- 12 aydan sonra çekirdeği ayıklanarak verilebilir. ayıklanarak verilebilir. dikkatli verilmelidir. 1,5 yaşından sonra daha rahat verilebilir.
Amerika Pediatri Akademisi kuruyemişlere geç başlanması görüşünü günümüzde değiştirdi. Kuruyemişlere, 6 aylık bebeklerde katı gıdaların başlanmasıyla birlikte başlanabileceğini bildirmiştir. Çocuğun anne veya babasında alerjik bir hastalık varsa kuruyemişlere biraz daha geç başlanması faydalı olabilir.
DİKKAT, KURUYEMİŞLER ALERJİK BESİNLERDİR!
Kuruyemişler alerjik besinlerdir ve kuruyemişlerin başlanma zamanı hakkındaki bilgiler çok fazla değildir. Kuruyemişlere genellikle 12 ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Kuruyemişlerin bebeklerin beslenmesinde ne zaman yer alması gerektiği birçok tartışmanın konusu olmuştur. Çünkü kuruyemişlerin bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olma ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle kuruyemişlere bebeklerde 12 ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
- 12 aydan sonra çekirdeği ayıklanarak verilebilir.
Cevizin yanı sıra kaju da çocuklar için oldukça faydası bulunan kuruyemişlerden biridir. Yeterli miktarda kaju tüketimi de çocukların kemik ve kas gelişiminde olumlu sonuçlar doğurur. Bununla birlikte Antep fıstığı, fıstık içi ve fındık gibi kuruyemişleri de çocuğunuzun aperatif öğünleri arasında bulundurabilirsiniz.
Fındık ve ceviz gibi kuruyemişlerin boğaza kaçma ihtimali olduğundan, bebeklerin çiğneme ve yutma refleksi gelişene kadar iyice ezilerek ya da rondodan geçirilerek verilmesi gerekir. 12. aydan sonra bebeğinize ceviz yedirmeye başlayacaksanız pekmez veya tahin gibi besinlerle de karıştırabilirsiniz.
Badem, ceviz ve kaju, E vitamini, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum ve folat gibi sağlıklı yağlar ve besinler içerir. Bunlar bebeğin beyin ve göz gelişimi, sinir iletimi ve enzim fonksiyonu gibi fizyolojik fonksiyonlarını destekleyebilir. – Kuruyemişler sağlıklı bitki proteini ve lif sağlar.
Ay çekirdeği
Bazı alerjiler, temastan veya hatta inhalasyondan kaynaklanan bir reaksiyonu tetikleyebilir. Tüketmeseniz bile alerjiniz olan besinle aynı ortamda bulunmak risklidir, kaçınmanız önerilir. Ayçekirdeği ayrıca ekmeklerde, tahıllarda veya pastane ürünlerinde de bulunabilir.
Ara öğün olarak günlük en fazla 1 avuç çiğ ayçekirdeği tüketebilirsiniz. Merdiven altı ürünlere dikkat! Merdiven altı satılan ürünlere de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Gençyürek, “Kavurulma ve tuzlanma işlemlerinin yeterli hijyenik koşullarda yapılmaması ise sağlık açısından ayrıca risk faktörü oluşturuyor.
Ülkemizde Nisan başı, Mayıs ortasında ekilen ayçiçeği genelde Ağustos sonu ve Eylül ayında hasat edilir. Ortalama olarak 120-130 günlük bir yetişme periyodu ister.
E vitamini açısından oldukça zengin olan ay çekirdeği, kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını düzenleyerek kan dolaşımını hızlandırır. İçerdiği E vitamini sayesinde prostat kanserine karşı kalkan görevi görür. İçerdiği çinko ve demir çocukların dişlerinin büyümesine ve kemik yapılarının güçlenmesine yardımcı olur.
Ara öğün olarak tüketilebilir. - Bir avuç tüketilince vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayan çekirdek, besin değeri yüksek bir kuruyemiştir.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu durum, bebeklerin anne sütünden uzaklaşmasına ve anne sütünden almaları gereken vitamin ve mineralleri alamamalarına neden olabiliyor.
Karpuz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Karpuzun 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Karpuz da alerjiye neden olabilecek bir meyvedir.
Ceviz içerdiği yağ bakımından diyetteyken az miktarda tüketilmesi önerilen kuru yemişler arasında yer alır. Bir kase yoğurdun içine birkaç adet ceviz ekleyerek ara öğün yapabilirsiniz. Az miktarda cevizli yoğurt tüketildiği zaman kilo almanıza yol açmaz.
Çocuklar; badem, fındık, ceviz, Antep fıstığı, kaju ve yer fıstığı tüketebilirler.
Günde bir avuç fındık iyi gelir. Fındık, çam fıstığı, kaju, ceviz gibi kuruyemişler eski çağlardan günümüze afrodizyak olarak kullanılan yiyeceklerin başında geliyor.
Sekizinci aydan sonra alışmış olduğu gıdalara baklagilleri ekleyebilirsiniz. Baklagiller biyolojik değeri yüksek protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengin besinlerdir. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi.
Üzüm antosiyaninlerden zengin çok faydalı bir meyvedir. A vitamininden zengin ve lif kaynağıdır. Üzüm bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon üzüm 1 salkım (90 gram) kadardır.
Bebek evde pişen yemeklerin çoğunu bu ay yiyebilmeye başlar. 10 aylık bebek yemekleri arasında balık, sebze çorbası, köfte ve yoğurt gibi yiyecekler olabilir. Bebeğin 1 yaşını doldurana kadar yememesi gereken gıdalar olduğu unutulmamalıdır. Bu gıdalar; inek sütü, bal, işlenmiş et, yumurtanın beyazı gibi gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri