Vücudun zararlı madde olarak gördüğü rafine tuz, ferrosiyanür olarak adlandırılan topaklaşmayı önleyici kanserojen madde içerir. Aynı zamanda tüketilmesi halinde vücutta yüksek miktarda su ve enerji kaybı yaşanabilir.
İçerisinde 84 element, mineral bulunmaktadır, aynı şekilde insan vücudu da 84 elementten ve su dan oluşmuştur. %100 doğal, rafine edilmemiş katkısız Çankırı kaya tuzunu tüketerek vücudumuzun mineral ihtiyacını buradan karşılayabiliriz.
Kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır, çinko ve selenyum gibi en önemli mineralleri içerir. Profesör Karatay, Çankırı kaya tuzu faydaları konusunda oldukça ısrarcıdır. Rafine tuzlar vücutta ödeme neden olurken doğal kaya tuzu ödem oluşumunu engeller. Radyasyon emici özelliği vardır.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Çankırı kaya tuzu çeşitleri arasında yer alan toz halde ki sofra tuzunu yemeklerinize ihtiyaç duyduğunuz kadar doğrudan atarak kullanabilirsiniz. Kolayca dağılabilen toz halde ki Çankırı tuzunu hazır yemeklerinize, salatalarınıza atabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Temel olarak Çankırı tuzu bir tuz değil, halite minerali olarak adlandırılan bir mineral türü. Ancak unutmamak gerekiyor ki, Çankırı kaya tuzu içeriğinde iyot bulunmuyor.
Çankırı tuzu ve Himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içerir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içindeki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken Himalaya tuzu; bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Çankırı Kaya Tuzu İyot İçerir mi? Çankırı tuzu içerisinde yapay iyot ilavesi yoktur. Çünkü doğal olarak oluşan ve öğütülmesinden paketlenmesine kadar her sürecinde doğallığı elden bırakmadığımız tuzlarımızda ek katkı maddesi kullanmamaktayız.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Gıdadan bazı sanayi alanlarına kadar pek çok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor.
Çankırı Kaya tuzu 250 - 300 milyon yıl önce oluşmuş çok değerli bir doğal tuzdur. Göl ve deniz tuzları gibi lağım ve sanayi atıkları kesinlikle bulaşmamıştır. İçerisinde 84 element, mineral bulunmaktadır, aynı şekilde insan vücudu da 84 elementten ve su dan oluşmuştur.
Diğer tuzlara oranla neredeyse vücutta hiç su tutmadığı için ödem oluşmasına mani olur. Öte yandan dünyanın en iyi kaya tuzu olarak bilinen Çankırı kaya tuzu içinde vücudumuzun ihtiyacı olan 84 minerali barındırdığı için bu anlamda da kaya tuzu kullanmak önemlidir. Nitekim Çankırı kaya tuzu adeta bir mineral deposudur.
Kaya tuzunun aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek klorür, hiperkloremi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Sodyum alımı, günde 1.500-2.300 mg ile sınırlandırılmalıdır.
Nükleer santrallerin dışında, dışarıya ışın salgılanmasın diye kaya tuzu izolasyonu yapılır. Çünkü radyasyonu önler.
Öncelikle doğal ve fabrikasyon işleminden geçmemiş Çankırı tuzu bembeyaz olur. Eğer bir tuzun renginde grimsilik varsa bilinizki o tuz gerçek Çankırı tuzu değildir. İkincisi Çankırı tuzundan çok küçük miktarda dilimize sürünce bu tuzun diğer tuzlardan çok etkili olduğunu anlarsınız.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
KAYA TUZU TANSİYONU YÜKSELTMEZ, DÜŞÜRÜR!
İyot eksikliği tiroit sorunları yaratıyor
Doğadan ve besinler ile alınan iyodun yetersiz olması durumunda büyüme geriliği, zeka ile ilgili sorunlar, guatr (tiroit bezinde büyüme), tiroit nodülü ve hipotiroidi gibi birçok hastalıkla karşı karşıya kalınabilir.
Prof. Dr. Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Kırıkkale'de yerin 20 metre altından çıkan doğal kaynak tuzu maden ocağında incelemelerde bulunan Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, “Dünyanın en iyi tuzunu üretiyoruz” dedi.
Kaya tuzu türleri içerisinde en çok tavsiye ettiğimiz tuz tabi ki Çankırı tuzudur. Ancak şunu da bilmenizi isterizki eğer kullanmakta olduğunuz ve doğal koşullarla sağlamış olduğunuz Çankırı tuzu dışında ki yerli kaya tuzu çeşitlerine sahipseniz o kaya tuzlarını da gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
17 - Mineraller açısından zengin olan kaya tuzu, evde yapılan vücut peelingi olarak kullanılabilir. Son zamanlarda Çankırı kaya tuzu ile peeling güzellik iksiri gibi vazgeçilmezler arasına girmiştir.
O nedenle illaki tuz tüketilecekse hekimler olarak böbrek sağlığı için deniz ve kaya tuzu tüketilmesini öneriyoruz. Tabii deniz ve kaya tuzunun da aşırı tüketilmemesi gerekiyor.
Himalaya kaya tuzu hakkında “Doğadaki en saf tuz olarak bilinir; 200 milyon yılda oluşmuştur, dolayısıyla daha sağlıklıdır; içerisinde 84 tane mineral olduğu kanıtlanmıştır, damarlarda sertleşme yapmaz, kalp, damar, tansiyon ve böbrek hastaları rahatlıkla kullanabilirler; sağlıklı ya da hasta olan herkes bu tuzu ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri