işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Meyva şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Meyve şeklinde olmalıdır.
Meyve kelimesi bazen “meyva” şeklinde yazılmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK)'na göre meyve şeklinde yazılmalıdır. Kelimelerin Türk Dil Kurumu'nun hazırladığı kurallara göre yazılması gerekmektedir. Doğru bir şekilde Türkçe kullanılması çok önemlidir.
türk dil kurumu'nun yanısıra dil derneği'nin sözlüğünde de, ferit devellioğlu'nun yazmış olduğu lûgat'ta da mevzubahis kelimemiz, "meyve" olarak geçmektedir.
Farsça+Çince şeklinde olan içecek adları: meyve suyu. bakacak olursak on ikisi su, yedisi şerbet, altısı çay, dördü şurup, ikisi kahve diğerleri ise bal ve şıra sözcükleridir. kuşburnu sözcüğü ise benzetme yapılarak oluşmuş bitişik yazılan belirtisiz isim tamlamasıdır.
İşte bir şey kelimesinin yazılışı ile ilgili tüm bilgiler… BİR ŞEY TDK YAZIMI? Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde kullanımı. Yani “bir şey” şeklinde yazan kişiler kelimeyi doğru kullanırken “birşey” yazan kişiler hatalı kullanım yapmış oluyor.
İlgili 22 soru bulundu
Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler: Arnavut kaldırımı; çevre yolu, deniz yolu, hava yolu, kara yolu, keçi yolu; köprü yol vb.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Doğru kullanımı kuzukulağı şeklinde olmalıdır.
DENİZATI KELİMESİNİN ANLAMI
Başı at başına benzeyen, suda dik duran, kuyruk yüzgeci olmayan bir deniz hayvanıdır. Bu kelime genellikle denizatı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizatı şeklinde olmalıdır.
Zeytin bir meyve türüdür.
Yemek pişirirken, domatesler genellikle tek başına veya tuzlu yemeklerde diğer gerçek sebzelerle birlikte kullanılır. Sonuç olarak, bilimsel standartlara göre bir meyve olmalarına rağmen bir sebze olarak ün kazanmışlardır.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
TDK'ya göre meyve kelimesi, meyva olarak değil meyve şeklinde yazılmalıdır.
Ayrıca fındık amino asitlerce de zengin bir meyve türüdür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, günde 100 g fındık tüketimi oldukça yararlıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde makina kavramı arandığında, kişi otomatik olarak “makine” kavramına yönlendirilmektedir. Buradan da anlaşılabileceği üzere bu terim doğru yazımı makine şeklinde kabul edilmektedir.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Gönül borcu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Yapılan iyiliğe karşı kendini borçlu sayma, minnet, minnettarlık, şükran.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
YEŞİLBİBER KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
Eşek arısı ya da Vespa, Vespidae familyasına ait yaban arısı cinsi. Türkiye'deki yaygın türü "sarıca" olarak bilinen Avrupa eşek arısıdır (vespa crabro).
Buradaki “da” bağlaç olduğu için ayrı yazılmalıydı; yani “yapsada” değil, “yapsa da” olmalıydı. De, da son olarak iki gün önceki bu Milliyet haberinde yanlış yazıldı.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan mekan kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan mekan kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Bitişik yazılan “ile” kelimesi “büyük ve küçük ünlü uyumu” kurallarına uyar. Ayrı yazıldığında ünlü uyum kuralları aranmaz: Örnek: arabası ile>arabasıyla, konu ile>konuyla, annem ile babam>annemle babam…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri