Kuru dutu uzun zaman muhafaza edebilir, kış aylarında bile rahatlıkla tüketebilirsiniz. Antioksidanlar, serbest radikallerin hücreye verdiği hasarları engeller. Dutun yaprağı, sapı ve özellikle meyvesi birçok antioksidan bakımından zengindir.
Dutun sadece meyvesi değil yaprağı ve sapı da antioksidan açısından oldukça zengindir. Antioksidanlar serbest radikallerin hücreye verebileceği zararların önüne geçer. Üstelik dut meyvesi içerisinde Resveratrol antioksidanı bulunuyor ve bu antioksidan çeşidi nin yaşlanmayı geciktirdiği söyleniyor.
Kuru dut haşlanarak içilebildiği gibi sade bir şekilde de yenebilir. Ancak protein açısından zengin olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir. Çünkü fazla tüketildiğinde vücuda faydadan çok zarar verebilir.
Dut kurusu, hem atıştırmalık olarak hem de suda kaynatılıp suyu tüketilebilir. Atıştırmalık olarak tüketilen dut kurusu vücut için daha faydalıdır. Bol miktarda protein barındırdığından günde 1 avuçtan fazlası tüketilmemelidir.
İlk önce dutlarımızın kurumuş olan saplarını koparalım, dutları ayıklayalım. Temizlenmiş olan dutları, bir leğene koyup yıkayalım. Büyük bir tencereye iki litre su koyalım ve içine dutları ekleyip, ikiye böldüğümüz kuru kayısıları da ekleyelim. Ardından altını açıp, orta ateşte pişirelim.
İlgili 28 soru bulundu
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Kuru Dut Yıkanır mı? Bazı kişiler tarafından kuru dut yıkanır mı sorusu merak edilmektedir. Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur.
Kuru dutun faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından devamlı ele alınmaktadır. Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır.
Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır. Dikkat! Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir.
Dut kurusu hava almayacak şekilde cam kavanozlarda serin, güneş almayan ve kuru, rutubetsiz dolap veya kiler gibi ortamlarda bozulmadan yaklaşık bir yıl boyunca durabilir. Doğru şekilde muhafaza edildiği takdirde besin değerlerinde herhangi bir değişim söz konusu olmamaktadır.
Dut antioksidan içeriği sayesinde ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti iltihaplarına iyi gelir.
İdrar söktürücüdür: Dut kurusu, idrar söktürücü özelliklere sahiptir ve bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarını önler ve idrar söktürür.
Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri. Siz bunu yıkarsanız bitkiye ait özelliklerin büyük bir kısmını suyla akıtır gidersiniz. O nedenle yıkanmaz.
Dut yaprağı kurusu, kan şekerini dengeler. Karaciğer sağlığı için oldukça faydalıdır. Kalp sağlığı içinde dut yaprağı kurusu kullanımı önerilmekte olup kullanım şekli ve miktarı bakımından uzman bir doktora danışılması uygun olacaktır.
Sindirim sistemi sağlığı: Lifli yapısı nedeniye kuru dut tüketimi, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi durumlarda etkili olabilir.
Kür 2: Kandaki iltihaba karşı
Yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atınız ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam ediniz. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indiriniz.
Dut yaprağının çayı öksürüğü keserek boğazdaki acı ve ağrıyı dindirdiği bilinir.. Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar. Uzun yıllardır alternatif tıpta kullanılan dut yapraklarının yoğun bir şekilde yaşanan romatizma ağrılarını giderdiği de bilinir.
Toplam 25 gün uygulanır. Dikkat: Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden dolayı, beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir. İltihap için yapılan dut kurusu kürü 3 yaş ve üzeri uygulanması önerilmektedir.
Şeker kıvamına gelmesi yeterli olacaktır. Dut kurusunu bu şekilde öğütüp kullanınca kek, muffin veya kurabiye hamurunun içinde homojen olarak, hamurun içinde eşit miktarda dağılıyor. Dut kurusu şekerini (dut tozu) kullanmadan hemen önce, gerektiği kadar çekip taze taze kullanın. Şubat 2019.
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin.
Dut kurusu antioksidan kaynağı olarak bilinir. Günde bir avuç kadar dut kurusu tüketmek vücut direncinizi artırır. Ek olarak dut kurusu metabolizma hızınızı artırarak kilo vermenize yardımcı olur. Vücuttan ödem atılmasını da sağlayan dut kurusu, bu sebeplerle diyet listelerinde sıklıkla önerilir.
İstediğinizde sabahları kahvaltı yaparken yada öğlen yemeğinde veya diyet yaparken de tatlı niyetine tüketebilirsiniz. İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar.
Dut suyunun faydaları
Öncesinde cilt tipine uygun bir temizleyici uygulanır. Sonrasında beyaz dut ile kaynatılmış su yüze uygulanır ve kuruyana kadar beklenir. Kuru dut bu şekilde cilde yumuşaklık ve canlılık kazandırmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri