Kuru meyve uzun ömürlü olması, taşınabilir ve saklanabilir olması nedeniyle taze meyveye göre daha avantajlıdır. Potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinden zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Serbest radikallere karşı hücre hasarını önler, kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Kurutulmuş meyveler oldukça besleyicidir, lif ve antioksidan deposudur. Kuru meyvede bolca bulunan polifenoller sindirimi kolaylaştırır, kan akışını geliştirir ve oksidatif stresi azaltır. Kurutulmuş meyvelerde taze meyvelerden 3-4 kat daha fazla lif, vitamin ve mineral bulunur.
İçerdiği zengin potasyum ve magnezyum ile tansiyon, karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıklarına iyi gelir. Yağ, sodyum, kolesterol içermediği ve yüksek lif oranına sahip olduğu için, kilo vermeye yardımcıdır. İçerdiği protein miktarı yönünden fakir, sentezinde kullanılan aminoasit açısından zengindir.
Ne kadar yememiz gerektiğine gelince, genel tavsiye, günde iki kâse meyvedir, daha çok çeşitlilik daha iyidir. Yarım kâse kuru meyve, bir kâse taze meyveye eşittir. Su, kalori ve vitamin ile minerallerin yüzdeleri, meyvenin çeşidine göre değişir.
Taze meyvelerden daha az su içeren fakat karbonhidrat, lif, mineral, antioksidan ve karotenoid bakımından zengin olan kuru meyveler, gerçek birer enerji deposudur. Yorgunluğa iyi geldiği için özellikle fiziksel aktivite öncesi ve sonrasında tüketilmesi önerilir.
İlgili 45 soru bulundu
Yine de meyvenin aşırı tüketilmesi doğru değildir. Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır.
Kuru meyveler taşıma kolaylığı olan bir besindir. İş yerinde, bir seyahat sırasında veya okula giden öğrenciler tarafından ağzı kapalı bir poşette çantada saklanabilir, ara öğün vaktinde kolaylıkla tüketilebilir. Hamile ve emziren annelerin tatlı ihtiyaçlarının karşılanması için sütlü tatlılarda kullanılabilir.
Kiler ve tavan arası gibi ortamlarda saklama imkânınız yoksa, buzdolabında da saklayabilirsiniz. Ayrıca organik kuru meyvelerin yakınında ısı oluşturan herhangi bir eşya bulundurmayın.
Taze meyvelerin içeriğindeki bulunan su miktarının çeşitli kurutma yöntemleriyle uzaklaştırılması sonucunda elde edilen kuru meyveler, iki ana öğün arasında kan şekerini dengelemek, tokluk hissini sağlamak, tatlı isteğini gidermek için oldukça lezzetli ve sağlıklı ara öğün seçeneklerden birini oluşturmaktadır.
Vitamin ve mineraller açısından zengin olan kuru meyveleri günün her anında tüketebilirsiniz. Sindirim problemlerinin giderilmesine destek veren kuru meyvelerin içerisinde B, C ve A vitaminleri yer alabilir. Kuru meyve protein içeriği ile dikkat çeker.
Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Karaciğer başta olmak üzere ilgili tüm organlara, bu asit ve gazı yok edebilmek için normalden daha fazla yük biniyor." dedi. Yemek yedikten hemen sonra meyve yemek sindirim esnasında besin emilimini ince bağırsağa geçmesini önleyeceği için tüketilmesi önerilmez.
Kuru meyve uzun ömürlü olması, taşınabilir ve saklanabilir olması nedeniyle taze meyveye göre daha avantajlıdır. Potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinden zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Serbest radikallere karşı hücre hasarını önler, kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Meyveleri tüketmek için en uygun zaman ara öğünlerdir. Yemeklerden hemen önce veya hemen sonra meyve tüketmek kilo aldırır. Özellikle çalışan kişilerin tercih ettiği kahvaltıda meyve tüketimi sağlıklı bir seçenektir.
Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir. Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır. Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir.
Kuru Meyve: Diyette yaş meyvelerle birlikte kuru meyvelerin de tüketilmesi yağ yakımını artırmada daha etkili olarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Kuru meyve satın alırken etrafının şekerlenmemiş olmasına veya yağlanmamış olmasına dikkat edilmelidir. Kuru meyveler oksijenle temas ettiğinde bozulmaya uğrar ve oksitlenir. Eve getirdiğimizde kuru meyveleri de yıkamalıyız. Aksi halde bir takım kimyasallar da vücuda alınmış olur.
Meyvelerin büyük çoğunluğu 30 dakika içinde sindirilir. Sindirimin sağlıklı ve hızlı şekilde tamamlanması için vücudunuza 30 dakika süre verin. Midenizde yediklerinizin sindirimi sırayla gerçekleşir. Örneğin önce et, üstüne meyve yediyseniz, mideniz önce eti sindirmeye başlar ve bu yaklaşık 3 saat sürer.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri