Palamut balıkları genellikle hamsi, uskumru ve sardalya gibi küçük balıkları yiyerek beslenir. Palamut balığının bir büyük kılçığı bulunmaktadır. O nedenle palamut balığı tüketilirken kılçığının da iyi ayıklanması gerekmektedir.
Sürüler halinde yaşayan pulsuz siyah etli bir göçmen balıktır. Sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir. Uzunluğu 1 metreye kadar varır. Bu familyanın çeşitleri bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri Karadeniz ve Marmara'da avlanılan tipleridir.
Palamut, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olduğu için kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Yüksek protein içeriği sayesinde palamut kas gelişimini destekler. Yine protein içeriği sayesinde palamut, vücut dokularının yenilenmesine yardımcı olur.
Palamut balığının genellikle ızgara olarak tercih edildiğini söyleyen Orçun Yüksel, "Gelişimini tamamlamış palamut balığı, kırmızı et tadı verir. Besin değeri olarak da oldukça kuvvetlidir. Yağlı bir balık olduğu için de eşsiz bir damak tadı vardır.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
İlgili 18 soru bulundu
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Palamut fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama şeklinde, tavada ya da pilaki şeklinde pişirilip afiyetle yenebiliyor. Diğer balıklara nazaran daha az yağlı bir balık olması nedeniyle kızartması başka balıklara kıyasla daha hafif oluyor. Tavası en sevilen ve tüketilen hali.
Palamut tavada yapıldığı zaman fırına göre daha yağlı olur. Bu yüzden yağlı bir palamut yemek yerine fırında palamut yapmak tercih edilebilir. Tabi palamudun tavada yapılan hali de kendine göre oldukça lezzetlidir. Yani tavada yağ dengesi iyi ayarlandığı zaman palamut tavanında sevildiği görülmektedir.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
palamut çok kanlı bir balıktır. palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Balık, dikkatli tüketilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle taze tüketilmeyen palamut ve hamsi gibi koyu renk etli balıklar histamin ya da scombroid zehirlenmesine yol açabiliyor.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Aldığımız palamutları balıkçıda doğrattıktan sonra mutlaka bolca yıkayıp suda bekletelim ki kanı çıksın. Kanı çıkmazsa balık acı olur. Balıkları mısır unu, un ve tuz ile önlü arkalı bulayalım, tavamıza tereyağını koyup arkalı önlü kızartalım. Afiyet olsun.
Fırın tepsisine dilimlediğiniz soğanları dizin. Üzerlerine palamutları yerleştirin. Birer dilim limon da eklerseniz palamutlar tam kıvamında bir ekşilik kazanacaktır. Balıklarınızı önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar 25 dakika pişirin.
En üste palamutları dizin, defne yaprağı ve limonları ekleyin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, üzerleri kızarıp renk alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Kızgın yağa atarak arkalı önlü olarak palamut balığı tavada yaklaşık 15 dakikada nar gibi kızarıp hazır olacak.
Peki, yumuşak etli balıklar hangileridir? Yumuşak etli balıklar arasında tavuk balığı, mezgit, alabalık, dilimlenmiş somon balığı ve palamut gibi balıklar bulunmaktadır.
Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Özellikle levrek ve palamut gibi balıkları marine etmek için kullanılan bu marinasyon, bol miktarda taze ot içeriyor. Öncelikle maydanoz, kişniş ve dereotunu incecik kıyın. Daha sonra zeytinyağı, limon suyu ve ince kesilmiş soğanla karıştırın. Son olarak balığınıza ilave edin ve en az 1 saat marine edin.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Bu sorunun cevabı olarak uskumru balık camiasının yağlı balıklarındandır demek yanlış olmaz. Bir diğer merak konusu da uskumru palamut ailesinden midir sorusudur ki uskumru palamutgiller ailesinden değil daha önce de belirttiğimiz gibi uskumrugiller ailesindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri