Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir.
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir.
Vergi Usul Kanunu'nun 8'inci maddesinde mükellef; vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmıştır. Kanuni tanım bu olmakla beraber, tüzel kişiliği haiz olmadığı halde mükellef olarak vergilendirilen kurumlar da vardır.
Vergi ödevlisi, vergi hukuku bakımından hak ve ödevlere sahip olan kişidir. Bir kişi verginin borçlusu olmakla birlikte vergi ödevi bulunmayabilir.
Vergi Borçlusu (çoğu kez Mükellef):
Vergi alacaklısının iradesine tabi olarak kendisine yüklenen vergi borcunu yerine getirmek zorunda kalan gerçek ve tüzel kişilerdir. Vergi borçlusu çoğu kez vergi yükümlüleri-mükellefler bazen de vergi sorumlularından oluşur.
İlgili 15 soru bulundu
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Bilindiği gibi, murisin (ölen kişi) vergi borçlarından mirası reddetmemiş kanuni mirasçılar sorumludur. Yasal düzenleme gereği, ölüm durumunda vergi mükelleflerinin görevleri, mirası kabul etmiş yasal veya atanmış varislerine intikal eder.
VERGİ YÜKÜMLÜSÜ
kendisinden vergi alınan kimsedir. Verginin gerçek yükümlüsü-taşıyıcısı ise çeşitli ekonomik durumlardan yararlanarak yansıtma mekanizması aracılığıyla yasal yükümlü tarafından vergi yükü kendisine aktarılmış ve sonuçta üzerinde kalmış olan kimsedir.
Diğer siyasi haklar ve ödevlerde TC vatandaşlığı esas alınırken vergi ödevlerinden herkes sorumlu tutulmuştur. -Vergi ödevi, vatandaşlık hakkı olarak görüldüğü için siyasi haklar ve ödevler içinde düzenlenmiştir.
Vergi bir hak olarak değil sadece ödev olarak düzenlenmiştir. Mali güce göre vergi ilkesi benimsenmiş ve bu husus sosyal devletinde bir sonucudur. Maliye politikasının amacı, verginin adaletli ve dengeli dağılımıdır.
Terettüp TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Gerekme, icap etme. İş vb. için gerekme, ait olma.
Vergi yansıması, yasal olarak mükellef kabul edilen bir kişinin ödemesi gereken verginin, belli bir oranda ya da tümüyle üçüncü bir şahsa veya tüketici tarafa aktarılması işlemidir. Mükellefler vergi yansımasını fiyat mekanizmalarından faydalanarak gerçekleştirirler.
İradi temsil, vergi mükellefinin vergi konusu faaliyet çerçevesinde yapılması gereken ödevlerin yerine getirilmesi hususunda üçüncü kişileri kendi irade beyanıyla yetkili kılmasıdır(Tosuner ve Arıkan, 2009:49).
Borçlu: Borçlu, aralarındaki borç ilişkisi nedeniyle alacaklıya karşı belli bir edimde bulunma yükümlülüğü olan kişidir.
Ocak ayı itibarıyla vergi mükellefi sayısı 10 milyon 613 bin 455 oldu. Türkiye'deki vergi mükellefi sayısı ocak ayı itibarıyla 10 milyon 613 bin 455 olarak belirlendi. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, ülkede geçen ay itibarıyla gelir vergisi mükellefi sayısı 1 milyon 883 bin 698 olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan, 213 sayılı VUK'nun 8. maddesinde ise, “mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek ve tüzel kişidir” hükmü yer almaktadır.
Başlıca vergi suçları, usulsüzlük, vergi ziyaı ve kaçakçılık cezalarıdır. Usulsüzlük cezaları ile yasaya aykırı uygulamalar cezalandırılmaktadır. Ancak usulsüzlük devletin vergi kaybına yol açıyorsa vergi ziyaı cezası uygulanacaktır. Vergi kaçakçılığının tespit edildiği hallerde, bu Kanun temelinde kovuşturulmaktadır.
Vergilemede Adalet İlkesi
Yatay adalet, aynı ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmalarını gerektirmektedir. Dikey adalet ise, daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin, daha az ödeme gücüne sahip olanlardan daha çok vergi ödemeleri gerektiği şeklinde ifade edilmektedir(www.vergidosyasi.com).
Verginin karşılıksız olması, vergi ödeyenlerin yaptıkları bu ödemeden dolayı devletten, kendilerine yönelik bir mal ya da hizmet talebinde bulunamayacaklarını ifade eder.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12. maddesinde göre mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri oranında sorumlu olacaklardır. Bu düzenleme ile her bir mirasçının miras bırakanın vergi borçlarından ancak kendi miras hissesi oranında kişisel malvarlığı ile sorumlu olacağı hükme bağlanmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12.nci maddesinde; Ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer. Ancak, mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri nispetinde sorumlu olurlar hükmü yer almaktadır.
Eşin Vergi Borçlarından Sorumluluk
Kamu alacakları, borçları yönünden de durum özellik arz etmemektedir. Eşlerden birinin vergi borcu dolayısıyla diğerinin mal varlığına haciz konulması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri