Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Ortaöğretim başarı puanına dair detyaları ÖSYM duyurdu... Ortaöğretim başarı puanı için adayların ortaöğretim bitirme notlarının en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 olmak üzere OBP'ye dönüştürülür. Ortaöğretimden mezun olan öğrecilerin YKS puanlarına eklenen OBP ile tercih işlemleri yapılıyor.
Tercih yapıp bir yere yerleşmediyseniz OBP puanınız düşmez.
Mezuna kalanların akıllarında soru işareti oluşturan OBP'yı şu şekilde açıklayabiliriz. Eğer mezuna kalma nedeniniz herhangi bir yere yerleşememiz veya tercih yapmamanız ise herhangi bir şekilde ÖSYM puanında kesinti veya artış bulunmuyor. Ama yerleşmiş veya kayıt olduysanız ÖSYM puanda bir kesintiye gidecektir.
OBP, son puanın hesaplanmasında sadece bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Bir program seçmezseniz, OBP'niz etkilenmez.
İlgili 40 soru bulundu
İşte detaylar... TERCİH YAPTIM AMA YERLEŞEMEDİM, OKUL PUANIM DÜŞER Mİ? Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Mezuna kalmak, öğrencinin daha özgür ve bireysel olmasına yardımcı olur. Çünkü öğrenci gününü kendi rutinine göre planlayabilir, isterse gece ders çalışabilir. Özellikle dershaneye gitmeden evden sınava hazırlanan öğrenciler, diğer rakiplerine kıyasla daha özgür olur.
2. kez mezuna kalırsan ve yeniden sınava girersen OBP katsayıları tekrar düşmez.
Kilit sorulardan birini yanıtlamaya çalışacağım bu yazıda. “Acısıyla tatlısıyla tüm lezzetleriyle mezuna kalmak”. Öncelikle “Mezuna kalmak nedir?” biraz bunu açıklayalım: Mezuna kalmak demek, YKS'den istenilen puan ve sıralamanın alınamadığı, şansın bir sonraki sene kullanımı demektir.
Mezuna kaldıysanız öğrenci sayılmıyorsunuz üniversiteye girene kadar.
Kırık OBP puan düzelmesi için bir yıl sınava girilmemesi ve o seneyi hazırlanarak geçirmek gerekmektedir. İkinci seçenek ise 2. sene kırık obp puanının çok üzerinde bir puan almak Kırık OBP puanını düzeltecektir. OBP Kırılması Nasıl Hesaplanır? Okul birincisi bir öğrenci normal şartlarda 60 tam OBP almaktadır.
OBP, aşağıdaki durumlarda geçerli değildir: Öğrenci, yurt dışından lise diploması alırsa. Öğrenci, açık öğretim lisesinden mezun olursa. Öğrenci, açık öğretim sınavıyla üniversiteye girerse.
OBP HANGİ DURUMLARDA DÜŞER? Eğer bir öğrenci 2023-YKS sonuçları veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilir ancak kayıt yaptırmazsa, OBP'si yarıya indirilir. Aynı şekilde, öğrenci 2023-YKS sonuçlarıyla yerleştirildikten sonra sınava tekrar girerse, diploma notu %50 oranında düşürülür.
İşte detaylar... TERCİH YAPTIM AMA YERLEŞEMEDİM, OKUL PUANIM DÜŞER Mİ? Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Tercihlerde kullanılacak yerleştirme puanı ise okul notlarının eklenmesiyle oluşuyor. Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Öğrencilerin sınav puanı olmazsa ya da puanı yetersiz olursa yerel yerleştirmeyle yani adrese göre bir liseye yerleşebiliyor. Okul puanına göre öğrenciler adreslerine yakın okulları ya da komşu ilçelerden sınavsız öğrenci kabul eden okulları tercih edebiliyor.
Merhaba. Her mezuna kalan bireyin özel dersler alacağına veya dershaneye gideceğine dair bir kural yok.
Mezuna kaldıktan sonra çalışmaya en geç iki hafta içinde başlamış olmalısınız.araya çok uzun zaman girmemeli mevcut konular unutulabilir bu yüzden 2 hafta. Tabii bi sınav yılından çıktınız çok yoğun bir şekilde başlayamazsınız yavaş yavaş düzenli bir şekilde çalışmalısınız.
Alıyor hocam, nerden çıktı ? Yoo tabi ki alınıyor. Eğer bir üniversite bırakıp tekrar baslamıssanız nakil islemi yaptırıp kalan zamanınız kadar aylık kredi/burs almaya devam edebilirsiniz hocam.
OBP YKS'YE NASIL EKLENİR? OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.
Lise dönemi boyunda aldığı notlar sonucunda diploma notu 70 olan bir öğrencin OBP puanı 70x5=350 olacaktır.
Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. 2022 - 2023 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2023-2024 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır.
Mezuna kalmayı kaldırma gibi bir şey söz konusu olamaz. Şu an nasıl sınava giriyorsak o zamanda aynı şekilde sınav günü herkesle beraber sınava girecek mezuna kalan kişiler. Mezuna kalmayı kaldırma gibi bir şey söz konusu olamaz.
Ayrıntılar haberimizde... MEZUNA KALMAK NE DEMEK? Mezuna kalmak, öğrencilerin istedikleri puan gelmediğinde 1 yıl daha sınava hazırlanması için kullanılır. Mezun ifadesinin geçmesi de bildiğiniz üzere öğrenci artık mezun oluşundan, yani lise diplomasını almış olmasından kaynaklanır.
Mezuna kalmak lise son sınıfta üniversite sınavına giren öğrencilerin istedikleri puanı alamamaları halinde bir sonraki sene tekrar sınava gireceklerini anlatmak için kullandıkları bir terimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri