Bitki hücrelerinde kromoplastta ve kloroplastta bulunan karotenoidler ( karoten, likopen, ksantofil) de belli dalga boylarındaki ışığı emdiği için sırasıyla turuncu, kırmızı ve sarı görünür. Veya antosiyanin pigmenti mor renk oluşturur. Tabii ki meyvelerde bu pigmentler karışık oranlarda bulunuyor.
Mavi/Mor Sebze ve Meyveler
Yaban mersini, böğürtlen, mürdüm eriği, patlıcan, üzüm gibi sebze-meyvelere rengini veren bu pigment ' antosiyanin' olarak adlandırılır. Antosiyanin güçlü bir antioksidandır ve hücre harabiyetini önler. Bu sayede kanser, felç ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Bitkilere yeşil renk veren klorofil pigmenti, aynı zamanda onların fotosentez yapmasını da sağlar. Bir bitkinin yeşilden farklı renkte görünmesi, klorofil bulundurmadığı anlamına gelmez.
Bitkilerin çiçeğine renk verir. Çiçeklerdeki kırmızı, sarı, turuncu, hatta leylak gibi renklerin oluşmasını sağlar. Havuca turuncu renk veren karoten, domatese kırmızı renk veren likopen, limona sarı renk veren ksantofil, bitkiye yeşil rengi veren ise klorofildir.
- Arkadaşlar meyve ve sebzelerin farklı renklerde olmasının nedeni farklı pigmentler bulundurmalarıdır. - Bu pigmentlerin bulunması hangi renkte olacağını belirler. Örneğin, kırmızı elmada bulunan pigment yeşil biberde bulunan pigmentten farklıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Enzimlerin hücre canlılığı açısından hayati önem taşıması, her görevin bu enzimlerce gerçekleştirilmesi bilinir. Meyve ve sebzelerin kesilmelerinin ardından yaşanan kararma ve renk değiştirmeler ise bu enzimlerden biri olan polifenol oksidaz nedeniyledir.
Meyvelerin tatları (ve diğer herhangi bir şeyin "tadı") içerisindeki kimyasal kompozisyon ile ilgilidir. Çünkü bu kimyasallar dilimizdeki "tomurcuklar" dediğimiz ve algısal reseptörlere sahip hücrelere farklı şekillerde bağlanarak farklı elektrokimyasal sinyaller üretilmesine sebep olurlar.
Patlıcana mor rengini veren şey derisindeki antosiyaninler (anthocyanins) adlı bir grup kimyasaldır. Antosiyaninler pek çok bitkide bulunurlar ve bitkiyi Güneş'in zararlı morötesi ışınlarına karşı korurlar.
Klorofil bir biyolojik pigmenttir ve güneş ışığının görünür mavi ve kırmızı-mor ışığını emer ve sarı ve yeşil ışığı geri yansıtır, bu nedenle bitki yeşil veya sarıya yakın bir renkte görünür.
Melanin; havuç, karpuz, kırmızı biber, domates, tatlı patates, balık ve et, çilek ve koyu yeşil sebzeler gibi besinlerde çokça bulunur. Bu besinler melanin yönünden zengin gıdalardır ve vücuttaki melanin üretimini destekler.
Bitki yetiştiriciliği için tasarlanan bir LED lambada, kullanılması gereken iki temek ışık rengi kırmızı ve mavidir. Kırmızı, fotosentez ve kök uzatma inhibisyonu için gerekli anabileşendir. Mavi ise stoma açılmasını, yaprak genişlemesini tetikleyerek, fotoperiyodik çiçeklenmeyi uyarır.
Kırmızı ışık genellikle ışıklandırma spektrumunun temelini oluşturur ve tek kırmızı LED ışığı bitki büyümesi ve fotosentez için yeterli olabilir.
Ten rengini belirleyen ise deride bulunan melanin pigmentinin türü ve miktarı. Melanin derimize, gözümüze, saçımıza renk veren pigmenttir ve derinin epidermis tabakasında bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir. Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur.
Karpuz, kırmızı renk pigmentini veren likopen adlı karotenoid türünü bol miktarda içeren besinlerden bir tanesidir.
Renk yada tüs, ışığın gözün ağ katmanına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır.
Yapraklara yeşil rengi veren klorofil pigmenti fotosentezin gerçekleşmesini sağlayan kimyasal bir bileşendir. Ancak, sonbahar ve kış aylarında fotosentezin gerçekleşmesi için yeterli ışık ve su bulunmadığından yapraklardaki klorofil seviyesi azalır ve diğer renk pigmentleri açığa çıkmaya başlar.
Güneş'in sarımsı görünen ışığı içinde gökkuşağının bütün renkleri saklı. Güneş ışığı yeryüzüne ulaştığında, içindeki yeşil ışık bitkilerden yansıyor, zaten bu yüzden onları yeşil görüyoruz. Oysaki yeşil, Güneş ışığında en çok bulunan renk.
Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar.
Aslında cevap basit. Mor, tarih boyunca en pahalı renk oldu ve sadece krallıkların ve imparatorlukların başındaki seçkin kitlelerin alabileceği bir lüks renk olarak kaldı. Mor renk pigmentinin üretimi 18. yüzyıla kadar oldukça zahmetliydi.
Çiçeklere rengini veren, onların oluşumunu sağlayan hücrelerinde bulunan renk pigmentleri oluyor. Hücrenin öz suyunda renkli kristaller şeklinde görülen bu pigmentler çiçeğe de rengini veriyor.
Çoğu durumda oksijen yan ürün olarak salınır. Çoğu bitki, çoğu alg ve siyanobakteri fotosentez yapar; bu tür canlılara fotoototroflar denir.
Hem erkek hem dişi organı tek bir çiçekte bulunduruyorlar. Elma, armut gibi yumuşak çekirdekli meyveler böyledir. Bir de tek eşeyli veya bir cinsli çiçekler var. Bunlar eşey organlarından sadece birini barındırıyorlar.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
1. Rambutan. Yaratık görünümlü bu meyve, dünyada yalnızca tropikal iklime sahip bölgelerde yetişiyor. Oldukça tatlı ve lezzetli olan Rambutan, dış kabuğu kızardığında yemeye hazır hale geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri