Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir. Kesilen elmanın zamanla kararması olayına benzer. Soyulmuş patates doğranıp su ile temas eden yüzey alanı arttırıldığında buzdolabında su içerisinde bekletilme süresi de azalmaktadır.
Patateslerinizi soyduktan ya da doğradıktan sonra hemen kullanmayacaksanız ya da o sırada başka bir işiniz çıktıysa mutlaka soğuk suyun içerisine atıp üzerine bolca tuz ilave edin. Soğuk su ve tuz patateslerinizin rengini korumaya yardımcı olacaktır.
Dolayısıyla soyulmuş patates mümkün olan en kısa süre içerisinde pişirmek veya haşlamak gerekir. Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
Patatesin kararmasını önlemek için uygulanabilecek en etkili yöntem tuzlu su yöntemidir. Bu yöntemi kullanarak patatesi uzun süre soyulmuş olarak muhafaza etmek mümkündür.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Patatesler kaç dakika suda bekletilmeli? Patateslerin nişastalarını bırakması için üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip derin bir kasede en az 30 dakika bekletin. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
Patatesler doğrama sırasında yumuşayabilir, bu durum patateslerin istenilen çıtırlıkta olmasını engeller. Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
doğranmış patatesleri buzlu suyun içine atıp 1-2 saat buzdolabında tutmanın daha çıtır patateslere olanak vermesi gibi örnekleri olan püf noktalarıdır..
Patateslerin yağ çekmesini önlemek için, yeşillenmemiş patatesleri kullanın. Patatesleri önce soğuk suyun altında, sonrasında ise tuzlu suyun içinde bekletin. Böylece daha az yağ çekmelerini sağlayabilirsiniz.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Patateslerimizin kararmaması için soyduktan sonra tuzlu su içerisinde bekletelim. Suda bekleyen patatesler nişastalarını salacaklardır, böylece daha çıtır kızartmalar elde edebilirsiniz.
Çünkü patatesler soyulduğu andan itibaren mikroorganizmalar üreterek kararmaya başlar. Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Patatesi kolay bir şekilde haşlamak istiyorsanız eğer kabuklarını soymanız çok yararlı olacaktır. Kabukları soyulan patatesin haşlama süreside azalacaktır. Bu şekilde kolaylıkla patates haşlayabilirsiniz.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Yağ ve tuz bozulmayı geciktirir. Bu nedenle patateslerinizi az miktarda tuz ve zeytinyağı ile kaplarsanız bozulmaları gecikecektir. Bu şekilde hava almayan torbalara veya mutfak kaplarına koyarak buzlukta daha uzun süre, buzdolabında ise 4-5 gün muhafaza edebilirsiniz.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Karanlık bir yerde saklamalısın. Güneş ışığı patatesin filizlenmesine sebep olacağından patateslerini mümkün olan en karanlık yerde saklaman idealdir. Patatesleri yıkamadan saklamalısın. Patateslerini kullanacağın zaman yıkarsan filizlenme ihtimallerini de azaltmış olursun.
Patateslerin üzerine sıcak su döktüğünüz takdirde haşlanma süresini de azaltmış olursunuz. Soğuk suyla haşlanan patatesler daha uzun süre ocakta kalır.
Tuz, patateslerin daha dayanıklı olmasını, limon suyu ise kararmamasını sağlayacaktır. Kabın kapağını kapatarak buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri