Bahar alerjisi belirtileri ile nezle belirtileri neredeyse aynıdır. Bu iki hastalık arasındaki en büyük fark; nezlede semptomların 1 hafta, en geç 10 gün içinde kaybolması, bahar alerjisinde bu sürenin 2, hatta 4 aya kadar uzayabilmesidir.
Bahar alerjisi ile nezle arasındaki en ayırt edici özellik, nezlede görülen semptomların 1 hafta ya da en geç 10 gün içinde geçmesidir. Bahar alerjisinde ise bu sürenin 2-4 aya kadar uzayabilmesidir. Mevsim alerjisi ile ilgili yakınmalar, ortalama 2 haftadan daha uzun sürebilir.
Alerjik bir reaksiyon değişen sürelerde sürebilir. Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmakta; bununla birlikte tedavide antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanılmaktadır.
Alerjik rinit alerjen maddeyle temas halinden hemen sonra başlar. Nezleyse virüsü kaptıktan birkaç gün sonra ortaya çıkar. Alerjik rinit, alerjen maddeye maruz kaldığınız sürece devam eder. Nezleyse sadece üç beş gün sürer.
İlgili 45 soru bulundu
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Gece uyku düzeni bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabilir. Hastalık göz kaşıntısı ve hapşırmaktan ibaret basit bir hastalık değildir. Tedavi edilmezse ve önlem alınmazsa tekrarlar. Sinüzit, otit ve astıma neden teşkil edebilir.
Mevsim meyveleri ve sebzelerinin; aynı zamanda protein kaynağı olarak bilinen yumurta, tavuk, kırmızı et gibi gıdaların tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir. Ayrıca bu dönemde hazır gıdalar, işlenmiş ürünler, şeker ve kızarmış yiyecekler alerji semptomlarını arttırabilir.
Mevsimsel alerjilerin belirtileri ise burunda akıntı, kaşıntı, hapşırma, tıkanıklık, gözlerde kaşıntı, sulanma, damakta kaşıntı, nefes darlığı, göğüsde tutukluk hissi, kuru öksürük gibi rahatsızlıklardır.
Alerjik Rinit Olanlar Ne Yememeli? Besinler içerisinde yer alan bazı maddeler alerjik riniti tetikleyebilir. Kakao içeren besinler, asitli içecekler, baharatlı gıdalar, boyalı besinler gibi ürünleri alerjik riniti olanların tüketmemesi önerilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerji semptomlarında kesin bir azalma fark edilmesi genellikle 12 ila 18 ay sürer. Bazı çocuklarda 6 ila 8 ay gibi kısa bir sürede, semptomlarda azalma görülür. İmmünoterapi, alerjik çocuklar için tedavi planının sadece bir parçasıdır.
Ağaç polenleri Şubat-Nisan, çayır polenleri Mayıs-Temmuz, yabani ot polenleri ise en çok Ağustos-Ekim aylarında yayılma gösterir. Gün içerisinde sabah saatlerinde polen düzeyi daha çok yoğunlaşır. Nemli ve rutubetli havalarda azalırken kuru ve güneşli havalarda polen düzeyi artar.
Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında alerjik rahatsızlıklar sık görülür. Bunun nedeni; ilkbaharda ağaç ve çiçeklerden yayılan polen ve küf mantarlarıyken, sonbaharda ise rüzgarla bu polen ve küflerin daha geniş alanlara dağılmasıdır.
Mevsimsel alerjiler çocuklarda uyku kalitesini belirgin şekilde etkiliyor. Buna bağlı olarak yeterince uyumamış çocuklarda baş ağrısı, huzursuzluk, beslenme problemleri, dikkat toplayamama, sinirlilik, yorgunluk hissi, öğrenme güçlüğü, astıma bağlı egzersiz kapasitesinde azalma gibi durumlar da ortaya çıkıyor.
Alerjiyi tetikleyen pek çok faktör vardır ve bunları şu şekilde sıralayabiliriz; Sık sık çikolata ve kakao tüketimi. Kızartma yemekleri sık tüketmek. Kola, kahve ve diğer kafeinli içecekler.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır.
Alerjinin etkilerini azaltmak için su içmek etkili bir yol. Bu sayede mukus üretimi artar, burun tıkanıkları azalır. Su aynı zamanda vücudun alerjenlerle savaşmasını da kolaylaştırır.
Alerji Tedavisinde Temel İlkeler
Metil B12, C Vitamini, Çörek Otu tohumu, Omega 3, D Vitamini, Koenzim Q10 ve bağırsak florası için Probiyotik, adaptojen bitkilerden Astaxanthin, iltihap düzeylerini azaltmak için zerdaçal, zencefil, meyan kökü gibi bitkilerden destek alabiliriz.
Su içmek alerjiye iyi gelir mi? Alerjisi olan kişiler fazlaca su tüketimi sağlamalıdır. Bu sayede burun içerisinde mukus üretimi daha çok olur. Su içmenin yanı sıra meyve suyu ve bitki çaylarının tüketimi de önem taşır.
Mevsimsel alerjik rinit: Şikâyetler genelde ilkbahar veya sonbaharda olur. Alerjenler ise ilkbaharda ağaç polenleri, sonbaharda ise ot polenleridir. Yıl boyu süren alerjik rinit: Şikâyetler bütün yıl sürer.
Saman nezlesi, bahar alerjisi veya alerjik rinit olarak da bilinir. Saman nezlesi; aslında zararlı olmayan polenlerin alerjik bünyesi olan kişilerin burun mukozasında iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Saman nezlesi veya diğer adı ile alerjik rinit hastalığının kendi kendine geçme ihtimali çok düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri