MEVLİT OKUMAK VEYA OKUTMAK FARZ, VACİP VEYA SÜNNET Mİ? Mevlit okumak veya okutmak farz, vacip, sünnet veya müstehab değildir. Bu sebeple mevlid okumak veya okutmak dinî yönden yapılması gereken bir görev değildir.
Günümüzde mevlid merasimleri düğünlerde, nişanlarda, sünnet düğünlerinde, cenazelerde ve benzeri dini organizasyonlarda sıklıkla okutulmaktadır. Mevlid okutmanın başlı başına bir ibadet olduğu sanılmaktadır ancak temelde İslami bir adet değildir. Günümüzde halen bu adet devam etmektedir. Mevlid Türkçe okutulmaktadır.
Dolayısıyla Mevlid-i Şerif bugünkü şekliyle yer yer İslam'ın en büyük günahı sayılan (Nisa [4] 48, 116) şirk tehlikesini içermekte, büyük bir bidat (dine katılan yenilikler) ve hurafe kaynağıdır.
Mevlid ne farz, ne vacipne de sünnettir. Peygamber (sav)'in vefatından sonra ihdas edilmiştir.
Mâliki ulemâsından Şeyh Tâc ud-Dîn Ömer bin Ali al-Lahmî; mevlid okutmanın caiz olmadığını ve bid'at-ı seyyi'e olduğunu kaydediyor (176). İbn Hacer al-Askalânî de, mevlid hakkında şöyle diyor: “Asr-ı Saâdette ve selef-i sâlihîn zamanında hiç kimse mevlid merasimi tertip etmemiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Nasıl uygulanırsa Islâma göre daha güzel ve faydalı olur? Mevlid, genellikle Resûlullah`ın doğum günü yıldönümlerinde belli makam ve tegannilerle okunan övgü, gazel ve kasîdelerdir. Övgüde haddi aşan sözler ihtiva etmedikten sonra, aslı itibari ile, Allah`ın (c.c.) övdügü bir zatı övme demek olacağından, güzeldir.
ŸDefin sırasında veya daha sonra, ölü için “para karşılığında” Kur'ân okutmak, hatim indirtmek, yine ölü için muhtelif gün ve yıl dönümlerinde “ücret mukâbili” mevlid okutmak, ziyafet vermek, bid'at sayılmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'parayla Kuran okuma fetvası' yayınladı. “Bu sebeple, Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'an karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur.
Peygamber'in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılır. Ayrıca Mısır başta olmak üzere Arap dünyasında özellikle tasavvuf çevrelerinde mevlid kelimesi velî kabul edilen sûfîlerin doğum yıl dönümlerini de kapsayacak şekilde geniş bir anlam kazanmıştır.
Mevlit Nedir? Doğum, doğum zamanı ve doğum yeri anlamlarına gelen mevlit, özellikle Peygamberimiz'in (s.a.v.) doğumu anlamında kullanılır. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) doğumunu anlatan eserlere de “mevlit” adı verilmiştir.
Ölüye mevlit okumak tamamen zırvalıktır. Mevlit kutsal bir şey olmayıp Süleyman Çelebi'nin yapıtı olan ve Hazreti Muhammet'in doğumunu, yaşamını anlatan bir eserdir. Ölünün arkasından bunu okumanın bir mantığı yoktur.
Ancak böyle bir ibadet karşılığında para almak, ya da vermek, câiz değilir. Fıkıhçılar, Kur`ân okuma karşılığında para alınması halinde. alınan ücretin alana haram olacağını ve ölünün bundan hiçbir fayda görmeyeceğini bildirmişlerdir.
Bir alışkanlık sonucu doğurganlık özelliğini yitiren kadınların da sırtı sıvazlanır, sağlık ve âfiyet dilenir. hayırlara vesile olmasını diler. Ayakta yapılan bu dua, Fatiha sûresinin okunmasıyla kapatılır ve herkes yerine oturur.
Rüyada Mevlit Okutmak, Kalabalığı, Yemeği, Hazırlığı Görmenin ve Yapmanın Anlamı Rüyada mevlit okunduğunu görmek, iyi yürekli bir insan olunduğuna ve gelecekte hep iyiliklerle karşılaşılacağına işarettir. Bu rüya, çevrenizdeki insanların saygısını kazanacağınız anlamına gelir.
Mevlid-i şerif okunan belde ve evler Allah tarafından bereketlendirilir. Bu sayede kıtlık olmaz. Sebzeler, meyveler bereketli olur.
Süleyman Çelebi (1351–1422) tarafından kaleme alınan bu eser, halk arasında genellikle Mevlid olarak bilinir. Mevlid türünün en güzel örneklerinden biri olan bu çok kıymetli eser, Hicrî 812 ve Milâdî 1409 tarihlerinde yazılmıĢtır.
Mevlîd, İslâm edebiyatında Muhammed'in doğum gününde yapılan kutlama merasimlerine, bu merasimlerde okunmak üzere yazılan ve bestelenen manzum şeklindeki edebî metinlere verilen isim. Mevlîd, bunun yanında İslâm edebiyatında müstakil bir edebî türdür.
Mevlid okumak veya okutmak farz, vacip, sünnet veya müstehab değildir. Bu sebeple mevlit okumak veya okutmak dinî yönden yapılması gereken bir görev değildir.
'Mevlit okutma' merasimleri, Türk Dünyasında hâlâ yaşayan, yaşatılan bir gelenek olarak millî ve manevî değerlerimizin en başta gelenlerindendir. Doğumda, ölümde, düğünde, bayramda, adakta, yemekte velhâsıl birçok yerde, birçok sebeple mevlit okutulmaktadır.
Mevlid'i Şerifi suya okuyup içenlerin kalblerine bin nûr ve bin rahmet girer ve bin de kötü şeyler de kalbinden çıkar. Kalblerin öldüğü günde o adamın kalbi ölmez. Her kim Mevlid'i Şerifi sikkeli bir para (zamanının bastırılmış geçerli parası) üzerine okusa, başka paralara katsa, ya altın, ya gümüş ona bereket olur.
Her zaman Onu övücü kasideler, yazılar yazılabilir. Onları da okumak bid'at değil, sevap olur. Mevlid-i şerif okumak, Resulullahın dünyaya gelişini, miracını ve hayatını anlatmak, Onu hatırlamak, Onu övmek demektir.
Kur'ân-ı Kerîm okumak bir ibadettir. İbadet, dünyevî bir menfaat için değil, sadece Allah rızası için yapılır. Bu sebeple, Kur'ân-ı Kerîm'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'ân karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Zikretmiş olduğumuz rivayetlerden de açıkça anlaşılacağı üzere vefat eden kimseler için dua ve istiğfarda bulunmak, onlar adına hayır-hasenât yapıp Kur'ân okumak/okutmakta herhangi bir beis yoktur.
İşte Mevlidhan kültürü hakkında bilgiler. Bestelenmiş Mevlid metnini makamına ve usulüne uygun bir şekilde okuyan kişilere Mevlidhan (Mevlithan) denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri