Kişilerin bizzat kendilerinin, yurt dışında; dış temsilciliklerimize, yurt içinde; valilik (il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Türkiye Vatandaşlığı, Türkiye'de yasal yaşama süresini dolduran veya istisnai şartları yerine getiren yabancıların kendileri veya yasal temsilcileri tarafından ikamet ettikleri ilde yer alan il Nüfus Müdürlükleri'ne yapılan başvuru sonucu Devletin yetkili Makamları ve Komisyon değerlendirmeleri akabinde başvurunun ...
Ülkede 5 yıldan fazla ikamet eden ve bir dizi başka şartı yerine getiren vatandaş olmayan kişiler vatandaşlığa kabul için başvurabilirler. Arapçayı akıcı bir şekilde konuşabilme ve okuyabilme şartı gibi, başka bir Arap ülkesinden gelen bireyler için gereksinimler kolaylaştırılmıştır.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
İkamet yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre; Türkiye'de beş yıl kesintisiz ikamet eden yabancılar Türk Vatandaşlığına başvurabilir. Buradaki beş yıllık süre başvuru tarihinden geriye doğru hesaplanacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Suriyeliler ayrıca bir Türk vatandaşı ile evlendikten 3 yıl sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor. Türkiye'de vatandaşlık almanın diğer yolları da yatırım yapma, en az 50 kişiye istihdam sağlama veya gayrimenkul edinme. Bunların kriterleri, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtiliyor.
Yatırımın değeri, 13 Mayıs 2022 tarihinde kabul edilen 5554 Karar sayılı değişiklik ile 13 Haziran 2022 tarihinden itibaren yapılacak başvurular bakımından geçerli olmak üzere 250.000 USD'den 400.000 USD'ye çıkartılmıştır. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin en az 400.000 Amerikan Doları değerinde yatırım yapması gerekir.
2023 yılı için Türk Vatandaşlığı başvurusu hizmet bedeli 115 TL'dir. Bu bedel yatırıldıktan sonra makbuz alınarak başvuru yapılabilir.
Valiliğe veya dış temsilciliklere yapılan vatandaşlık başvurusu ortalama 5-6 ay içerisinde sonuçlanır. Tahancı Hukuk Bürosu tarafından yapılan vatandaşlık başvuruları yetkili makamlar ile kurulan temaslar sonucu daha hızlı şekilde sonuçlanmaktadır.
Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların başvuru sırasında ibraz ettikleri yabancı makamlardan alınan diploma, pasaport gibi belgelerin Türkçe tercümeli ve noter tasdikli olması yeterlidir. Gerekli görülen hallerde ikamet tezkerelerinin aslına uygunluğunun tasdiki il müdürlüklerince de yapılabilir.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Detayları açıklandığı üzere 5901 sayılı Vatandaşlık Kanunu uyarınca Suriye vatandaşları Türk vatandaşlığına Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alınsa bile taşınmaz edinemez. Vatandaşlık Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20. maddesi, diğer kanun ve kararnamedeki kısıtlamaları ortadan kaldırmamaktadır.
Çifte vatandaşlık başvurusu, yurt içinde yaşayanlar için ikamet ettikleri adresin bulunduğu ilçe nüfus müdürlüklerine yapılır.
Yurt içinde Alo 199 Çağrı Merkezinden veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı ya da e-Devlet uygulaması üzerinden öğrenilmekte ve takip edilebilmektedir.
Vatandaşlık maaşı için başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri aracılığıyla yapılmaktadır. Başvuruda gerekli belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde sunulması önemlidir. Başvurular değerlendirildikten sonra uygun görülen ailelere maaş ödemeleri düzenli olarak gerçekleştirilir.
Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Durumu
Türk vatandaşı ile evli olan GKK'daki Suriyelinin evliliklerinin 3. yılını doldurduktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bilgi alabilirler.
Çalışma izni ile Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, vatandaşlık kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Bunun için ön koşul Türkiye'de kesintisiz 5 yıl çalışma izni ikamet etmenizdir.
Bu hususta yetkili olan makama herhangi bir başvuru olmadan salt irade doğrultusunda vatandaşlıktan çıkma bir anlam ifade etmeyecektir. Türk Hukuku değerlendirilecek olursa bahsi geçen vatandaşlıktan çıkma izni vermeye yetkili makam, Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığıdır.
Yapılan mülakatlar,incelemeler ve araştırmalar doğrultusunda yabancı uyruklu kişinin evlilik yoluyla Türk vatandaşı olup olamayacağına komisyonca karar verilir. İşlemler genellikle bir yıl sürmektedir. Vatandaşlık başvurusu ve sonrasında işlemlerin olumlu sonuçlanması için uzman desteği almanız önemlidir.
En ucuz vatandaşlık sunan Antigua ve Barbuda'da bir ailenin bu ada ülkesinin pasaportuna sahip olabilmesi için 140 bin dolar ödemesi yeterli. 2'nci ucuz ülke Dominik. Bir kişinin 200 bin doları ülkede oluşturulan fona yatırması ailesi ile birlikte ülke pasaportuna sahip olmaları için yeterli.
Vatandaşlık başvuru numarası ya da başvuru bilgileri ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden başvurunuzun ne durumda olduğunu kontrol edebilirsiniz. Avukattan destek alarak yapılan başvurular 6 ay ila 1 sene aralığında sonuçlanmaktadır.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Türkiye'de yabancılara konut satışı teşvikler sayesinde son yıllarda hızla artıyor. Kimisi yatırım, kimisi de vatandaş olmak için gayrimenkul alıyor. Son düzenlemeyle 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor.
Alınan taşınmaz 3 yıl satılamayacak
Vatandaşlık başvurusu için bu da yeterli değil. Alınan taşınmazın tapuda 3 yıl satılamaz şerhinin olması gerekiyor. Ayrıca, 3 yıl devir ve terkin yapılamayacağına ilişkin noterden belge istenecek.
Sürüyle mülk satıyorlar. Tabii Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı sadece satılmak suretiyle verilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri