Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Bir insanı zehirleyecek kadar siyanürün salımı için, 100'den fazla çekirdeğin aynı anda çiğnenerek ya da toz haline getirilerek tüketilmesi lazım.
5. Kiraz Çekirdeği: 1-2 Adet (Eğer ısırırsanız) Kiraz çekirdeğinin ölümcül olabileceğini düşünür müydünüz? Kiraz çekirdeğini ısırdığınız an içinden siyanür salgılamaya başlayacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Kiraz, badem, kayısı, şeftali ve erik çekirdekleri, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır gibi bitkiler siyanürlü bileşikleri, otçul hayvanlara karşı bir savunma mekanizması olarak doğal bir şekilde üretmektedir.
Şeftali çekirdeğinin bilinen bir zararı bulunmuyor. Sağlığa pek çok faydası bulunan şeftali çekirdeğinin doğru miktarda tüketilmesi de oldukça önemlidir. Aşırı miktarda şeftali çekirdeği tüketimi mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Meyve çekirdeklerinin zararları
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz. Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.
Çekirdeği ile yenir mi? Portakal gibi kış meyvelerini çekirdekleriyle tüketmek, apandisit hastalığına yol açıyor. Çekirdekleri ayıklanmadan tüketilen bu meyveler, apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açıyor.
Meyve çekirdeklerinde siyanür bileşiği açığa çıkaran 'amigdalin' maddesi olabileceğini belirten uzmanlar, çekirdeklerin zehirleyici ve ani ölümlere neden olabileceğini söylüyor. Meyve tüketirken çekirdeklerine dikkat edin. Siyanür bileşiği nedeniyle zehirleyici olabiliyor.
Siyanür, miktarına göre 10 dakika içerisinde de, 1 saat içerisinde de zehirli etkilerini gösterebilir. Siyanür sebebiyle zehirlenmenin ilk belirtisi, hızlı ve derin nefes alma ihtiyacı duymaktır. Bu şekilde gelişen zehirlenmenin akabinde solunum yetmezliği söz konusu olur.
Kayısının çekirdeğinde bulunan siyanid benzeri maddeler, ciddi zehirlenmelere ve hatta ölümlere dahi neden olabilir.
Zeytin çekirdeğini yutmanın zararları incelendiğinde bazı uzmanlar kesinlikle yutulmamasını öneriyor. Zeytin çekirdeğinin mide tarafından parçalanmasının çok zor ve uzun olduğu ifade ediliyor.
Elma,kiraz, erik, armut ve kayısının çekirdeğinde siyanojenik asit denilen bir tür zehirli asit bulunur. Az miktarlarda tüketildiğinde zarar vermeyen bu madde yüksek miktarlarda alınırsa sizi öldürebilecek potansiyele sahiptir. Bu çekirdekleri yutmak bile zararlıyken çiğnemek çok daha kötü sonuçlara yol açabilir.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
İhtiyaçtan fazla çekirdek tüketimi, vücutta aşırı sodyum birikimi ve obezite gibi yan etkiler göstermektedir. Alerjen besin grupları içerisinde yer alan çekirdek, hassas bünyeli kişilerde göz yaşarması, ciltte kaşıntı, egzama ve hapşırık gibi alerjik problemlere neden olmaktadır.
*Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. *Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
Kiraz çekirdeği gerektiği kadar kullanılırsa herhangi bir zararı yoktur. Bunun için aşırı tüketimden kaçınmak gerekmektedir. Faydalı olan bu ürünü aşırı kullanmak çeşitli zararlara yol açabilir. Onun dışında kiraz çekirdeğinin herhangi bir zararı yoktur.
Son yıllarda popüler olmaya başlanan karpuz çekirdekleri, aslında karpuzla birlikte tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlık açısından birçok faydası olduğu söylenen bu çekirdekler, kurutularak aktarlarda satışa sunulabilmektedir.
Elma çekirdeği çok fazla tüketildiğinde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle elma çekirdeği içindeki siyanojenik asit de oldukça zararlıdır.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Ayva çekirdeğinin bilinen herhangi bir zararı yok. Ayva çekirdeği genellikle ağız yolu ile tüketildiği takdirde boğaza kaçar ve nefesi tıkayabilir. O nedenle ayva çekirdeğini doğru bir şekilde kullanmak gerekir. Bunun dışında ayva çekirdeğinin herhangi bir zararı da yoktur.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Organik vişne çekirdeği yağı rahatlıkla tüketilebilir. Vücut için birtakım faydaları vardır. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Damarların elastikiyetini artırarak tıkanıklığa karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri