Beslenme uzmanlarına göre mide rahatsızlığı olmayanlar için meyve yemenin en uygun zamanı yemek öncesidir. Mide boş iken meyvenin içerdiği besleyici unsurlar vücut tarafından daha iyi emilir.
Açken fazla miktarda yenilen meyveler, kan şekerinde hızlı değişimlere sebep oluyor. Meyvelerle beslenmek; kilo alımına, kan şekerinin aniden yükselmesine ve düşmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle meyveleri tercihen ara öğün saatlerinde tüketmek gerekiyor.
Ana öğünden hemen sonra meyve tüketimi, meyvenin midede fermente olmasına (mayalanmasına) neden oluyor. Bu durum mide ekşimesine, şişkinliğe ve gaz şikayetlerine yol açabiliyor. Bu sebeple meyveyi yemekle beraber ya da yemekten hemen sonra değil ana öğünden 1-2 saat sonra tüketmenizi öneriyorum.
Yemekte ve yemekten sonraki 2 saat içinde tüketilen meyvelerin, midede fermantasyona (mayalanma) yol açarak, asit ve gaz üretimine neden olduğunu vurgulayan Türk, şunları kaydetti: "Yemekle birlikte tüketilen meyve, fermante oluyor, midede şişkinliğe neden oluyor, yiyen kişiye rahatsızlık veriyor.
Meyveleri tüketmek için en uygun zaman ara öğünlerdir. Yemeklerden hemen önce veya hemen sonra meyve tüketmek kilo aldırır. Özellikle çalışan kişilerin tercih ettiği kahvaltıda meyve tüketimi sağlıklı bir seçenektir.
İlgili 39 soru bulundu
Meyveler aç karna yenmeli ve başka bir şeyle birlikte tüketilmemeli. Bunun nedeni meyvelerin sindirim sürecini çok hızlı çalıştırması ve vücudun meyveleri sindirmek için farklı enzimler salgılaması. Meyvenin içindeki basit şekerlerin, vücudunuz tarafından tamamen emilmesi gerekir.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
Peygamberimizin (asm), iştahı kesmek için yemekten önce meyve yediğine dair bir bilgiye rastlamadık. Tirmizî'nin Şemâil'de kaydettiği rivayetlerden, Peygamber Efendimiz'in (asm); kavun, karpuz ve salatalık yediklerini ve bunları çok sevdiklerini öğreniyoruz.
Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanır. Bu nedenle sağlıklı diye sınırsızca tüketmek fazla kilo almaya neden olabilir. Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Bununla beraber, gece atıştırmaları sırasında meyvelerin, özellikle işlenmiş yiyeceklere ve diğer yiyeceklere oranla, uykuyu olumsuz etkileme olasılığı daha düşüktür. Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum oranına sahip meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi uyku uyumasına yardımcı olabilir.
Kahvaltıda meyve yemek, günün sonrasında meyve yemeyi sevmeyenlerin bu maddeleri almasını sağlar. Örneğin muz iyi bir potasyum kaynağıdır ve potasyum da kas sağlığını destekler. Günde önerilen sebze ve meyve miktarı 5 porsiyondur ve kahvaltıda meyve yemek bu hedefe ulaşmayı kolaylaştırır.
Sabah kahvaltısını kuvvetli yapıp, öğlen yemeklerini sebze ve meyve ağırlıklı olarak, akşam yemekleriniyse hafif olarak alınız.
Budak'ın yorumları şöyle: Meyveler yüksek lif ve su içerikleriyle doygunluk hissini artırarak besin alımını azaltırlar. Ara öğün olarak, öğünlerden 2-3 saat önce meyve tüketmek tokluk hissini artırır ve iştahı baskılar.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş.
BESMELE İLE BAŞLAR; ELHAMDÜLİLLAH İLE BİTİRİRDİ
Ayakta su içmez, yemek yemezdi.
İbn-i Sina diyor ki, '2 öğün sağlık 3. öğün hastalıktır. ' Hz. Muhammed de 2 öğün yerdi.
Muz, üzüm, mango, ananas, greyfurt, yaban mersini, erik, portakal, vişne ve armut gibi meyveler, bu diyette uzak durulması gereken meyvelerdir.
Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın. Kahvaltınızı; meyveler, domates, yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz ve dere otu ile renklendirin. Ara öğünlerde ise kuru meyveler yiyerek enerjinizi artırabilirsiniz.
Sabahları aç karnına su içmek aynı zamanda bağırsakların çalışmasına katkı sağlayarak fazla kilolardan kurtulmanıza da yardımcı oluyor. Ayrıca daha az açlık hissetmenizi sağlamasının yanı sıra bağırsaklarda yer alan toksinlerin vücudunuzdan atılmasına da yardım ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri