Hafif bir öğün geçirmek isteyenler için Aydan Üstkanat'tan nefis bir önerimiz var. Radika, ebegümeci ve kazayağı otlarıyla hazırlanan bu kavurma, hem diyet, hem de vejetaryen menüleri için uygundur.
İçeriği pazı, arapsaçı, iğnelik, ebegümeci, ısırgan ve pırasa kökünden oluşuyor.
Yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun. İri doğradığınız kurutulmuş acı biberi ekleyip hafif kızartın. Önceden yıkayıp doğradığınız otları ilave edin ve orta ateşte pişene kadar kavurun. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
İlgili 25 soru bulundu
Isıtılmış bir toprak ya da porselen kaba otu alın. Sarımsağı iyice dövüp süzme yoğurtla iyice karıştırarak otun üzerine dökün. Pul biberi az zeytinyağıyla hafif yakıp sarımsaklı yoğurdun üzerine gezdirerek servis edin. Sıcak ot yaparken turp otu yerine şevketi bostan gibi sert otları kullanabilirsiniz.
Öncelikle acı otlar bol suyla yıkanır. Sonra en ucundan başlayarak elle kırılır, sapına gelindiğinde artık çıt diye kırılmayan kart kısımları atılır. Tavaya yağla birlikte doğranan soğanlar eklenerek kavrulur, soğanların rengi dönünce acı otlar eklenir.
1 adet soğanı, 5 kaşık zeytinyağında kavurup, üzerine suyu sıkılmış pazı ve deniz fasulyelerini ekleyip, 1-2 dk döndürülüp tuz ve karabiberini ekliyoruz. Süzme yoğurt ve 1 diş sarımsak karıştırıp, servis tabağımıza alıyoruz. Kavurduğumuz otlarımızı da alıp, üzerine kırmızı pul biber, yağını gezdirip, servis ediyoruz.
Nasıl Bir Maddedir? Esrar kullanımının etkisi kısa sürede gözlenir. Bu etkiler; göz bebeklerinde büyüme ve kızarma, ağızda kuruluk, kalp atışlarında hızlanma ve tansiyonda değişiklikler gibidir. Bu bedensel belirtilere ek olarak yer ve zaman algısında bozulma, sersemlik ve panik hali görülür.
Genellikle Ege Bölgesi'nde yetişen ve lahanaların toplandıktan sonra köklerinde kalan kısımlarının tekrardan yeşermesi sonucu ortaya çıkan Cibes Otu, turpgiller familyasının şifalı bitkileri arasında yer almaktadır.
Bağırsak problemleriyle uğraşanların, kabızlık ve hazımsızlıkla başı dertte olanların yardımına da Çobançantası otu koşar. Müshil etkisi ile bilinen çoban çantası bitkisi kabızlıkla ilgili şikâyetleri ortadan kaldırmasıyla ünlüdür.
Evelik otunun görünümü kuzukulağına benzediği için genellikle de kuzukulağı ile karıştırılmaktadır. Ancak bu ot, kuzukulağına göre daha geniş yapraklı olup daha koyu yeşil tonlarına sahiptir. Yeşil ve ufak çiçek açan ot, çiçeklerinde olgunlaşan tohumlar ile yayılarak yetişir.
Kavurma için uygun olan kurban etinin en lezzetli yeri sırt kısmıdır. Kurbanın en lezzetli eti kontrfile, antrikot, T-Bone, pirzola olarak sıralanabilir. Unutulmaz tatta bir kavurma yemek için de koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından et almalısınız.
**yabani rezene de denilen arapsaçı otunun bilimsel ismi foeniculum vulgare olup bitki bolluk otu, rezdane, sincilip ve mayana olarak da isimlendirilmektedir.
Ebegümeci ayıklanıp yıkanır. Saplarıyla beraber doğranır. Sıvı yağ da küp küp kesilen soğan kavrulur, içine ebegümeci eklenip ikisi bir kavrulur. Küp küp domates ve baharatlar da eklenir ve hepsi bir 10 dk kavrulur.
Turp otu, sağlık ve mutfak dünyasında dikkat çeken bir bitki türüdür. Bilimsel adı "Raphanus raphanistrum" olan bu bitki, genellikle Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde doğal olarak yetişir. Özellikleri: - Yaprakları taze, yeşil ve lezzetlidir.
Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın. Ardından turp otlarını süzüp içi buzlu su ile dolu bir başka kaba alın.
Çiğ olarak salatası yapılan ya da söğüş olarak yenen otların başlıcaları; tekecen, yemlik, acı güneyk, garagavuk, kuzukulağı, yabani semizotu, ısırgan otu ve yarpuzdur. Labada (ilibada), yabani turp yaprağı, ebegümeci, yabani hardal gibi otlar sarma yapımında pazı gibi kullanılmaktadır.
Ayrıca yabani otları merak edenlerin kütüphanesinde bulunması gereken bir kitap olarak Tijen İnaltong'un “Mutfaktaki Yaban” adlı kitabını tavsiye ederiz. Kışın Anadolu'da kara hindiba, su teresi, kuş otu, gelincik, turp otu, efelek, kaz ayağı, radika ve ısırgan kendiliğinden yetişen yabani otlardan sadece bazıları.
Sarmaşıklar yıkanır, sap kısımları kesilir. Taze kısımları elle kırılır (bıçakla kesilince acı oluyor). Zeytinyağında yemeklik doğranan soğan kavrulur, ardından sarmaşıklar eklenir. Çok az su ekleyip kısık ateşte ot yumuşayana kadar pişirilir.
Çelik bir tencereyi iyice ısıtın ve etleri tencereye alın. Etler suyunu çekip tekrar salana dek yüksek ateşte kavurun. Etler kavrulurken soğanı küp küp doğrayın ve suyunu çekmiş olan etlere ekleyin. Zeytinyağını da gezdirin ve 3 dakika kadar bu şekilde kavurun.
Filiz otlarını ayıklayın kaynamış suda haşlayın tavada taze soğanı kavurun süzdüğünüz otları içine koyup iyice kavurun, yumurtayı kırıp piştikten sonra servis edin afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri