Formasyon süresi, kişinin eğitim durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süre lisans mezunları için iki yarıyıl, dördüncü sınıf ve üçüncü sınıf öğrencileri için iki yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl ve birinci sınıf öğrencileri için de altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.
Pedagojik formasyon programlarına yukarıda adı geçen kararlarda yer alan lisans programlarının öğrencileri ve mezunları başvurabilir.
Formasyon, üniversitelerin eğitim fakültelerinde açılan sertifika programı tamamlanarak alınır. YÖK tarafından yayınlanan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara göre ilgili lisans bölümlerinden mezun olan her aday programa başvurabilir (1).
Cevap: Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde yürütülür.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır.
İlgili 38 soru bulundu
Cevap: 3. sınıf öğrencileri 6.yarıyılda Pedagojik Formasyon derslerini alabilir. Öğrencinin kendi ders programı uygun olduğu takdirde 7.yarıyılda bölüm dersleriyle birlikte öğrenim gördüğü bölüm stajını alabilir.
Kesin Kayıtta İstenen Belgeler:
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Aslını ibraz etmek kaydıyla) İki Adet Vesikalık Fotoğraf. Öğrenim ücreti güz ve bahar yarıyılı için toplam 8200 TL'dir.
Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına sadece mezun öğrenciler (örgün, açık ve uzaktan öğretim lisans mezunları) başvurabilecektir (Bkz.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında, Talim ve Terbiye Kurulunun kararı kapsamında olan öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecek.
Dr. Erol Özvar, "Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek" açıklamasını yaptı.
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı için ön kayıt başvuru süreci başlamıştır. Çevrim içi gerçekleşecek olan başvurular 31 Ağustos 2023 Perşembe günü 23:59'a kadar devam edecektir. Ön kayıt başvuru sistemi üzerinden pedagojik formasyon sertifika programına kayıt yapabilirsiniz.
Formasyon süresi, kişinin eğitim durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süre lisans mezunları için iki yarıyıl, dördüncü sınıf ve üçüncü sınıf öğrencileri için iki yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl ve birinci sınıf öğrencileri için de altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın, "Pedagojik Formasyon Eğitimi" konusundaki 02.01.2023 tarihli ve 167623 sayılı yazısı çerçevesinde, Üniversitemizde 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında lisans programlarında eğitimine devam eden öğrencilere Pedagojik Formasyon Eğitimi verilecektir.
Öğrenciler, formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli dersleri üçüncü yarıyıldan itibaren alabilecek. Bunun yanı sıra üniversite bünyesinde eğitim veya eğitim bilimleri fakültesi ya da bölümü bulunmuyorsa öğrenciler pedagojik formasyon eğitimlerini aynı ilde bulunan diğer üniversitelerden alabilecek.
Bu öğrenciler, bahar döneminde, yaz öğretiminde veya öğretmenlik uygulaması da dahil derslerini, 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemi güz yarıyılında alabilecek. Mezun öğrenciler için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı uygulaması devam edecek.
Öğretmenlik mesleğine atanabilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmenlik sınavlarını kazanmak ve ardından belirlenen formasyon programını tamamlamak gerekmektedir.
Kayıt hakkı kazanan adaylar, ön başvuruda beyan ettikleri bilgi ve belgeleri, kesin kayıt sırasında teslim etmek zorundadırlar. Kayıt ücreti, 8000 (sekiz bin) TL olup iki eşit taksit şeklinde ödenecektir.
Pedagojik Formasyon Sertifika programı harç ücreti toplam 8.205,00 TL + %10 KDV'dir.
YÖK tarafından alınan ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünde öğrenim görmekte olan öğrenciler eğer isterlerse, normal eğitim programlarına ek olarak 40 AKTS'lik pedagojik formasyon derslerini alarak, YÖK tarafından belirtilen alanlarda öğretmenlik yapabilmektedirler.
Görevlendirmelerde Eğitim Fakültesi mezunları her zaman önceliklidir. Yeterli sayıda Eğitim Fakültesi mezunu başvurusu olmaması durumunda ise Pedagojik Formasyon ve Tezsiz Yüksek Lisansı olanlar önceliklidir.
Pedagojik formasyon eğitimi süresi içerisinde toplam 9 ders alınacaktır. Bu derslerden; 3 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde uzaktan öğretim yoluyla, 5 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Döneminde yüz yüze verilecektir.
Her hafta 6 ders saati olmak üzere, öğrenciler bir yarıyılı boyunca toplam 14 hafta ilgili uygulama okulunda staj yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri