Bu bağlamda başvurulabilecek yollar; limon suyu, böğürtlen çayı, kızılcık suyu, karnabahar kürü ve turna yemişi çayı olarak listelenmektedir.
11) Yeşil Çay
Gün içinde tüketilen 2 fincan yeşil çay, idrar yollarında oluşan iltihap ve enfeksiyonun daha kolay iyileşmesine destek olabilir.
İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar. Bitkisel çayların tüketimi en iyi yollardan biridir.
İşlenmiş gıdalar: İşlenmiş gıdalar; aroma ve koruyucular gibi birçok yapay bileşen içerdiğinden dolay şikayetleri artırabilmektedir. Soğan: Baharatlı ve asitli gıdalarda olduğu gibi soğan tüketimi mesane problemlerine neden olabilmektedir. Özellikle çiğ soğan tüketimi idrar yapma isteğini artırabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
C vitamini kullanın. C vitamini idrarla atılırken idrarın asitliğini de artırır. Asit, ortam bakterilerin yerleşmesini ve üremesini zorlaştırır. Bu durum tedavinin etkinliğini artırabilir ve kısmen de olsa korunma sağlayabilir.
Maydanozun ihtiva ettiği flavonglikozidinin idrar sökümüne katkısı bulunuyor. Bu nedenle maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? İdrar yolu enfeksiyonunun başlıca nedeni bakterilerdir. Bağırsakta bulunan bu bakteriler escherichia coli türüne aittir. Bakteriler kişinin rektumundan yukarı doğru tırmanarak idrar yoluna ulaşır ve enfeksiyonun oluşmasına yol açarlar.
İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçmeyebilir. Öncelikli tedavi yöntemi enfeksiyona neden olan virüs ve bakterilere karşı antibiyotik kullanımıdır. Tedavi için geç kalınması durumunda daha ciddi sonuçlara yol açabileceğinden dolayı, idrar yolu enfeksiyonunun kendi kendine geçmesi beklenmemelidir.
Bu bağlamda başvurulabilecek yollar; limon suyu, böğürtlen çayı, kızılcık suyu, karnabahar kürü ve turna yemişi çayı olarak listelenmektedir.
Böbrek yollarında oluşan enfeksiyon yer almaktadır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak bu enfeksiyonlar yaklaşık 10 gün içerisinde tedavi edilmektedir. Fakat kullanılan antibiyotiklere rağmen geçmeyen enfeksiyon çeşitleri genellikle daha ağır enfeksiyon olduğunun habercisidir.
Hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğu da birçok çalışma ile gösterilmiştir. Yoğurt idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kadınlarda daha sık olan bu durum anatomik olarak üretra uzunluğunun erkeklerinkinden daha kısa olmasından kaynaklanır. Bu durum bakterilerin yukarı çıkışını kolaylaştırmakta ve mesaneye çıkan bakterilerin sistit, böbreğe çıkan bakterilerin ise pyelonefrit oluşturmasına neden olur.
Elma sirkesinin bakterilerle savaşta öne çıkan bir besin olduğu araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Elma sirkesi bakterilerin oluşmasını engellediği gibi oluşmuş bakterilerin de etkisiz hale getirilmesinde en etkili yollardan biridir. Yarım litre suya katacağınız iki yemek kaşığı elma sirkesini gün içinde tüketin.
İltihapları giderme konusunda uzman olan fesleğen bakteriyel enfeksiyonlara, viral enfeksiyonlara ve bunun gibi birçok enflamatuar hastalıklara iyi gelen bir bitkidir. Fesleğen mikropları öldürmeye yardımcı olan bileşen ojenoldur.
Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Yapılan bilimsel araştırmalar gösterdi ki bazı bitkilerdeki antibiyotikler sadece bakterilere değil, kronik idrar yolu enfeksiyonlarının önemli sebepleri olan mikoplazma ve virüslere karşı da etkili. Bu bitkilerin en önemlileri şunlar;kekik, adaçayı, altınotu, meyan kökü, lavanta ve civanperçemi.
İdrarda yanma, sık idrara çıkma, bazen kötü kokulu ve bulanık idrar yapma, kanlı idrar, yüksek ateş, bel ve kasık ağrısı idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri olarak gösteriliyor.
Maydanoz suyunun aşırı uyarılmış bağışıklık sistemini baskıladığı, alerjilere, otoimmün ve kronik iltihaplı hastalıklara karşı mücadeleye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Maydanoz suyu böbrek taşı düşürücü etki göstererek böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar. Böbrekleri çalıştırarak idrar söktürür ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir. Aynı zamanda maydanoz suyu adet söktürücü etki taşır. Adet dönemi ağrılarını hafifleterek dönemin daha rahat geçmesini sağlar.
Böbrekler ve mesane için en faydalı içecek sudur. Vücudumuzun %60'ı sudan oluşmaktadır, bu nedenle sürekli olarak ihtiyacı olan şeyi vücudunuza vermenizin gerekmesine şaşırmamalıyız. Eğer yeterince su içmezseniz ya da çok fazla sıvı kaybederseniz, aşırı su kaybı neticesinde böbrek taşı oluşabilir.
American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan araştırmaya göre her gün 240 ml (yaklaşık bir su bardağı) cranberry (turna yemişi) suyu tüketimi, kadınlarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini yaklaşık yüzde 40'a kadar azaltabiliyor.
Bol su içmek bakterilerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayacaktır. Kahve, alkol, asitli meyve suyu ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri