TDK'ya göre meyve kelimesinin doğru yazılışı "meyve"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Meyve kelimesi Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde en çok aratılan kelimedir. "Meyve" kelimesi "meyva" şeklinde kullanılmaktadır. "Meyva" yazımı doğru bir yazım değildir. "Meyve" olarak yazılmalıdır.
TDK'ya göre yazımı nasıldır tüm detayları ile derledik. Doğru yazım hakkında meyve kelimesi çok araştırılan kelimelerden biridir. Günümüzde çok kullanılan meyve kelimesi, meyve şeklinde yazılması gerekiyor. Meyva olarak yazılması doğru kabul edilmiyor.
Bu kelimenin Türkçe üzerinden bakıldığı zaman doğru yazılışı, 'Pembe' şeklindedir. Genelde günlük hayat üzerinden bakıldığı zaman bu kelime, 'Penbe' biçiminde yazılmakta ve hata yapılmaktadır.
meyve suyu: Meyveden elde edilen su.
İlgili 25 soru bulundu
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Priz, şebeke elektriği ile çalışan cihazları elektrik şebekesine bağlamak amacıyla cihazın kablosu ucundaki fişin takıldığı kendisi şebeke ile bağlantılı gereç. Prizlerin hem kullanıcıyı, hem cihazı, hem de şebekeyi elektrik kazalarından korumak için şekillendirilmiş birçok çeşitleri vardır.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Zaman zaman Yalnız kelimesi TDK'ya göre nasıl yazılır karıştırabilmektedir. Söz konusu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı ise, yalnız şeklinde olmaktadır. Bu kelimenin yanlış olan yazılışı "yanlız" olarak yazılmış olanıdır. Doğru olarak yazılmış olan şekli ise "yalnız" şeklinde yazılmış olanıdır.
Ayrıca fındık amino asitlerce de zengin bir meyve türüdür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, günde 100 g fındık tüketimi oldukça yararlıdır. Fındık meyvesinin kimyasal yapısı Çizelge 1' de verilmiştir.
Plaj; kıyı şeridinde denize girmek için düzenlenmiş, genellikle kumluk veya çakıl taşlı alan.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır. Aş pişiren kişi anlamına gelen yani yemek yapan kişi anlamına gelen bir kelimedir.
Bazıörneklerdegörülen "mönü" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"menü"dür. MENÜANLAMI NEDİR? Türk Dil Kurumu'na göre menü;yemek listesi, komut veya seçenek listesi anlamlarını taşımaktadır.
Bilime göre domates meyvedir. Bütün meyvelerin içinde tek bir tohum veya çok sayıda tohum bulunur ve bir bitkinin çiçeğinden büyür.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazılışı, 'Şofben' olarak ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Gazla ya da elektrikle çalışan ve suyu ısıtan cihazlar şofben olarak bilinmektedir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre ampul kelimesinin yazımı oldukça basittir. İlk olarak a harfi ile başlar m, p, u ve l harfi eklenerek kelime elde edilmiş olur. Fakat Türkiye de ampul kelimesi ampül şeklinde de kullanılmaktadır ve bu yanlıştır. Ampul kelimesinde u yerine ü gelmesi hem yazım yanlışı hem de konuşma dilinde yanlışlıktır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor. Yanlış kullanım şeklinde gerçekleştirenler bu kelimeyi birleşik olarak kullanabiliyorlar.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri