“mi” edatı: Soru edatıdır. Farklı anlam ilgileri kurar. Ek alabilir.
mahsus bir soru unsurudur. Köktürk Türkçesinde “+gu/+gü” ekinin yanı sıra günümüzde Türkçenin neredeyse umumî ve yegâne soru eki hâline gelen “-mı, -mi, -mu, -mü” ekinin türediği “mu” edatı da soru unsuru olarak kullanılır.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin?
Mi eki gelenekleşmiş olarak ayrı yazılmakta olup kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uymaktadır. Örnek: Siz de mi geldiniz? Mi eki soru sormak için kullanımından başka görevlerde kullanıldığı vakit de ayrı yazılır. Örnek: Güzel mi güzel!
Evet, değil sözcüğü bir edattır.
Sözcük türlerinden biri olan edat, tek başına bir anlam içermeyen ancak cümle içerisinde kullanılırsa anlamı olan bir dil bilgisi terimidir.
İlgili 23 soru bulundu
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Yalnız ya da ancak kelimeleri kullanıldığı zaman bu bir bağlaç anlamına gelir. Ancak bunlar yerine sadece kelimesi kullanıldığı vakit ise edat olarak öne çıkar. Yani bu doğrultuda bir kelimesi edat olarak ifade edilir.
Soru eki, Türkçede soru cümlesi oluşturmakta kullanılan mi ekidir. Kendinden önceki hecenin hem büyük hem de küçük ses uyumlarına uyacak şekilde dar ünlülerden birini alarak mı, mu veya mü'ye dönüşebilir: Eve geldin mi?
"mı, mi" soru edatlarıdır. Edatlar da tek başlarına anlamları olmadıkları halde cümleleri tamamlayan kelimelerdir. yani "mi, mı" edattır; kelimeden sayılır.
Soru anlamı: Cümleye soru katmak için kullanılır. Aynı zamanda cümlede ayrı olarak yazılır. ''Ali bugün eve geldi mi?''
Soru edatıdır.
Türkçede zıt anlamlı kelimeler sıklıkla yer alsa da bazı kelimelerin zıt anlamları bulunmamaktadır. Zaman kelimesi de zıt anlamı olmayan kelimeler arasında yer almaktadır. Ad olarak cümle içinde kullanılan zaman kelimesi saat ve süre belirtici ifadelerde kullanılmaktadır.
Soru eki mi her zaman ayrı yazılmaktadır. Soru ekleri genel olarak cümlenin sonunda yer alsa da bazı durumlarda ortada kullanılabilmektedir. Soru eki olan mi kelimesine şahıs ekleri getirilebilmektedir. Şahıs ekleri gelen soru ekleri misin, miyim veya miyiz şeklini almaktadır.
Soru eki olmayan (soru anlamı katmayan) mi ayrı yazılır. Fakat verdiğiniz örnekte "Gelmemi" sözcüğünde mi yoktur, gelmem kelimesine -i belirtme hal eki gelmiştir.
“mI/mU soru eki, fiil kök ve gövdesini değil, fiil kök ve gövdesini şahıslara bağlayan kipleri şekillendirdiği için, fiilin bir çekim şekli durumundadır…” (Korkmaz, 2003, s. 575).
DEYİL NASIL YAZILIR? DEĞİL Mİ, DEYİL Mİ? beyefendi. Deyil nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "değil" şeklindedir.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem …
Bir de kelimesi cümle içerisinde geçen sözcüklerden biridir. Kelime ayrı bir şekilde yazılmaktadır. Türkçe yazım kuralları içerisinde -de -da ekleri her zaman ayrı olarak yazılır.
Bütün fiillere istisnasız olarak gelen olumsuzluk ekinin (-ma, -me, -mı, -mi, -mu, -mü) yer aldığı şekiller ayrı bir kelime olarak sayılmıştır.
Umulmayan birisi umulmayan bir duruma sebep olduğunda kullanılır. Bu kelime genellikle sende mi, sendemi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sen de mi şeklinde olmalıdır.
Ancak bu tarz mantıklar kurmak yerine Türk Dil Kurumunun sözlüğüne göz atmak her zaman daha iyi bir tercihtir. Nerden mi nereden mi? Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru yazımı nerden (nerde) değil, nereden (nerede) şeklindedir.
Cevap. Açıklama: Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna soru işareti konmalıdır. Dolayısıyla; ''Okulda mı buluşacaksınız? '' cümlesinin doğru yazılımı bu şekilde olmalıdır.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri