- Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayan öğrenciler ise kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olmaları kaydıyla ülkemizdeki bir yükseköğretim kurumunun ilgili programına yatay geçiş yapabilecektir.
Kurumlararası Yatay Geçiş:
Lisans öğrencileri not ortalaması ile yatay geçiş yapabilirler. Aynı programlar arasında yapılan geçiştir. İkinci öğretim programında öğrenim gören öğrenci yüzde ona girmesi halinde kurumlararası yatay geçişte belgelendirmesi halinde normal öğretim programına yatay geçiş yapabilir.
Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmalıdır. Bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için, lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç 2 dönem bitirmiş olmalıdır.
MADDE 6 – (1) (Değişik:RG-18/3/2016-29657) Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
İlgili 30 soru bulundu
Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu döneme ait genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,50 veya merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
- Yatay geçiş tarihleri Ocak ve Temmuz aylarında üniversitemiz tarafından ilan edilir. AYNI ANDA BİRDEN ÇOK ÜNİVERSİTEYE YATAY GEÇİŞ BAŞVURUSU YAPABİLİR MİYİM? - Evet yapabilirsiniz, bu konuda bir kısıtlama yoktur.
Disiplin cezası olmamış ve gerekli şartlara uygun -üniversiteden üniversiteye değişmektedir- herkes yatay geçiş yapabilmektedir. Yatay geçiş yapabilmeniz için hazırlık sınıfında olmamanız (GANO için geçerli) ön lisans öğrencisiyseniz 1. dönemin bitmiş, lisans öğrencisiyseniz senenin bitmiş olması gerekmektedir.
Bu nedenle önlisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk yarıyıldan sonra, son yarıyıldan önce bunu yapman gerekir. Lisans programları 8, 10 veya 12 yarıyıldan oluşur. Bu nedenle Lisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk 2 yarıyıldan sonra ve son 2 yarıyıldan önce bu geçişi yapmana izin verilir.
Elbette. Merkezi yerleştirme (Ek Madde 1) ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsin.
Ön lisans diploma programlarında ikinci yarıyıl ve üçüncü yarıyıl başlarında, lisans diploma programlarında ikinci sınıf ve üçüncü sınıf başlarında yatay geçiş başvurusu yapılabilir.
Öğrencinin yatay geçiş başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda kayıt yaptırmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. Öğrenci, kayıtlı olduğu diploma programına devam edebilir.
Hazırlık, birinci ve son sınıfta öğrenim gören adaylar sadece Merkezi Yerleştirme Puanı ile (Ek Madde 1) yatay geçiş yapabilir. Akademik Ortalama İle Yatay Geçiş başvurusunda bulunamazlar.
Merkezi yerleştirme ile başvuracak öğrenciler için Ek-Madde1 kapsamında daha önce yatay geçiş yapıp yapmadığına dair yazı. Nüfus Cüzdanı fotokopisi. Başvuru ücretinin (250 TL) ödendiğine ilişkin dekont.
Merkezi sınavdaki başarı sıralaması şartını sağlayan öğrencilerimiz dönem veya sınıf sınırlamasına tabi olmaksızın yatay geçiş yapabilecektir.
İstediğiniz kadar üniversitenin istediğiniz kadar bölümüne başvurabilirsiniz. 12-Ne zaman Yatay Geçiş yapabilirim ? Yatay geçiş yapabilmeniz için hazırlık sınıfı hariç 2 yarıyıl okumuş olmanız gerekmektedir. Hazırlık sınıfına veya 1. sınıfın ikinci yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
Yatay Geçiş Hangi Sınıfta Yapılabilir? Ön lisans programlarının ikinci ve üçüncü yarıyıllarına; lisans programlarının ikinci ve üçüncü\nsınıflarına yatay geçiş başvurusu yapılabilir.
- Yatay geçişle yerleştirilen öğrencilerin intibakları sonucunda öğrenciler yarıyıl/yıl kaybı yaşayabilirler.
Merkezi yerleştirme puanı ile yurt içi ve kurum içi başvuruları 01-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında olacaktır. Yurt İçinden merkezi sınav puanı ile başvuracak adayların başvuruları online https://umis.bau.edu.tr/transfer/register linki üzerinden alınacaktır. (link 15 Ağustos 2023 saat 15:00'e kadar aktif olacaktır.)
2- Öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği yarıyıla kadar geldiği yükseköğretim programında almakla yükümlü olduğu tüm derslerden başarılı olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO)'sunun 100 tam puan üzerinden en az 75 olması şarttır.
b) Yurtta barınan öğrenciler, yükseköğretim programına devam ederken bir defaya mahsus aynı il veya ilçede üniversite veya bölüm değiştirmeleri, yatay veya dikey geçiş yapmaları halinde yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresi sonuna kadar yurtta barınmaya devam ederler.
12)Yatay geçiş başvuruları için öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının yüz üzerinden 60 veya 4 üzerinden 2,29 olması gerekir.
Öğrencilerin Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilmektedir. Ancak söz konusu madde uyarınca, yatay geçiş yapan öğrencilerin, ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmektedirler.
➖3) Açık konuşalım, ortalama ile yatay geçiş kontenjanları düşük olduğu için ortalamanızın yüksek olması gerekmekte. İyi bir üniversiteye yatay geçiş yapmak istiyorsanız ortalamanızın 3.50 civarı olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri