Uzmanlar, günün her saatinde meyve tüketilmemesini öneriyor. Bunun sebebi de meyvelerdeki şeker oranı. Özellikle yemek sonrası meyve tüketmek, sindirim sistemi düzenini bozabilir. Yemekten sonra 2 saat içinde tüketilen meyveler, midede fermantasyona yol açar va gaz üretimine neden olur.
Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir. Eğer geç vakit yatmadan önce meyve tüketilirse meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi çok daha kolay olduğu için şişmanlamaya, obeziteye zemin hazırlar" dedi.
Yaygın kanının aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zaman dilimi yok. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
Yatmadan önce meyve yemekten kaçınmalı mı? Uykudan önceki saatlerde bir şeyler yemek kişinin uyku döngüsünü kesintiye uğratabilir. Bununla beraber, gece atıştırmaları sırasında meyvelerin, özellikle işlenmiş yiyeceklere ve diğer yiyeceklere oranla, uykuyu olumsuz etkileme olasılığı daha düşüktür.
Dr. Mehmet Demirci, geç saatlerde yenen meyvedeki fruktozun kana daha kolay geçtiğini ve yağ oluşumuna sebep olarak kilo oluşumuna neden olduğunu söyledi. Meyvelerin tüketiminin porsiyonlar halinde ve yemeklerden belli saat sonra olması gerektiğini belirten Prof. Dr.
İlgili 23 soru bulundu
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır.
Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir.
Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri adeta 'yağ depolama' moduna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır.
Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanır. Bu nedenle sağlıklı diye sınırsızca tüketmek fazla kilo almaya neden olabilir. Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
Yemekte ve yemekten sonraki 2 saat içinde tüketilen meyvelerin, midede fermantasyona (mayalanma) yol açarak, asit ve gaz üretimine neden olduğunu vurgulayan Türk, şunları kaydetti: "Yemekle birlikte tüketilen meyve, fermante oluyor, midede şişkinliğe neden oluyor, yiyen kişiye rahatsızlık veriyor.
Meyve yedikten en az bir saat sonra su içmeniz tavsiye edilir. Uzmanlar meyve yedikten bir saat sonra su tüketmenizi öneriyor. Bunun nedeni, yemeklerden hemen sonra su içmenin mide suyunu ve sindirim için gerekli olan sindirim enzimlerini sulandırmasıdır.
Bununla beraber, gece atıştırmaları sırasında meyvelerin, özellikle işlenmiş yiyeceklere ve diğer yiyeceklere oranla, uykuyu olumsuz etkileme olasılığı daha düşüktür. Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum oranına sahip meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi uyku uyumasına yardımcı olabilir.
Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz. Gece uyku öncesinde tüketilen elma ise; ani açlık krizlerini bastırır. Uykuda metabolizmanın çalışmasını sağladığı için gece elma yemenin zararı yok faydası vardır.
Meyveler aç karna yenmeli ve başka bir şeyle birlikte tüketilmemeli. Bunun nedeni meyvelerin sindirim sürecini çok hızlı çalıştırması ve vücudun meyveleri sindirmek için farklı enzimler salgılaması. Meyvenin içindeki basit şekerlerin, vücudunuz tarafından tamamen emilmesi gerekir.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Yaban mersini, kivi, kızılcık ve çilek yüksek antioksidan içerir. Ayrıca; turunçgiller, portakal, armut, erik, elma, greyfurt gibi meyveler karaciğeri korumada etkilidir.
Kırmızı üzüm Karaciğer içinden zararlı toksinleri arar. Soya Karaciğeri harika bir şekilde temizleyen soyanın sütünü de sık sık içmelisiniz. Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor.
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
diyette meyve tüketimi
Yemeğe başlamadan hemen önce meyve yemenin tokluk hissettireceği bilindiğinden dolayı yemek sonrasında değil öncesinde tüketilmesi önerilir. Gün içinde, farklı zaman aralıklarında tüketilen üç porsiyon meyve, vücudu toksinlerden temizler ve sindirim sisteminde rahatlık sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri