyö treni, genelde ana hat demiryolu hatları üzerinde sefer yapmakta ve kentin dış yörelerini ana hat boyunca kentin içine bağlamaktadır.
Metrobüs duraklarıyla metro hatları arasında bazı bağlantı yolları bulunmaktadır. Bu metrobüs durağında da bu bağlantı yolunu kullanarak metroya ulaşabilirsiniz. Ayrıca iki farklı metro hattına aktarma yapabilmeniz mümkündür. Bunlar ise M2, M7 metro hatlarıdır.
Dünyadaki metrobüs uygulamaları genel olarak dizel yakıtlar ile çalışmaktadır. Örneğin İstanbul'daki metrobüslerde Euro III ve Euro IV emisyon standardındaki dizel motorlar tercih edilmiştir(Yazici vd., 2013).
Bogota Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde başta ulaşım olmak üzere yerel yönetim konusunda çığır açan çalışmalar yapan Enrique Peñalosa ArkiPARC'a katılmak için İstanbul'a geldi... "Metrobüs'ün Mucidi" olan Peñalosa, vereceği konferans öncesinde 26 Mart Pazartesi günü İstanbul'da metrobüs deneyimi yaşadı.
İlgili 34 soru bulundu
İETT 2014 yılı sonu itibarıyla bünyesinde 3.059 otobüs barındırmaktadır. Bu otobüsler solo, körüklü ve metrobüs tipidir.
asıl ayıracağımız nokta, hafif raylı sistem ve ağır raylı sistemdir. asıl aradaki fark ise ağırlıktır. buna göre ise ağır raylı sisteme metro, hafif raylı sisteme ise tramvay denir.
Türkiye'nin İstanbul şehrinde hizmet veren 52 kilometre (32 mi) uzunluğunda ve 44 istasyona sahip olan Metrobüs sisteminde; doğu-batı aksında Söğütlüçeşme, Zincirlikuyu, Cevizlibağ, Avcılar Merkez - Üniversite Kampüsü ve Beylikdüzü Son durak kalkış/varışlı olarak günün 24 saati sefer yapan 6 hat bulunmaktadır.
Deniz yolu aracı olarak genellikle vapur, gemi, yat, bot, kano, taka, tekne, şilep, denizaltı, feribot, yelkenli kullanılmaktadır. Toplu taşıma araçları günümüzde çok fazla kullanılmaktadır. Bu araçlar arasında otobüs, vapur, uçak, minibüs, metrobüs ve feribot da kullanılmaktadır.
Metrobüsten İstanbul metrosu'na, Marmaray'a ve tramvaya aktarma yapma imkânı bulunmaktadır.
Bu kapsamda Söğütlüçeşme Marmaray durağının Söğütlüçeşme metrobüs durağına olan uzaklığı da sıkça araştırılan konuların arasında yer almaktadır. Söütlüçeşme metrobüs durağı ve Söğütlüçeşme Marmaray durağı birbirine çok yakın noktadadır.
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde çalışmaktadır. Dünyanın ilk metrobüs uygulaması olan Rede Integrada de Transporte, 1974'te Curitiba, Brezilya'da açılmıştır.
İstanbul, Ankara ve İzmir'de Marmaray, Başkentray ve İZBAN ücretsiz olarak hizmet verecek. İstanbul, ve Ankara'da Büyükşehir belediyelerine bağlı toplu taşıma araçları olan metro, otobüs, vapur ve metrobüs de gün boyunca ücretsiz olacak.
İBB artan ulaşım fiyatlarına sebeb olarak artan maliyetleri ve akaryakıt zammını gösterdi. Bu gelişme sonrasında birçok kişi metrobüs fiyatlarını araştırmaya başladı. Ağustos 2023 zamla birlikte metrobüs bilet ücretleri i 22,25 TL oldu. 9.90 olan tam biniş ücreti 15 TL'ye yükseldi.
Metrobüse girişte İstanbul Kart'ınızı okutuyorsunuz ve gidebileceğiniz en uzak durak ücreti (3,85TL) kartınızdan çekiliyor.
M13 (Söğütlüçeşme - Yenidoğan) Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında ilk istasyonu Söğütlüçeşme son istasyonu ise Yenidoğan olan 24,9 km uzunluğundaki 18 istasyonlu metro projesidir.
Toplamda 44 duraktan oluşan İstanbul metrobüs hattı Beylikdüzü'den başlayıp Söğütlüçeşme'ye kadar uzanıyor.
- Metrobüs 34BZ Hattı: Beylikdüzü Sondurak (TÜYAP) – Zincirlikuyu arasında sefer düzenlenmekte olan bu hatta toplam 37 durak bulunuyor. - Metrobüs 34G Hattı: Beylikdüzü (TÜYAP) – Söğütlüçeşme arasında çalışmakta olup toplam 44 durak bulundurmaktadır.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
İstanbul metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989 tarihinde M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.
Tren işletiminde kullanılan enerji “cer” enerjisi olarak adlandırılıyor. İzmir Metrosu'nun elektrik enerjisi giderinin yüzde 70,5'lik bölümünü tren işletiminde kullanılan cer enerjisi oluşturuyor.
İstanbul'da yılda 1 milyar 250 milyon yolculuk gerçekleştiriliyor. Metrobüs hattımız ise bu konuda en dinamosu diyebiliriz. 684 metrobüs aracımız hizmet veriyor. 2023 yılında 92 adet yüksek yolcu kapasiteli yeni yerli ve güçlü metrobüsü daha İstanbul'a kazandıracağız.
İstanbul ulaşımında standartları yükseltecek yerli metrobüsü geliştiren Otokar, yeni araçların teslimatını partiler halinde 2022 yılı içerisinde tamamlayacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul'un Kurtuluşu'nun 100.yıl dönümü kutlamaları kapsamında, kentteki toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri