Meme uçları her emzirme öncesi ve sonrası temizlenmeli (temiz bez kaynamış ve soğutulmuş musluk suyuna batırılıp meme ucunun bebeğin emmesinden hemen önce ve sonra nazikçe silinmesi). Emzirme öncesinde ve sonrasında memeye nazik bir masaj yapmak süt kanallarının açılmasına yardımcı olabilir.
Emzirmeden önce ve sonra memeye nazikçe masaj yapılması, süt kanallarının açılmasına yardımcı olabilir. Doğumdan sonraki ilk aylarda, meme ucu çatlaklarına bağlı olarak enfeksiyon oluşması yaygındır. Enfeksiyon oluşumuna izin vermeden, meme ucu travmalarının tedavi edilmesi gerekir.
Tıkalı Süt Kanalları: Süt kanalının tıkanması ile birlikte süt birikimi gerçekleşir; bu da meme enfeksiyonuna sebep olabilir.
Emzirme döneminde kadınların eline gelen meme sertlikleri çoğunlukla sütün yeterli boşalmamasına bağlıdır. Bu durumda bebeğin düzenli emzirilmesi, o bölgenin süt pompası ile ek olarak boşaltılması yeterli olur.
İlgili 17 soru bulundu
Mastit olan memeye sıcak uygulama, masaj, süt veren anne ise ağrılara rağmen sık emzirme, cilt bütünlüğünü sağlamak üzere meme cildi temizliğinin sağlanması ve uygun nemlendiriciler ile cildin korunması, göğüs ağırlığını taşıyan pamuklu balenli sütyen kullanılan mastit olan memeye iyi gelir.
Aslında iyi huylu bir tümör çeşididir. Genellikle 20 'li yaşlarda oluşmaya başlar, bu yaşlarda büyüyebilir, ileri yaşlarda oluşması yada büyümesi genellikle beklenmez. Sert bir dokudur, mamografide beyaz yapı olarak görülür. İyi huylu oluşumlardır.
Mastite birkaç faktör neden olabilir. Göğüste kalan süt, tıkalı süt kanalları, bakteriler bu nedenlerin başında gelir. Bebeğin ağzındaki bir bakteri meme ucundaki çatlaktan süt kanalına girdiğinde memede iltihap yani mastit oluşabilir. Bir süt kanalı tıkanırsa, göğüste süt birikimi gerçekleşir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Anne, sütü gelmese de bebeğini emzirmeye mutlaka devam etmeli. Sebepsiz yere de annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor.
Meme enfeksiyonunun apseye neden olduğu durumlarda cerrahi işlem ile müdahale edilebilir. Lokal anestezik enjeksiyondan sonra doktor, bir iğne ve şırınga ile aspire ederek veya küçük bir kesi kullanarak apse boşaltılabilir. Nadir de olsa apsenin derin olması halinde ameliyathane de drenaj yapılabilir.
Bebekler genellikle enfeksiyon olan, mastitli memeyi emmek istemezler. Emziren anne de enfeksiyon olan memeyi emzirirken daha fazla rahatsızlık ve ağrı hisseder. Bu sebeple mastitli memeden genelde emzirilmez. Mastitli memeden emzirmemek, süt vermeyi kesmek ancak memede oluşan sütü de boşaltmak, sağmak gerekir.
Duktoskopi sayesinde süt kanallarının içi gözle görülebilir. Meme başı akıntısının nedeni anlaşılır.
Mastit ve meme ucu çatları hakkında detaylı bilgi için Genel Cerrahi Bölümümüze başvurabilirsiniz.
Hiçbir tedavi yapılmadan kendiliğinden düzelen pek çok hasta vardır. Basit ağrı kesiciler ve ılık kompres uygulamaları faydalı olur. Genellikle cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Nadiren genişlemiş süt kanalını veya kanallarını cerrahi ile çıkarmak gerekli olur.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Eğer emzirme sonrasında memedeki sütler tamamen boşaltılmazsa süt yolları tıkanabilir. Bu tıkanma ilk başta inflamasyona ardından ise enfeksiyonlara neden olabilir. Aynı şekilde yanlış emzirme teknikleri de memedeki sütün tamamen boşaltılmasına engel olduğundan mastit oluşumunu tetikler.
14. Dolu meme ile tıkalı meme arasındaki en önemli fark tıkalı memede süt akışı olmayışıdır. 15. Kanal tıkanıklığını ya da birikmesini tedavi etmekte kullanılması kullanılması gereken en önemli uygulama memeden süt sağılması yöntemleridir.
Sonuç olarak; memenin sık sık emzirilmesi ya da puharla boşaltılması yanında meme başının temiz tutulmasının, mastit oluşumunu engelleyen en önemli faktörler olduğunu söyleyebiliriz. Emzirmeye bağlı olmayan mastitde ise; korunma açısından yine de meme başının temiz tutulması ve hijyene önem verilmesi başta gelir.
Emzirmeden Hemen Önce Yapılan Meme Masajı
*Ellerinizi memenizin göğüs kafesinize tutunduğu en uç noktadan (memenin tabanı) başlayarak, parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle memenizin çeşitli bölgelerini meme tabanından meme başına doğru masaj yaparak tarayınız.
EYVAH MEMEMDE KİTLE VAR !!!
Sertlik adet gördükten sonra değişebilir hatta kaybolabilir. Bu nedenle memelerinde sertlik hisseden 40 yaşın altındaki kadınların olayın üzerinden bir adet kanaması geçinceye kadar bekleyip, adet bittikten 4-5 gün sonra doktora başvurmaları teşhis yönünden daha pratik bir yoldur.
Memede kitle, normal meme dokusundan genellikle kenarları ayrılabilen “solid” yani katı, sert, elastik vb. kıvamda içinde doku içeren yapıların, sertliklerin tümüne verilen genel isimdir. Meme kitleleri iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilirler.
Memede ele gelen sertlik, şişlik veya kitle saptanması durumunda ilk akla gelen korkulacak hastalık meme kanseridir. Memede ağrısız kitle saptanması meme kanserinin en sık görülen bulgusudur. Ancak memede oluşmuş olan her kitle kanser olmayacağı için hemen korkuya kapılmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri