Diyabet hastalarında ve sağlıklı insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda düzenli tüketilen kefirin kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olduğu ortaya konmuştur (glisemik indeksi düşük bir besin).
Kan şekeri kontrolü sağlar
Düzenli kefir tüketmek, geleneksel olarak fermente süt tüketen kişilere göre açlık kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde düşürür.
Meyveli kefirler lezzet açısından eşsiz olsa da, kalori tablosunda masumiyetlerini bir miktar yitirir. İçerisinde yer alan tatlandırıcı maddeler nedeniyle sade türüne göre yüksek miktarda kalori içeren meyveli kefir, buna rağmen sağlıklı besin değerlerinden bir şey kaybetmez.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
İlgili 30 soru bulundu
Yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, birçok sebze, süt-yoğurt-kefir gibi besinler glisemik indeksi düşük yani diyabeti olanlar için uygun besinlerdir.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir. Büyüme çağındaki çocuklarda kefirin yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilir.
Meyveli kefirde kalori oranı sade kefire göre yüksektir. Buda kilo vereyim derken almaya neden olabilir. Özellikle meyveli kefirin sahip olduğu tadı beğenen kişiler daha çok bu üründen tüketmektedirler. Bunun için meyveli kefir yerine sade kefiri tercih etmek daha mantıklıdır.
Not: Marketlerde satılan meyveli kefirler, şeker ve birçok katkı maddesi içerdiği için sağlıklı değildir. Evde daha sağlıklı şekilde yapmak daha doğru tercih olur. Akşamlar geç saatlere kadar uyumuyorsanız; gece ara öğünü olarak kefir çok sağlıklı bir alternatif olabilir.
Kolesterol seviyelerini dengelemeye destek olur: İçerdiği laktik asit ve maya sayesinde halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin düşmesine katkı sağlar. Kilo kontrolüne yardımcı olur: Yüksek protein içeriği ile tok tutan içecek, iştahı düzenlediğinden kilo kontrolü için de kullanılabilir.
Kefirin içinde aktif bir şekilde büyümeye devam eden bakteri ve mayalar bulunduğundan enfeksiyonlara da sebep olabilir. Emziren ya da hamile kadınların da kefir içmeleri önerilmez. Sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayan ya da hastalığı olan kişilerin ise doktor kontrolünde kefir tüketmeleri gerekir.
Fesleğen yaprağının kaynatılarak birlikte tüketilmesi önerilir. Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için fesleğen yaprağı bitkisel çözümler arasında en çok tercih edilenlerdendir. Yüksek kan şekerini en çabuk düşüren bir diğer bitkisel yöntem ise keten tohumudur.
Şeker (Laktoz) bulunuyorken, Çilekli Kefirde bu oran 7,8 gr.'dır. Aradaki yaklaşık 2 gr. Ise İlave Şekerden gelen farktır. Bu haliyle, 250 ml.'lik tek şişede 2 gr. yani 1 adet küp şeker ilavesinden bahsedebiliriz.
Sık sık tüketilmesi tavsiye edilen kefirin faydaları saymakla bitmiyor; Sindirim sistemini düzenler. Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler. Sinir sistemini güçlendirir.
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
1 Su Bardağı (200 ml lik) Kefir (Yağsız, Meyveli) 152,00 kaloridir. Kefir (Yağsız, Meyveli) içeriğinde 28,33 Karbonhidrat(g), 5,96 Protein(g), 0,23 yağ(g), 1,84 lif(g), 86,00 Sodyum(mg), 276,00 potasyum(mg), 216,00 Kalsiyum(mg), 38,00 A Vitamini(ui), 3,12 C Vitamini(mg), 0,22 ve Demir barındırır.
Kolesterol seviyelerini dengelemeye destek olur: İçerdiği laktik asit ve maya sayesinde halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin düşmesine katkı sağlar. Kilo kontrolüne yardımcı olur: Yüksek protein içeriği ile tok tutan içecek, iştahı düzenlediğinden kilo kontrolü için de kullanılabilir.
Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir. Ancak yetişme çağındaki çocuklarda kefirin yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilir.
Kefirin bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur.
Hekiminiz veya diyetisyeniniz yasaklamadığı sürece kefiri güvenle tüketebilirsiniz.
Yüksek tansiyon ve kolesterol gibi hastalıklardan muzdarip kişiler içinde kurtarıcı olan kefir, Kolesterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi kanıtlanan kefir, damar sertliğini ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur.
Kefir, bağırsak florasını olumlu yönde etkileyen probiyotikler için iyi bir kaynaktır ve düzenli kullanımı kabızlık probleminin oluşmasını engelleyecektir.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Tahin her ne kadar çok faydalı olsa şeker hastaları için tehlikelidir. İçerisinde birçok vitamin, mineral, şeker ve yağ bulundurur. Bu da diyabeti olan kişiler için risklidir. Tahin şekeri yükseltir mi gibi soruların cevabı maalesef olumludur.
Lif bakımından zengin leblebi, diyabet hastalarına sağladığı bu faydaların yanı sıra buğday yerine tüketildiğinde de tokluk kan şekeri seviyesinin düşmesine de etki eder. Beyaz leblebi şekeri yükseltir mi diye sorulacak olursa; yükseltmez, diyabet hastalarına genelde sarı leblebi tüketmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri