Metrobüs'ün fikir babası olan TransMilenio, Peñalosa tarafından Curitiba kentindeki otobüs temelli ulaşım sisteminden esinlenilerek yaratıldı. Şu an trafik sorunu ile boğuşan pek çok kente ilham vermeye devam ediyor.
İETT tarafından işletilen metrobüsün geçeceği yol olan üzerindeki düzenleme çalışmalarına Mayıs 2006'da, Kalyon Holding tarafından başlandı. Yoldaki gidiş ve geliş istikametlerinin arasına, birer gidiş ve geliş olmak üzere iki şerit eklenerek metrobüsler için ayrı bir kısım oluşturuldu.
Dünyanın ilk metrobüs uygulaması olan Rede Integrada de Transporte, 1974'te Curitiba, Brezilya'da açılmıştır.
Türkiye'nin en değerli ve en çok tercih edilen sanayi şirketi olmak...
2006'da hayata geçirilen tek bilet Akbil uygulamasıyla toplu taşımacılıkta entegrasyona geçildi. 2007'nin Eylül ayında İstanbullular'ın hayatına giren Metrobüs, şehrin gündemini değiştirdi. 2008 yılında kullanılma başlayan 'beşiBiryerde' sayesinde kâğıt bilet tarihe karıştı.
İlgili 19 soru bulundu
Günümüzde dünyanın çeşitli bölgelerinde yer alan 160 kentte toplam 4200 kilometre uzunluğunda metrobüs hattı bulunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren İETT, Sultan Abdülaziz döneminde 1871 yılında kuruldu.
İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla hayat geçirilen metrobüste özelleştirme kıskacında. Karara göre, İETT bünyesinde metrobüs hatları İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi olan İstanbul Otobüs A.Ş'ye devredilerek özel sektör işletmesine açılacak.
İstanbul Büyükşehir Beleiyesi (İBB) bugün Otokar'dan alınacak 100 metrobüs için İBB 606 milyon TL, Akia'dan alınacak 60 metrobüs için ise 920 milyon TL ödeyecek. 6 yılda ayda 15 milyon TL taksitle…
Dünyada 37 ülkede uygulanan metrobüs sistemi Avrupa'da 48, ABD ve Kanada'da 20, Asya'da ise 26 şehir tarafından kullanılıyor. 48 – Avrupa'da metrobüs sistemine sahip toplam 48 şehir var.
Türkiye'nin İstanbul şehrinde hizmet veren 52 kilometre (32 mi) uzunluğunda ve 44 istasyona sahip olan Metrobüs sisteminde; doğu-batı aksında Söğütlüçeşme, Zincirlikuyu, Cevizlibağ, Avcılar Merkez - Üniversite Kampüsü ve Beylikdüzü Son durak kalkış/varışlı olarak günün 24 saati sefer yapan 6 hat bulunmaktadır.
Metrobüsün daha güvenli, daha konforlu, daha hızlı bir ulaşım aracına dönüşmesini sağlayacağız” dedi. Bursa İnegöl'de üretilen test aracı, 510 beygir gücünde dizel motora sahip. İki körüklü olarak tasarlanan araç, 29 koltuklu.
Toplamda 44 duraktan oluşan İstanbul metrobüs hattı Beylikdüzü'den başlayıp Söğütlüçeşme'ye kadar uzanıyor. Kendine ait özel şeridi olan metrobüs İstanbul'un trafik yükünü azaltmasıyla önem taşıyor.
İETT Genel Müdürü Arif Emecen, Eylül ayında Habertürk'e yaptığı açıklamada sol taraflarında kapıları bulunmadığı için, trafik akışının testine gitmek zorunda kalan metrobüslerin 2017 yılı sonundan itibaren, değişip trafik akışının yönünde hareket edeceklerini söylemişti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan metrobüslerin ilk partisi olan 50 adedi düzenlenen törenle hizmete girdi.
Metrobüs Kaça Kadar Açık? Metrobüsler 24 saat hizmet vermektedir. Sabah saatlerinde 1-2 dakika aralıklarla sefer düzenlenmektedir. Metrobüs seferleri gece 01.00 ile 05.30 aralığında yarım saat veya bir saat arayla düzenlenerek faaliyet göstermektedir.
Metrobüs tam bilet ücreti 22,25 TL'ye, taksi açılış ücreti 19,17 TL'ye indi-bindi ücreti 70 TL'ye yükseldi. Marmaray en kısa 15 TL, en uzun 33 TL oldu. Öğretmen elektronik bileti 7,09 liradan 10,74 liraya, tam abonman ücreti 777 liradan 1177 liraya yükseldi.
Tek geçişlik bilet ücreti 30 TL. İki geçişlik bilet ücreti 50 TL.
Bu gelişme sonrasında birçok kişi metrobüs fiyatlarını araştırmaya başladı. Ağustos 2023 zamla birlikte metrobüs bilet ücretleri i 22,25 TL oldu. 9.90 olan tam biniş ücreti 15 TL'ye yükseldi. Öğrenci 4,83'ten 7,32 TL'ye çıktı, metrobüs 22,25 TL'ye yükseldi.
İstanbul'da yılda 1 milyar 250 milyon yolculuk gerçekleştiriliyor. Metrobüs hattımız ise bu konuda en dinamosu diyebiliriz. 684 metrobüs aracımız hizmet veriyor. 2023 yılında 92 adet yüksek yolcu kapasiteli yeni yerli ve güçlü metrobüsü daha İstanbul'a kazandıracağız.
Metro İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'da kent içi raylı sistemlerin (İstanbul metrosu & İstanbul tramvayı) işletmeciliğini yapmak üzere 1988'de İstanbul Ulaşım A.Ş. adı ile kurulmuş olan bir şirkettir.
Yeni teknolojikekipmanlar ve konforla donatılmış olan trenler, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Trenlerde saatte 140 km hız ile güvenle ulaşım sağlanacak.
İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 148 yıllık İETT'yi özelleştiriyor. İETT bünyesindeki 3 bin otobüs İBB'nin şirketi Otobüs A.Ş'ye devredilecek.
İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü İstanbul il sınırları dahilinde kent içi toplu ulaşım hizmeti sunan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir kamu kuruluşudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri