Patos zeytini Karadeniz'de yetişme imkanı bulan bir zeytin türüdür. Trabzon ve civarında yaygındır. Meyveleri ufak olan bu tür genellikle sofralık olarak tercih edilir.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
Ak zeytin, Aşı yeli, Çakır Çilli, Dilmit, Erkence, Eşek zeytini (Ödemiş), Girit zeytini, Hurma kaba, Hurma karaca, İzmir sofralık, Karayaprak, Kiraz, Memeli, Taş arası, Tavşan yüreği, Yağ zeytini, Yerli yağlık. Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır.
Erkence zeytin fidanı, hurma zeytin de olarak bilinen zeytinin ağacıdır. Nemli ve deniz rüzgarlarının bulunduğu ortamı çok sever ve İzmir'e has bir bitki türüdür. Vermiş olduğu zeytin orta büyükte ve ucunda meme çıkıntısı bulunmaktadır. Verdiği zeytinler yağlık olmakla birlikte sofrada da tüketilmektedir.
Çelebi zeytini: Marmara Bölgesi'nde en çok yetişen yeşil sofralık zeytin çeşididir. Domat zeytini: Manisa ve İzmir civarlarında yetişen, İri meyveli, çok yağlı, etli bir zeytin türüdür.
İlgili 23 soru bulundu
Domat zeytini genellikle dolmalık zeytin olarak tüketiliyor. Bu tür iri ve etli bir görünüme sahiptir. %23 oranında yağ içerir. Bu zeytin türüne Antalya, Şanlıurfa, Adana, Mersin ve Gaziantep illerinde rastlamak mümkündür.
Manzalina zeytin çeşidi İspanyolların en önemli zeytin ırkı ve çeşitlerindendir. Son yıllarda ülkemizde de fidan üretiminin başlamasıyla zeytinliklerimize girmeye başlamıştır. Meyveleri orta büyüklükte, çekirdekleri küçüktür.
İlçedeki en yaygın zeytin türünün Butko zeytini olduğuna işaret eden Tosun, "Bu zeytinimiz dünyaca ünlü, zeytinyağı lezzet ödülü almış bir türdür. Butko zeytininin üretiminde hiçbir kimyasal madde ya da tarım ilacı kullanılmıyor. Tamamen organik üretildiği için lezzetli ve asit oranı çok düşüktür.
TİRİLYE ZEYTİNİ; Dünyadaki tek sofralık zeytin türüdür. Yağ oranı yüksek, ince kabuklu ve küçük çekirdeklidir. Çekirdeğinin diğer zeytin türlerine göre daha az pürüzlü olmasıyla da tanınır. Kimyasal olarak bir zeytinde olması gereken bütün vasıfları üzerinde taşıdığı için dünyada tescillenmiş tek sofralık türdür.
Kalamata (Karamürsel su)(eşek zeytini), Karamürsel, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri ve Bursa civarı ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür.
DUBLE Zeytin ( 261-280 dane/kg ) İçindekiler : Tuz, Mısır özü Yağı, Elma Sirkesi Özellikleri : En etli zeytin çeşididir. Salamura yapılarak olgun hale getirilmiştir. Nispeten tuzludur. Son derece doyurucudur.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Hatay'ın Şenköy Beldesinde zeyt adını alan zeytinyağı, su zeyti denilen özel bir teknikle üretilir. Bu teknik, olgunlaşmış zeytinin ezildikten sonra, özel havuzlarda ılık su üzerinde biriktirilen yağının, su yüzeyinden dikkatle toplanması esasına dayanır.
Zeytingiller familyasına (olea europea) ait Edremit Zeytini'nden üretilen Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Edremit Körfezi'nde rakımı 50-250 m arasında eğimi %5-6 civarında zeytinliklerde yetiştirilmiş olan aşılı bitkilerden elde edilen meyvelerdir.
Arbequina zeytini İspanya'da yağ kalitesi ve yağ veriminin yüksek olması sebebiyle oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir. Son yıllarda ülkemizde ve birçok ülkede dikimi yoğunlaşmıştır. Ülkemizdeki Ttsm (Tohum Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü) tarafından ismi ARBEQUIN olarak lisanslanmıştır.
Gemlik zeytini, isminden de anlaşılacağı üzere Bursa'nın Gemlik ilçesinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Gemlik zeytini, küçük çekirdekli, ince kabuklu ve bol etli olması sebebiyle daha çok sofralık olarak tüketilmektedir.
Sodyum hidroksit olan ve kostik olarak adlandırılan solüsyon, zeytin tanelerine temas ederek, kısa sürede zeytinin acılığının gitmesine yardımcı olmaktadır. Zeytinin acılığı bu şekilde kısa sürede gittikten sonra, zeytinler yıkanıp havalandırılarak kostik kalıntılarının uzaklaştırılması sağlanır.
Domat zeytininin, meyveleri iri, çekirdekleri orta büyüklükte olup etten kolay ayrılır ve % 20,6 yağ içerir. Domat zeytinin yağı oldukça koyu kıvamlı ve lezzetli bir yağdır. 2021 Zeytin Sezonu'nda sitemizde yalnızca domat zeytininden yapılmış zeytinyağına ulaşabileceksiniz.
yeşil zeytinin çizilip tuzlu suya konmasıyla elde edilen bir zeytin türü. çizik zeytin diye de geçer.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Kuru sele zeytin, yağlı sele zeytin türüne göre daha acımsı bir tada sahiptir içerisinde yoğun tuz bulunması nedeniyle dış koşullara karşı daha az dayanıklıdır genellikle zeytinin Kısa bir süre de olgunlaştırılarak, tüketilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Anavatanı Hatay Altınözü olan Saurani zeytin fidanının ağaçları orta kuvvette gelişim gösterir. Meyveleri küçüktür, ortalama % 29,2 oranında yağ içerir. yağlık olarak değerlendirildiği gibi yeşil ve siyah sofralık olarak da kullanılır. Oldukça verimli bir çeşittir.
Zeytin sıkıldıktan sonra yağ bakımından zenginliğini yitirmeyen posası, pirina işleme fabrikalarına gönderiliyor. Zeytin hamuru olarak adlandırılan bu malzeme, bantlar yardımıyla yaklaşık 1000 derece ısıda ekseni etrafında dönen silindir fırınlarda kurutuluyor.
Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster)denir. Köylülerin dağdaki deli zeytini sıkıp çıkardıkları ve ilaç gibi kullandıklarıyağa da "çoral" denir. Delice, aşılanıp-ıslah edilerek, kültür bitkisine(sativa) dönüştürülüp, daha verimli bir hale getirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri