Satın Alınan Mezar Yerleri Bir Başka Kişiye Satılamaz, Devredilemez. Ancak Yer Sahibinin Muvafakatı İle Bir Başkasının Gömülmesine Müsaade Edilir.
MADDE 8 – (1) Umumî mezarlıkların mülkiyeti belediye bulunan yerlerde belediyelere, köylerde ise köy tüzel kişiliklerine aittir. Bu yerler satılamaz ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yolu ile iktisap edilemez. (2) Mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez.
Mezarlık belgesi, diğer taşınmazlarda olduğu gibi bir tapu değildir. Alınan ada ve parselin, defnedilen kişi ismine tescil edilmesi anlamını taşır. Mezar ve alanın mülkiyeti ve hakları bağlı bulunan belediyeye aittir. Bu nedenle alınan mezar alanı bir başkasına satılamaz veya devir edilemez.
Mezar yerleri satın almak isterseniz ilk olarak mezarlığın bağlı olduğu ilçede bulunan mezarlıklar müdürlüğüne gidilmelidir. Vefat eden kişinin yakını olarak eş, çocukları, annesi, babası ya da kardeşleri kimlikleri ile bu müdürlüğe giderek mezar yeri kullanım belgesi alır.
Defnedilen kişinin kesinlikle yakını olmaması durumunda; 5 yıl içinde mezar tapusu devlet tarafından kontrol edilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Satın Alınan Mezar Yerleri Bir Başka Kişiye Satılamaz, Devredilemez.
İstanbul'da 2024 yılının mezar yeri ücret tarifesi belirlendi. Mezarlık fiyatlarına ortalama yüzde 58 zam yapıldı. En ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 TL, en pahalı boş mezar yeri ücreti ise 69 bin 770 TL oldu.
Mezar yeri ruhsatı ücreti: 300 TL. Mezar yeri tapusu ücreti: 1.000 TL.
Ücretli hizmetler ve mezarlık yeri bedelleri
Tabutlu defin 480 liradan 740 liraya, briket lahit 1200 liradan 1850 liraya, yer bedeli hariç kabir nakli 2 bin 420 liradan 3 bin 730 liraya, tek katlı lahit mezar 3 bin liradan 4 bin 620 bin liraya, çift katlı lahit mezar 4 bin liradan 6 bin 170 liraya yükseltildi.
Cenazenin yanındaki boş yer bedeli 22 bin 630 liradan 34 bin 890 liraya, boş mezar yeri bedeli ise yüzde 54,15 zam yapılarak 45 bin 260 liradan 69 bin 770 liraya, çocuk cenazesi için yer bedeli 7 bin 260 liradan 11 bin 190 liraya yükseltildi.
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
gömü yapılmaktadır. tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır.
Mezar inşaat ruhsatını çıkartmak için ilk olarak mezarın tapusunu (mezar yeri kullanma belgesi) satın almanız gereklidir. Tapuyu cenazeniz defin edildikten 15 gün sonra alabilirsiniz. Tapu işlemini gerçekleştirdikten sonra, mezar tapusu ile mezarı yaptırmak istediğiniz mermerciyi belirlemelisiniz.
Mezar Yeri Kullanma Belgesi: Müdürlükçe tahsisi edilen ebatları ve ihtiva ettiği bilgileri bu yönetmelikçe belirlenen mezar veya mezarların hak sahibini ispata yarayan belgedir.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2024 Yılı için Üyenin ölümü halinde 14.600,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 2.215,00 TL. ödenmektedir.
ÜCRETLİ HİZMETLER VE MEZARLIK YERİ BEDELLERİ
Tabutlu defin 480 liradan 740 liraya, briket lahit 1200 liradan 1850 liraya, yer bedeli hariç kabir nakli 2 bin 420 liradan 3 bin 730 liraya, tek katlı lahit mezar 3 bin liradan 4 bin 620 bin liraya, çift katlı lahit mezar 4 bin liradan 6 bin 170 liraya yükseltildi.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) Uhud şehitleri için böyle bir uygulama yapmıştır.
Tapuyu cenazeniz defin edildikten 15 gün sonra alabilirsiniz. Tapu işlemini gerçekleştirdikten sonra, mezar tapusu ile mezarı yaptırmak istediğiniz firmayı belirlemelisiniz.
Özellikle belirtmek gerekir ki defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak haline gelmedikçe, bir zarûret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni caiz değildir.
Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden ölen sigortalının ailesine bir defa yapılan yardımdır.
Mezar inşaat ruhsatını cenazenizin vefat tarihinden 3 ay (90 gün) sonra çıkartabilirsiniz. 3 aydan (90 günden) önce mezar inşaat ruhsatı çıkartmanız yasaktır.
Mezar yapımında kullanılması gereken asıl taş çeşitleri granit, bazalt, diyabaz gibi volkanik kayaçlardır. Özellikle granit grubu taşlar, yüksek sertlik dereceleri, esneklikleri, asitle reaksiyon vermeyen kimyasal yapıları sebebiyle en dayanıklı mezar ve anıt taşlarıdır.
Genellikle isim, soyisim, ölüm tarihi, dinin sembolü, dua ve ölüm tarihi yazar. Aşağıda Türkiye'deki mezarların üzerinde genellikle kullanılan bazı dini semboller bulunmaktadır. Bununla ilgili birçok ülkelerde mezar sanatı da gelişmiştir.
1. Grup mezarlık olarak bilinen Karacaahmet, Çengelköy, Zincirlikuyu ve Aşiyan'da yer bedeli 7 bin 260 TL'den 11 bin 190 TL'ye çıktı. Cenaze yanındaki boş yer bedeli 22 bin 630 TL'den 34 bin 890 TL'ye, boş mezar yeri bedeli 45 bin 260 TL'den 69 bin 770 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri