Osmanlı Saray mutfağında da zeytinyağlı yemekler mevcuttu fakat İslam dinine göre içki haram olduğu için meze bir yemek kültürü olarak fazla gelişememiştir. Fakat İstanbul çevresinde yaşayan Gayrimüslimler tarafından meze bir kültür olarak benimsenmiş ve geliştirilmiştir.
Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.
Antik Yunan ve Roma döneminde mezeler iştah açıcı olarak sofraların başköşesinde yer alır. Taze meyveler, çeşitli kuş ve balık etleri, kabuklu deniz hayvanları, ana yemek öncesi meze olarak sofraya gelir. Antik Yunan kültüründe gelenek haline gelen şölenler değişik birçok amaçla düzenlenir.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
İlgili 25 soru bulundu
Mezelerin hazırlanmasında görev alan kişiler de soğuk mezeci adı ile bilinir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı en iyi 10 meze listesinde bakın neler var: Fava, mercimek köftesi, deniz börülcesi, ezme, çerkez tavuğu, paçanga, pastırmalı humus, içli köfte, karides güveç, balık kokoreç.
Ülkemizde ve Ortadoğu'da meze, İtalya'da antipasta, Fransa'da (Hors d'ouvre) ordövr, İspanya'da tapas, Magrip ülkelerinde ise mukabalat diye isimlendirilir. Mutfakta soğuk mezeleri soğukçu tabir ettiğimiz Chef Garde Manger hazırlar. Chef Entermetier tarafından hazırlanır.
İlk mezenin kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir, fakat zeytinyağını ilk bulanlar Giritliler olduğu söylenmektedir. Soğuk mezeler de genellikle zeytinyağı ile yapıldığından, ilk mezenin de Giritliler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.
Zengin Tarifi Nasıl Yapılır? Kahvaltılarda yemeklerin kebapların yanına sunabileceğiniz bir iştah açan bir meze-salata. Domates ,soğan ,maydanoz ve naneyi ince ince doğruyoruz, üzerine baharatları yağı ekşisini diğer malzemelerle birlikte karıştırıp sunuma hazırlıyoruz. Afiyet olsun.
200 ÇEŞİT MEZEMİZ VAR
Çiroz, karides söğüş, ahtapot salata gibi klasik mezeler hep var. Diğerleri mevsime göre değişiyor, özellikle ot mezeleri.
Meze Ustası Ne Demek? Meze ustası; çeşitli yemek üretim yerlerinde çalışarak, yöresel ya da dünya mutfağından ürünleri kullanarak, ana yemeğin yanına eşlik eden lezzetli yan ürünleri hazırlayan kişidir.
Atom, Samsun yöresine özgü beze. Atom bezeden daha büyük boyutludur ve pişerken ortasından şekerin bal renginde dışa taşmasıyla diğer bezelerden ayrılmaktadır. Geleneksel olarak Ramazan aylarında tüketilen bir tatlı olan atom yumurta akı, şeker ve sudan imâl edilmektedir.
Börülceleri bir gece önceden ıslatın daha sonra ocağa alıp 15 dakika kaynatıp yumuşamasını sağlayın. Börülceyi bir gece önceden ıslatmazsanız düdüklüde 15 dakikada pişirebilirsiniz. Haşlanmış börülce, zeytinyağı, sarımsak, kimyon, su, limon suyunu rondoya koyup iyice kıvam alana kadar çekiyoruz. Afiyet olsun.
Açık büfelerde servis edilir. Süslü, dekore edilerek hazırlanır, soğuk büfe, açık büfenin en çekici köşesidir. Kokteyllerde servis edilir Minik lokmalar halinde düzenlenir, kokteyl yiyecekleri hazırlanırken mezelerden yararlanılır.
#6 Tzatziki (Yunan Mezesi)
Süzme yoğurtla yapılan koyu bir cacık olan tzatzikinin bir diğer adı da zaten cacıki! Cacık gibi kaşık kaşık içmek yerine koyu olduğu için ekmeğe sürülerek yeniyor. Tam bir salatalıklı yoğurt sosu kıvamında, et yemekleriyle yenecek ferahlatıcı bir meze!
Fransızca kökenli bir kelime olan ordövr, 'esas yemeğin dışında' anlamına gelir. Ordövr tabağında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye değişse de, genel olarak aperatif tariflere ve mezelere yer verilir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan ordövr, ülkemizde 'meze tabağı' olarak da bilinir.
Hatay'ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri.
1 kg yaklaşık 8-10 kişiliktir. 1 kg fiyatıdır. 1 kg yaklaşık 8-10 kişiliktir. Arkadaş buluşmalarının sıcaklığına lezzet katan, düğün menülerini şenlendiren mezeleri herkes sever.
Klasik meze türlerinin 200 gr ile 300 gr arasını ev yapımı olunca 30 TL civarı, hazır paket olunca da 22,90 TL civarı alıyorsunuz. Eğer toptan satın almak isterseniz de 1 kilo mezeye ortalama 140 TL'ye ulaşabiliyorsunuz.
Meze Tabağı; Güzel bir akşamın başlangıç tabağı olabileceği gibi içki sofralarına eşlik eden sıcak ve soğuk yiyeceklerle hazırlanan tabaktır. Tabağın hazırlandığı duruma göre 4 ile 12 çeşit arasında değişen karışık mezelerle sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri