Sonuç olarakmevlüt menüsüiçinde bulunması gereken başlıca yemekler; etli pilav, tavuklu pilav ya dadavet pilavı olmakla beraber yanında ayran ve tatlı servisi ile verilmektedir. İsteğe göre bu yemeklerin çeşitlendirilmesi mümkün olmakla beraber yemeğin verileceği bölgenin kültürüne göre de farklılık gösterebilir.
Mevlüt menüsü yöreden yöreye göre değişiklik gösterse de genel olarak listede; lohusa şerbeti, kek, poğaça, börek, bebek şekeri ve kurabiyeler yer alır. Bunların yanında limonata, çay, kahve, meyve suyu ve gazlı içecekleri de listeye ekleyebilirsiniz.
100 kişilik mevlüt yemeği fiyatları 6.600 TL'den başlamaktadır. Fakat ekonomik tavuklu pilav menü haricindeki menülerde kişi başı başlangıç fiyatı olan 56 TL, 100 kişilik siparişlerinizde 55 TL'ye düşmektedir. Yani toplu siparişlerde daha fazla indirim söz konusu olmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Zirâ Allah'ın azabı çetindir." (Mâide Sûresi: 2). Bunun içindir ki ilim ehlinin fetvâları, bu günde dağıtılan yemeklerle diğer bid'at olan bayramlarda dağıtılan yemekleri yemenin haram olduğu yönündedir.
Bu sebeple, Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'an karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 142, İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 76-77).
40. ve 52. günlerinde evde ya da camide mevlit okutulur. Evde okutulan mevlitte yemek verilir. Camide okutulursa gelenlere gülsuyu, şeker ve lokum ikram edilir.
Cenazelerde Mevlitlerde Lokma Döküyoruz
Kültürümüz de ve dinimiz de ikram da bulunmak çok sevaptır bu sebeple insanlar ölen kişinin hayrına yemek ve lokma dağıtırlar.
Mevlit töreninin kendine göre usulü vardır. Evlerde, camilerde, doğum, ölüm, anma gibi vesilelerle de mevlit okutulur. Mevlitten önce, «mevlithân» denilen hafızlar, çeşitli dualar okurlar. Ondan sonra ya bir mevlithân, çoğunlukla da birkaç mevlithân kısım kısım eseri yüksek sesle, besteyle okurlar.
Genelde vefat ettiği gün yani definden sonra sadece Pide ayran dağıtılır.
okunan mevlidden sonra dağıtılan,sırasıyla en üstte lokum,akide $ekeri ve nane $ekerine benzeyen ama naneli olmayan beyaz $ekerlerden müteşekkil,külah $eklindeki kutular içindeki şekerdir. bir nevi ölü $ekeri de denilebilir. bu şekerlerin külah şeklindeki yuvalarının dibinde lokum yer alır, o da kağıda yapışır.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Mevlit yemeği genelde mevlit pilavı şeklindede adlandırılmıştır. Ama sonuçta bir hayır işi olarak gelen tüm misafirlere ikram edilir. Mevlit yemekleri vefat eden kişilerin vefat akşamında veya 7. gecesinde veya 40'ında Kur'an-ı Kerim okuyarak mevlüt yemeği hazırlanarak ikram edilir.
Mevlidi Şerife; Yasin, Amme, Nebe gibi sureler okunarak başlanır. Her bölüm arasında ilahi,dua, tekbirler getirilir. Mevlidin sonunda genel bir dua yapılarak, mevlid bitirilir.
Rüyasında mevlit yemeğinden yediğini gören bir kimse, yakın gelecekte bir aile kuracak ve bir ev sahibi olacak demektir. Eğer kişi bekarsa, bu rüya kısmetlerinin açıldığı anlamına gelir. Eğer kişi evliyse hayatını daha iyiye taşıyacak bir eve ya da bir arabaya sahip olacak demektir.
Cenaze yemeği, cenaze sahipleri tarafından ölen kişi hayrına komşular, tanıdık, tanımadık herkese dağıtılan yemeklerdir. Cenaze yemeği genellikle pilav, etli, tavuklu nohut, soguk/sıcak çorba, helva ve içecek olarak ayrandan oluşmaktadır. Tabiki bu menüyü istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.
Olmaz. İslam'ın 'taziye evinde yemek verilir' diye bir hükmü yoktur. İslam böyle zamanlarda kederli ailenin omuzlarına yük yüklemek yerine, onlara ikram etmeyi, ayakları üzerinde durana dek destek olmayı emreder.
Yemekten sonra kuran, mevlüt okunur. -Ölünün kırkında ve elli ikisinde yine aynı dualar okunarak pide, bükme veya pişi ikram edilir.
Mevlütlerde ise üzerinde gene üzerinde sünnet çocuğunun fotoğrafı, ismi, sünnet olduğu tarihin yer aldığı dua kitapları, mevlüt şekerleri, lokumlar, biblolar, fotoğraflı takvimler, isim yazılı havlular, eşarplar, tesbihler ve benzeri ürünler armağan ediliyor.
Hazret-i Muhammed'in doğum bölümü okunurken, doğumu bildiren beyitlerde ayağa kalkılır ve ara dua yapılır.
Mevlid okumak veya okutmak farz, vacip, sünnet veya müstehab değildir. Bu sebeple mevlit okumak veya okutmak dinî yönden yapılması gereken bir görev değildir. Bu itibarla dinî bir zorunluluk olarak görülmediği sürece, evlerde veya camilerde mevlid okunmasında veya okutulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Cevap: İbadetleri, mesela Kur'an-ı kerimi, mevlid, ezan okumayı, imamlığı, duayı para karşılığı yapmak, bunlarda pazarlık etmek, alana da, verene de haramdır. Bunları Allahü teâlânın rızası için yapmalı, hediye verilirse, kabul etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri