Soğan, biber ve domates karışımı çok az kullanıldığı için kıymadaki etin lezzetini fazlasıyla alıyorsunuz. Benzer bir pidede 'Bıçak Arası'. Yalnız bunda kıyma yerine kuşbaşı et kullanılıyor. Bıçak arası pidesinde soğan yok. Bu iki nefis lezzetin yanında bir de Mevlana adlı pideleri var.
isminden de anlaşılacağı üzere konya'ya has bir pidedir. içinde küflü peynir ve kıyma vardır. kaşar ile yapılanı değil küflü peynir ile yapılanı tercih edilmelidir. ayrıca artık konya'da ota boka mevlana ismi verilmemelidir.
Arzuya göre harç tarifinde kuru soğan yer almayabiliyor. Her ne kadar eti genelde günümüzde makinede çekilse de zırhta çekilen etli ekmeğin ismi "bıçak arası", peynir ilaveli olanın da "mevlana" olarak değişiyor. Bu nefis yemek tarifini evde denemenin tam sırası!
Konya'ya özgü yemeklerden olan bıçak arası adını dana budunun iki bıçak tarafından kıyılmasından almıştır. Özenle kıyılan dana budu içerisine domates, biber ve soğanın ince ince kıyılması ile hazırlanan hamur içi, özenle yapılmış hamur bezelerinin içine yerleştirilerek taş fırında pişirilir.
İlgili 19 soru bulundu
İlçemize özel tatlardan birisidir. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağınında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından CIVIKLI adını almıştır. Ayrıca Develi Belediyesi tarafından 2008 yılında "Develi Cıvıklısı" patentini almıştır.
Recai, pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılıyor. Konya'nın meşhur yöresel yiyeceği olan kıyma ve pideden yapılan etli ekmeğe rakip geldi. Pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılan 'Recai' adı verilen hamurlu yiyecek, rakip oldu.
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Peynirli iç hazır. ~ Etli ekmek içini, karıştırma kabına olabildiğince ince doğradığım soğan, biber, kıyma, rendelediğim domates ve karabiber, tuzu ekleyip elimle yoğurdum. ~ Mevlana içini, hazırladığım etli ekmek içinden 5 yemek kaşığı ayırdım ve içine kaşar peynirini rendeledim. Afiyet olsun.
'Etli ekmek tamamen Konya'nın. Bunu birçok yönden açıklayabiliriz. 1200'lü yıllarda ilk defa Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı'nda yapılmıştır: Bunlar kayıt altında bilgilerdir. Ayrıca Mevlevilik'te de mutfak çok önemli bir noktada.
Etli ekmek, 180 gr. hamur, 100 gr. et, 100 gr. sebzeden oluşur. Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılır. Domates, yeşil biber, soğan, maydanoz, tuzdan oluşan sebze karışımı ile et yoğrulur. Konya etli ekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.
konya'da popüler bir hakaret. daha çok konya'dan hayatı boyunca çıkmamış, yaşadığı yeri dünyanın başkenti sansa da mevlana müzesini bile hala ziyaret etmemiş, devamlı etliekmek yemekten beyni hamur bacakları gut olmuş kişilere söylenir. edlekmek gafalı şeklinde telaffuz edilir.
Etli ekmeğin Konya'da özelleşmesi, 1940 yılını bulmuştur. Etli ekmeğe olan yoğun talep, bu alanda özelleşme yapılmasına neden olmuştur. Girişimciler bu talebe karşılık vermek için etli ekmek lokantaları açmaya başlamışlardır.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Etli ekmeğin iç malzemesi, bıçak arası kıyma diye tabir edilen ve kıyma makinesine girmeden, bıçakla çok ince kıyılmış kırmızı ettir. Hamuru, tipik kıymalı pidelere göre çok daha ince açılır. İyi pişmiş, zar gibi etli ekmek en makbul olanıdır. Efendim etli ekmeğe, yemeden hemen önce bir miktar limon sıkılırsa ala olur.
KONYA BIÇAK ARASI TARİFİ | Konya yöresine ait ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türü olan etli ekmek, kendisine yeni bir ivme kazandıran bıçak arası ile damak çatlatıyor.
Konya'ya özgü bir lezzet olan Mevlana böreği incecik açılan hamurların istediğiniz harçla hazırlanması ve üçgen şeklinde katlanarak fırında pişirilmesiyle oluşur. Çıtır çıtır oluşuyla bu böreği piştikten sonra hemen yemek isteyeceksiniz.
İç hazırlanır ve etli ekmek fırınlarına verilip pişirilir. Patatesli, ıspanaklı, peynirli vs. olmak üzere iç harcı çeşitlendirilebilir. Konya da hemen her yerde bir etli ekmek fırını bulunur. Özellikle hafta sonları ailelerin bolca yediği lezzetlerdendir.
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
1 Porsiyon Sivas Etli Ekmekte yaklaşık olarak 225 gr etli ekmek içerir. Bir porsiyon etli ekmek fiyatı 16,80 TL'dir.
(Etli/Kıymalı Pide) Ev dışında yapılan mahallî bir börek türü. Etli ekmek, ilk defa Konya'da üretilmiş, ardından Anadolu'nun muhtelif yörelerine yayılmıştır. Dolayısıyla etli ekmeğin en lezzetlisi Konya'da yapılanıdır.
Pide kelimesi Türkçe'de "Mayalı hamurdan yapılan, isteğe göre üzerine yumurta, kıyma, peynir, pastırma vb. konarak pişirilen, ince, yayvan yiyecek." anlamına gelir.
Recai Böreği, kıyma ve küflü peynirin ateşle eşsiz buluşması ile oluşur. Bu hamur içi, özen ile açılan hamur bezelerinin üzerine yerleştirilerek Konya usulü taş fırında özenle pişirilir. Konya'da ve Türkiye'de Recai Böreği denilince ilk akla gelen Halk Etliekmek sunduğu eşsiz lezzet ile sizlerin beğenisini kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri