Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi,
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Mesela karpuz çekirdekleri çinko açısından oldukça zengin bir kaynak. Vücudumuzda uzun süreli depolanmadığı için sürekli almamız gereken çinkoyu karpuz çekirdeğinden alabiliyoruz. Aynı zamanda çekirdeklerin içinde bol miktarda aminosit arjinin de bulunuyor. Bu da kan basıncını düzenlemeye yardımcı oluyor.
Kiraz çekirdekleri sert olduğu için yenmesi zordur. Kiraz çekirdeklerini suda bekleterek suyunu içebilirsiniz. Bu işlemi kiraz çekirdeklerini sıcak suda kaynatıp süzerek de yapabilirsiniz. Ayrıca çekirdeği toz haline getirip bu şekilde de tüketme şansınız vardır.
İlgili 15 soru bulundu
-Karpuz yerken içerisinde bulunan çekirdeklerin karpuzla birlikte yutabilirsiniz. -Aynı zamanda tercihinize göre de karpuzun içerisinde bulunan çekirdekleri kırarak da tüketebilirsiniz. -Karpuz çekirdeklerinin yutulmasında hiç bir sakınca bulunmamakla birlikte bilinen birçok faydası mevcuttur.
Kiraz, vişne ve erik gibi meyvelerin çekirdeğinin küçük olduğu sebebiyle birçok kişi söz konusu meyvelerin çekirdeğini çıkarmadan yutabilir. Bu da bazen bağırsaklarda kalır ve orada iltihap oluşturur. Çekirdekler bağırsakta sindirilmez ve genelde vitamin kaynağı olarak tanımlanırlar.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Şeftali Çekirdeği Yenir mi ya da Nasıl Yenir? Sağlığa pek çok yararı olan şeftali çekirdeği farklı yöntemler ile tüketilebilir. Özellikle sert yapılı ve büyük olan şeftali çekirdekleri kurutularak çiğnenebilir. Bunun yanı sıra şeftali çekirdeği ezilerek suyu da çıkarılabilir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Bahar ve yaz aylarının gözde meyvesi olan erik kışın belirli zamanlarında da yenilebilen güzel bir meyve. Mayhoş tadı ile farklı bir meyve tadı arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olan erik, çekirdeği ile de oldukça faydalı.
Elma çekirdeği toksik bir madde içeriyor. Siyanürün açığa çıkması için, elma çekirdeğinin çiğnenmesi ya da toz haline getirilerek tüketilmesi gerek.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Çekirdek yüksek yağ, vitamin ve minerallere sahiptir. Bu nedenle çok fazla tüketildiği zaman ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle karaciğer toksinlerini ciddi derecede olumsuz etkiler ve ciltte tahribata neden olur.
İhtiyaçtan fazla çekirdek tüketimi, vücutta aşırı sodyum birikimi ve obezite gibi yan etkiler göstermektedir. Alerjen besin grupları içerisinde yer alan çekirdek, hassas bünyeli kişilerde göz yaşarması, ciltte kaşıntı, egzama ve hapşırık gibi alerjik problemlere neden olmaktadır.
Bağırsak sorunlarına kısa sürede çözüm olan zeytin çekirdeği midede, mide asidi sayesinde çabuk şekilde eritilebilmektedir. Enzimler ve mide asitleri, zeytin çekirdeğinin selülozik yapısının tamamını eritebilir.
Faydaları saymakla bitmeyen acı kayısı çekirdeği içerdiği zengin B17 vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor. Uzman sağlıkçıların bile büyük beğeniyle tavsiye ettiği acı kayısı çekirdeğini evinize ya da sevdiklerinize güvenle sipariş verebilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
- Sindirim sisteminin hızlandırılması da zeytin çekirdeğinin faydaları arasındadır. Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. - Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor.
Ake Meyvesi
Jamaika'nın ulusal meyvesi olan Ake; uygun şekilde yetiştirilmediğinde toksin açısından çok zengindir. Jamaika istifrası adlı hastalığa yol açar. Yoğun karın ağrısı ve kusma ile başlayan bu hastalık; dehidrasyon, koma ve ölüme kadar gidebilir.
Meyve çekirdeklerinin zararları
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz. Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.
Kayısı çekirdeği, kayısının sert tohumunun içinde yer almaktadır. Bu çekirdeğin zehirli bir bileşik olan amigdalin içerdiği bilinmektedir. Ayrıca çekirdeğin tüketimi siyanür zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Çekirdekli gıdalar küçük çocuklara verilirken dikkat
Örneğin basit bir limon çekirdeği bile deliği tıkayabilir ve apandisit gelişebilir. Ayrıca çekirdek ya da başka bir faktör olmaksızın, vücudun kendi yaptığı “fekalit” adı verilen taşlaşmış dışkı da deliği tıkayabilir ve apandisit patlayabilir.
Magnezyum açısından da zengin olan karpuz çekirdeği kan basıncını ve kan şekerini düzenlemektedir. Fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi vücudumuz için önemli ve gerekli mineraller bulunmaktadır. Omega-6 değeri de oldukça yüksektir ve omega-6 cilt bakımı için gerekli olan mineral türüdür.
Limon çekirdeği güçlü antibakteriyel özelliğe sahip olması nedeniyle tüketilmesi durumunda idrar yollarını temizleyerek idrar yolu enfeksiyonunu giderir. Geçmeyen idrar yolu enfeksiyonlarıyla da savaşabilir. Zehirli bitki ve hayvanların vücut üzerindeki etkilerini giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri