Meyve ve sebzelerde yeşil rengi “klorofil” sarıdan koyu kırmızıya kadar olan renkleri “karotenoid” grubu maddeler, pembeden menekşe, mor ve maviye kadar değişen renkleri ise “antosiyanin” grubu renk maddeleri vermektedir.
Mavi/Mor Sebze ve Meyveler
Yaban mersini, böğürtlen, mürdüm eriği, patlıcan, üzüm gibi sebze-meyvelere rengini veren bu pigment ' antosiyanin' olarak adlandırılır. Antosiyanin güçlü bir antioksidandır ve hücre harabiyetini önler. Bu sayede kanser, felç ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
- Arkadaşlar meyve ve sebzelerin farklı renklerde olmasının nedeni farklı pigmentler bulundurmalarıdır. - Bu pigmentlerin bulunması hangi renkte olacağını belirler. Örneğin, kırmızı elmada bulunan pigment yeşil biberde bulunan pigmentten farklıdır.
Bitkilere yeşil renk veren klorofil pigmenti, aynı zamanda onların fotosentez yapmasını da sağlar. Bir bitkinin yeşilden farklı renkte görünmesi, klorofil bulundurmadığı anlamına gelmez.
Bitkilerin çiçeğine renk verir. Çiçeklerdeki kırmızı, sarı, turuncu, hatta leylak gibi renklerin oluşmasını sağlar. Havuca turuncu renk veren karoten, domatese kırmızı renk veren likopen, limona sarı renk veren ksantofil, bitkiye yeşil rengi veren ise klorofildir.
İlgili 33 soru bulundu
Organik ya da inorganik yapıda olabilen pigmentlerin doğal kaynaklı olanları, tarih öncesi çağlardan beri kullanılıyor. Organik pigmentler yapılarında karbonun yanı sıra hidrojen, azot ve oksijen atomu olan pigmentlerdir. Doğal kaynaklı organik pigmentler hayvanlardan ve bitkilerden elde edilir.
Pigmentler boyaya yapışkanlık, parlaklık, dayanıklılık ve esneklik kazandırmaktadır. Doğal ve ya sentetik bağlayıcıların boyaya akışkanlık veren çözücüler ile birlikte karıştırılması sonucu boyalar oluşmaktadır.
Klorofil bitkilerde kloroplast adı verilen organellerin içinde bulunur.
Klorofil taşıyan yeşil renkli meyveler, yeşil yapraklar gibi ışıklı ve karbondioksit bulunan ortamlarda fotosentez yaparlar. Genç ve gelişmekte olan meyveler klorofilce zengindir ve fotosentez yaparak kloroplastlarda nişasta oluştururlar.
Pigmentler ve Kloroplast Renkleri. Bitkiye yeşil rengini veren klorofil pigmentinin yanısıra, tüm bu renk çeşitliliğinin oluşmasını sağlayan diğer pigmentler ve bunların dağılımıdır.
Bu nedenle de, yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize karşın, gerçek anlamda mavi meyve bulunmamaktadır.
Enzimlerin hücre canlılığı açısından hayati önem taşıması, her görevin bu enzimlerce gerçekleştirilmesi bilinir. Meyve ve sebzelerin kesilmelerinin ardından yaşanan kararma ve renk değiştirmeler ise bu enzimlerden biri olan polifenol oksidaz nedeniyledir.
Pigmentler bu bitkilerde "doğar" ve spektrum boyunca bir dizi renk üretir. Domates ve havuçta pigment üreten aynı kimyasal karotenoid, bazı çiçeklerde de sarı, kırmızı veya turuncu renk üretir. Bitkiler renklerini hücrelerindeki pigmentlerin güneş ışığı ile etkileşiminden alırlar.
Renk yada tüs, ışığın gözün ağ katmanına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır.
Ten rengini belirleyen ise deride bulunan melanin pigmentinin türü ve miktarı. Melanin derimize, gözümüze, saçımıza renk veren pigmenttir ve derinin epidermis tabakasında bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir. Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur.
Karpuz, kırmızı renk pigmentini veren likopen adlı karotenoid türünü bol miktarda içeren besinlerden bir tanesidir.
Fotosentez hızını etkileyen etkenler
Işık rengi: Fotosentez en çok mor ve kırmızı ışıkta gerçekleşir, en düşük hız ise yeşildedir.
Klorofil pigmentleri belirli dalga boylarındaki ışığı soğurarak fotosentez tepkimeleri için kullanılmak üzere güneş enerjisini absorbe eder ancak yeşil ışığın sahip olduğu dalga boylarındaki elektromanyetik dalgaları soğurmaz ve yansıtır bu nedenle klorofil yeşil renkte gözükür.
Klorofil Nerelerde Bulunur? Klorofil yeşil yaprakları olan her meyve ve sebzede bol miktarda bulunmaktadır.
Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar. Genellikle yeşil renkli olduğu için bitkilerin çoğunun yeşil renkli olmasının temel sebebidir.
Klorofil: bitkilerin gün ışığını absorbe etmelerini sağlayan ve bitkilere yeşil rengini veren pigmenttir. Kloroplast: bitki hücrelerinde ışık enerjisini bitkilerin besin olarak kullanacağı şekere dönüştüren organeldir.
Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz: Klorofil molekülleri üzerlerine düşen görünür dalga boyundaki ışınlardan kırmızı ve mavi ışığı daha çok soğururken diğer renkleri geri yansıtır. Klorofil moleküllerinin yeşil görünmesinin nedeni, beyaz ışığın insan gözü tarafından algılanan tüm renkleri içermesidir.
Melanin; havuç, karpuz, kırmızı biber, domates, tatlı patates, balık ve et, çilek ve koyu yeşil sebzeler gibi besinlerde çokça bulunur. Bu besinler melanin yönünden zengin gıdalardır ve vücuttaki melanin üretimini destekler.
Pigment, suda tamamen veya hemen hemen çözünmeyen renkli bir malzemedir. Bunun tersine, boyalar genelde, en azından kullanımlarının bir aşamasında çözünürdür. Boyalar genellikle organik bileşik pigmentler ise genellikle inorganik bileşikdir.
Türk Dil Kurumu pigmenti, eklendiği maddeye renk verme özelliği olan suda veya başka maddelerde çözünmeyen doğal ya da yapay olan madde şeklinde tanımlar. Pigment Ne İşe Yarar? Pigment, doğada bulunan her şeyin rengini veren moleküllerdir. İşlevi renk verme olup doğal olabilir, yapay üretilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri