Zeytinyağlarının asidite oranı 100gr'ında bulunan oleik asit miktarının yüzdesel olarak belirtilmesidir. Asit oranı %0.8 in altındaysa sızma zeytinyağı olarak adlandırılır. %0.5 ve daha az asidite oranına sahip zeytinyağları en kaliteli zeytinyağlarıdır.
Zeytinyağının Asitlik Derecesi Nasıl Ölçülür? Gerçek zeytinyağının asitlik oranını ölçmek için büyük donanımlı laboratuvarlara ihtiyaç bulunmamaktadır. Cam pipet, cam ölçme tüpü ve cam balon ile eczanelerden temin edilebileceğiniz bir miktar alkol eter ve asit solüsyonu asit derecesini ölçmek için yeterli olacaktır.
Sonrasında cam pipet içine bir miktar asit ölçme solüsyonu alınarak bu karışımın içerisine yavaş yavaş damlatılır. Karışımın önce kırmızı bir renk aldığı sonrasında sarı renge döndüğü gözlemlenir. Damlatılan değer 10'a bölündüğünde elde edilen asitlik derecesi zeytinyağının asitlik derecesini vermektedir.
Bir çay kaşığıyla zeytinyağının tadına bakmanız bile onun gerçek olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından biri. Zira gerçek zeytinyağı genzinizi yakmalı. Diğer bir deyişle hakiki zeytinyağı asidite oranına göre boğazınızda yakıcılık hissi bırakır ve bu his midenize kadar inmez.
En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Şişelerin etiketlerinde yazan parametre olan asitlik, zeytinyağlarında en çok bulunan serbest yağ oleik asit miktarını ölçer. Asitlik, serbest oleik asitin toplam zeytinyağı miktarı üzerindeki oranıdır.
Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Altından yeşile doğru rengi olur. Bununla birlikte güçlü antioksidan özelliğine sahip polifenol denen madde yüksek orandadır.
Sızma zeytinyağı ise en düşük asit oranına sahip olan kaliteli bir yağ türüdür. Uluslararası standartlara göre bu zeytinyağındaki asit oranının 0.8'in üzerinde olmaması gerekir.
Zeytinyağı gliserin ve oleik asit maddelerinin birleşmesinden oluşur. Ancak bu karışımdaki oleik asit, gliserin içersinde tümüyle karışmaz, bir kısmı serbest olarak kalır. Serbest kalan oleik asit miktarı az olursa yağ güzel ve lezzetli olur. Eğer asit miktarı fazla ise zeytinyağında acılık oluşur.
Yıllardır ülkemizde en çok tüketilen, en çok beğenilen zeytinyağı markalarından bir tanesi olan Ulubahçe, almış olduğu bu ödül ile kalitesini tescillemeyi başarmıştır. Zeytinyağı sektörünün güvenilir markalarından biri olan Ulubahçe markasının ürettiği zeytinyağı çeşitleri, asitlik derecesi açısından uygun ürünlerdir.
Dolayısıyla dizem kavramının, en iyi zeytinyağlarının asitlik derecesini belirttiğini söylemek yanlış olmaz. 0.4 dizemlik bir zeytinyağı, kusursuz olarak da nitelendiriliyor. 0.4 dizem zeytinyağında zeytinin tadını ve kokusunu alabilirsiniz. Bu zeytinyağları erken hasat edilen ve elle toplanan zeytinlerden üretiliyor.
İçinde zeytinyağının bulunduğu kabı tencerenin içine koyup 8 dakika boyunca benmari usulünde kaynatınız. - Zeytinyağını yeterince ısıttıktan sonra litresine göre bir veya iki dilim ekmek atınız. Ekmek zeytinyağının içerisindeki asidi alma özelliği nedeniyle zeytinyağının asidinde azalma olacaktır.
0,8 Dizem'e kadar yağlar 'Naturel Sızma zeytinyağı' olarak kabul edilmektedirler. Zeytin eğer hemen toplandıysa ve hasat edildiyse, yeşilse, yara ve beresi yoksa, düşük asiditedeyse 0,2 ila 0,5 arasındaysa zeytinyağı üretilir.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Taze sıkılmış bir zeytinyağı, belirli bir düzeyde hammaddesi olan zeytin meyvesinin aromasını ve kokusunu barındırır. Zeytinyağını içtiğinizde damağınızda hafif acı bir tat hissetmeniz gayet normaldir.
Donma testi ile gerçek zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı bir noktaya kadar alınabiliyor. Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
Zeytinyağının içerisinde bulunan nem ve zeytinden kalan parçacıklar filtreleme işlemi ile ayrılır. Filtreli yağ berrak bir görünüme sahiptir ve içinde zeytin parçacıkları bulunmaz. Filtresiz zeytinyağı ise daha bulanık bir renktedir. Yağ şişesinin altında tortu ve zeytin parçacıkları bulunabilir.
Pamukyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi farklı bitkisel yağlar ilave edilerek “zeytinyağı” adı altında piyasaya sürülüyor.
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Natürel zeytinyağı
Fiyatları bakımından diğer zeytinyağı çeşitlerine göre daha pahalı olan natürel zeytinyağları kimyasal hiçbir işleme maruz kalmamalarından dolayı da en doğal yağ olarak kabul ediliyor.
Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri