Bu çiçeğin veya bazı bitkilerin mezarlığa dikilmesinin kabir azabını hafifleteceği rivayet edilir. Dikilen ağaç veya çiçeğin zikirlerinin ve bundan yararlanan varlıkların yaptığı iyiliklerin, mezarın altındaki kişinin defterlerine yazıldığına inanılır.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen ağaç ve bitkinin ölünün ruhundan azabın hafifletilmesine sebep olacağına dair rivayetler vardır. Bu nedenle kabirlerin üzerine dikilen ağaçların yaptıkları zikirler, tasbihler ve ondan istifade eden canlılar, o kabirde yatanın defterine yazılır ve onu dikene sevap kazandırır.
Mezarlığa Dikilecek Bitki İsimleri
Mezarlığa dikilecek en uygun ağaç türü; Servi ağacıdır. Mezar üzerine dikilecek çiçek çeşitleri ise; Zambak, Nergis, Sardunya, Kasımpatı, Gül'dür. Bu ağaç ve çiçek türleri mezarlıklarda en çok tercih edilen türler arasında yer alır.
Kimi kaynaklara göre çürüyen ceset kokularını bastırması için mezarlara ağaç ve güzel kokulu bitkiler ekilirdi. İslam geleneğine göre de mezarlara bitkiler ve ağaçlar dikilir. Mezarlara çiçek ekmek bitkilerin Allah'ı zikrettiği inancına dayanır . Bu sayede ölüye rahmet yağdığı ve azabının hafiflediğine inanılır.
İlgili 26 soru bulundu
kötülerin kötülüklerini yapıp yanlarına kar kaldığı bir dünyada bizi en güzel anlatan cümledir. ne güzel sözdür.
Mezar üzerine genellikle soğanlı bitkiler dikilebilir. Bunlar nergis, zambak, safran gibi bitkilerdir. Kış aylarında çiçek açan bu bitkiler mezar üzerinde yaz kış kalır. Ancak soğanlı bitkilerin verimli çiçekler verebilmesi için her yıl sökülüp dinlendirilmesi ve tekrardan dikilmesi gerekir.
Bu çiçeğin veya bazı bitkilerin mezarlığa dikilmesinin kabir azabını hafifleteceği rivayet edilir. Dikilen ağaç veya çiçeğin zikirlerinin ve bundan yararlanan varlıkların yaptığı iyiliklerin, mezarın altındaki kişinin defterlerine yazıldığına inanılır.
İzmir'de ise mezara testi ile su33, Ordu'nun Ünye ilçesinde yemek bırakma geleneği vardır34. Mezarlıkta defin sırasında orada bulunan fakir kişilere, çocuklara yiyecek veya şeker dağıtma; mezarın üstüne buğday ya da şeker serpme ölülerin ruhlarına dağıtılan birer saçıdır.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Mezarlığa dikilecek en uygun ağaç türü; Servi ağacıdır. Mezar üzerine dikilecek çiçek çeşitleri ise; Zambak, Nergis, Sardunya, Kasımpatı, Gül'dür. Bu ağaç ve çiçek türleri mezarlıklarda en çok tercih edilen türler arasında yer alır.
MEZAR ÜSTÜNDE VE ÇEVRESİNDE YEŞİL BİTKİLERİN OLMASININ HİKMETİ "Peygamber Efendimiz, mezarlığa dikilen her ağacın, mezarda yatanlar için rahmete vesile olacağını'' ifade etmiştir. Ebediyete göçmüş birinin defin işlemi tamamlandıktan sonra mezarının üzerine etraftaki yeşilliklerden koparılarak dikilir.
Mezarların üzerine bulgur, buğday dökülmesi, doğadaki hayvanların aç kalmayıp yemeleri içindir. Mezarlara su dökülür ve çam dikilir. Özellikle mezara yiyecek bırakılması uygulaması, ölen kişiye sevabının gitmesi içindir (KK: 1, 2, 3, 4, 5).
Rüyada Bir Mezara Çiçek Ekmek
Bu dünyadan göçüp gitmiş bir kişiden zamanında çok yardım aldığına ve onun sayesinde refah içerisinde yaşadığına delalet eder. Mezara çiçek ekmenin, o kişinin kendisinden dua beklediği şeklinde de yorumlanır.
Değerli kardeşimiz, Bütün işlemler bittikten sonra kabrin üstüne su dökülmesi sünnettir.
Soğuğa ve susuzluğa dayanıklı olan mezar çiçeklerinden bazıları acem halısı, kasımpatı, kaz ayağı, sardunya ve buz çiçeği olarak sayılabilir. Mezarlığa dikilecek bitkiler için mezara uygun boyutta çukurlar açılır ve bu çiçekler yerleştirilir.
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
Gelenlere gülsuyu, şerbet, şeker gibi şeyler dağıtılır. Daha sonra isteyenler, ölen kişi adına kurban keserler. Bu kurbana kabir kurbanı denir.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Ölü ile mezarın iç duvarı arasında üçgen oluşturacak şekilde (ölü kafası kıble tarafında yan yatık) kalasla mezarın içi kapatılır. Cenazeyi getiren topluluktan herkes bir kürek toprak atarlar mezara. Üzeri kapanan mezara gül suyu dökülür.
"İKİ SEBEPTEN DOLAYI SU DÖKÜLÜR"
Açıklamasının devamında iki sebepten dolayı mezarlara su döküldüğünü ifade eden Hatipoğlu, "Birincisi mezar yeniyse kumu, toprağı ortaya savrulmasın diye su dökülür. Bu şekilde katı bir toprağa dönüşmesi sağlanır. İkincisi ise su döküldüğünde orada yeşillikler çıkar.
Selvi ağacı, geleneklerimizde hem ölümün, yani faniliğin, hem de vahdetin sembolüdür. Gövdesinin semaya uzanan dik duruşu sebebiyle doğruluğu temsil eder. Ayrıca bu dik duruşu ile Kur'an'ın ilk harfi elif harfine benzetilir, böylece ona manevi bir anlam yüklenir.
Özellikle mezarlıklar için soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mevsimsel çiçekler tercih edilmelidir. Soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mezarlık bitkileri; Zambak, Yaprak dökmeyen çalılar, Selvi ağacu, Lavanta, Sardunya, Nergis, Ladin, Krizantem, Gül, Çam ağacı gibi bitkiler mevsimsel özelliklere göre dikilebilir.
Hatay özelinde konuşacak olursak, reyhan, cenazenin yıkanacağı suya da konur, mezara da götürülür. Özellikle mezara yapılan 7. ve 40. gün ziyaretlerinde, ayrıca cuma sabahı ve bayram sabahı ziyaretlerinde demet demet götürülür, mezara dikilir. Bir sonraki gidişte kuruyan dallar tazeleriyle değiştirilir.
Özellikle büyüklerimiz "mezarlıktan bir şey alınmaz" diyerek sık sık küçükleri tembihler. Çiçek, meyve veya toprak gibi şeylerin mezarlık dışına çıkartılmaması konusunda uyarılır. Mezarlıkta yapılmaması gerekenler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri