Mevduat Faizleri (TL ve DTH) 30.09.2020 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen TL mevduat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.
Mevduat Getirisi için Ne Kadar Gelir Vergisi Stopajı Alınır? Mevduat getirisi için stopaj kesilirken mevcut anapara dikkate alınmaz. Bir diğer ifadeyle, mevduat faizi Gelir Vergisi için anaparanız yerine sadece getiriler üzerinden kesinti yapılır.
Türk lirası mevduatları ve katılım hesaplarında stopaj indirimi süresi 30 Nisan 2024'e kadar uzatıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türk Lirası mevduatları ve katılım hesaplarında stopaj indirimi süresi uzatıldı. Türk lirası mevduatları ve katılım hesaplarında stopaj indirimi süresi 30 Nisan 2024'e kadar uzatıldı. Cumhurbaşkanlığının konu ile ilgili kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
oranında stopaj uygulanacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Vadeli mevduatın faiz gelir vergisi “stopaj” olarak adlandırılır. Stopajı sizin adınıza bankalar faiz ödemenizi yaparken faiz gelirinizin içinden düşerler ve devlet kurumlarına aktarırlar. Vadeli mevduat stopaj oranları vadeli mevduatınızın döviz cinsine (TL, USD, EUR vb.) ve vadesine göre devlet tarafından belirlenir.
Yıllardan beri uygulamada olan yasal düzenlemeye göre; yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri gelir vergisi stopajına tabi tutuluyor.
Dolayısıyla, söz konusu dövizli hesaplarda vade ayrımı olmaksızın, elde edilen faiz ve kar payı gelirlerinin tamamı %25 oranında stopaja tabi olacaktır.
Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Mevduatta stopaj, faiz geliri üzerinden devlete ödenen vergidir. 7 Eylül 2022 tarihinde yayınlandı. Stopaj, kişinin elde ettiği gelir üzerinden devlet tarafından alınan gelir vergisidir. Mevduat stopajı ise bankada bulunan mevduat hesabından elde edilen faiz gelirinden kesilen vergidir.
Stopaj oranı %20'dir. Kira stopajı, kiracı tarafından brüt kira bedelinden kesilir ve vergi dairesine yatırılır. Kira stopajı hesaplama formülü: Kira Stopajı = Brüt Kira Bedeli x %20 şeklindedir.
uygulanan stopaj oranının %20'den %10'a düşürülmesine ilişkin uygulama 31/07/2021 tarihinden 30/09/2021 (bu tarih dahil) tarihine kadar uzatılmıştır.
22/12/2021 tarihli ve 31697 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4936 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tam mükellef kurumlar tarafından dağıtılan kâr paylarında %15 olarak uygulanan stopaj oranı 22/12/2021 tarihinden geçerli olmak üzere %10'a düşürüldü.
Bankada mevduatı olan gelir vergisi ödemeyecek.
Maliye ve vergi uzmanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 2014'te elde edilen banka mevduat faizi, döviz tevdiat hesabı faizleri ve repo gelirlerinin, tutarı ne olursa olsun, vergi dairesine beyan edilmeyeceğini ve gelir vergisi de ödenmeyeceğini söyledi.
Türkiye'de mevduat faizlerinden elde edilen gelirler bireyler için menkul sermaye iradı olarak, kurumlar için ise faaliyet dışı gelir olarak vergilendirilir. Türkiye'de mevduat faizi gelirleri üzerinden alınan vergi Gelir Vergisi Kanunu kapsamında düzenlenir.
22 Aralık 2021 tarihinde yayımlanan bir Karar ile, mevcutta %15 olan kar dağıtım stopaj oranı, %10'a indirilmiştir.
Mevduat Faizleri (TL ve DTH)
30.09.2020 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen TL mevduat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Stopaj vergisi, işverenler tarafından gelir veya kurumlar vergisinin yükümlülüğü altında bulunan kazançlara ilişkin vergi tutarının, ortada bulunan gelirin sahibine geçmeden yasa ile belirlenen oranlara uygun olarak kesilmesi ve işveren tarafından vergi dairesine tahsil edilmesi işlemidir.
Mevduat faizi geliri ve 1.1.2006 tarihinden sonra ihraç edilen Hazine bonosu faiz geliri, GVK'nın geçici 67. maddesine göre tevkifata tabi olduğundan tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir.
Eklenen madde ile hem kurumlar vergisi hem de bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında açtıkları kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına vergi istisnası getirilmektedir.
Altın Hesabından Para Kesilir mi? Vadeli altın hesaplarında faiz getirisiyle tasarruflarınızı değerlendirebilirsiniz. Vadeli hesaplarda vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Vadesiz hesaplardan ise stopaj vergisi alınmaz.
Döviz mevduat hesaplarında stopaj oranı yüzde 25'e çıkarıldı, KKM'de stopaj istisnası yıl sonuna kadar uzatıldı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile döviz mevduat hesaplarında uygulanan stopaj oranı yüzde 25'e yükseltildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 1 yıla kadar olan vadeli hesaplarda yüzde 20 kesinti yapılacak.
Yeni vergi oranlarının yürürlüğe girmesiyle birlikte 100 ABD Doları alacak bir kişi, 1 ABD Doları vergi ödeyecek. Cumhurbaşkanlığı'nın elinde döviz alım satımında geçerli olan BSMV'yi yüzde 2'ye kadar çıkarma yetkisi bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri