Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta ve belirli bir istikrarda yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor. İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor.
1 yıldız “Alanında çok iyi bir restoran” demek. 2 yıldız “Öyle mükemmel bir yemek ki kesinlikle rotanızı değiştirmenize değecek” anlamına gelirken, 3 yıldız “Fevkalade bir mutfak, özel bir yolculuğa değer” anlamını taşıyor.
Bir MICHELIN Yıldızı, farklı tatlara sahip yemeklerin sürekli olarak yüksek standartlarda hazırlandığı, en kaliteli malzemeleri kullanan restoranlara verilir. Şefin kişiliği ve yeteneği ustalıkla hazırlanmış yemeklerinde kendini gösterdiğinde iki MICHELIN Yıldızı verilir; yiyecekleri rafine ve ilham vericidir.
Dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemi olarak nitelenen Michelin Rehberi, bu yıl ilk kez listesine İstanbul'u da dahil etti. Listede 2 yıldız alan tek restoran TURK Fatih Tutak oldu. Restoranın kurucusu ve şefi Fatih Tutak, İstanbul'da doğup Bolu Mengen'de aşçılık okulunda yetişti.
Dünyada Michelin Yıldızı alan Türk var mı? Türkiye'de Michelin yıldızlı restoran yok.
İlgili 15 soru bulundu
Güvenli anket yolu ile yapılan oylamalarda her yılın en iyi 100 şefi seçilirken 2020'nin en iyileri de bu oylamalarla seçildi. Binlerce kişinin yer aldığı oylama ile listede Türkiye'den yalnızca Türk Şef Fatih Tutak yer aldı.
Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor. İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda verilmektedir.
Bir ülkede yıldızlı restoran olabilmesi için Michelin rehberinin o ülkede yayımlanıyor olması gerekiyor. Bu yüzden Türkiye'de Michelin yıldızlı restoran yok.
Yıldız sahibi çeşitli restoranlarda çalışarak deneyim kazanan Ahmet Dede, 2018'de ilk Michelin yıldızını aldı. Ardından kendi restoranını kuran Dede, bu restoran için de 2021'de Michelin yıldızını almaya yeniden hak kazandı.
İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor. Üç Michelin Yıldızı ise kariyerinin zirvesinde olan ve yemek pişirme yöntemi bir sanata dönüşen şeflerin yönettiği restoranlara layık görülüyor.
mehmet yalçınkaya'nın myk'sı ve danilo zanna'nın filo d'olio'su bu grupta yer alır. her biri 3 michelin yıldızına sahiptir.
Dünyada 480 restoranın Michelin Yıldızı bulunuyor. Bunların 349'unun tek yıldızı var. 81 restoranın 2 Michelin Yıldızı, 50 restoranın ise 3 Michelin yıldızı bulunuyor. Bu yıldız o kadar değerli ki Avrupa'nın gastronomi merkezlerinden Londra'da bile faaliyette 3 yıldızlı 3 tane restoran bulunuyor.
Toplam 3 kademeye sahip olan sistemde kimliği bilinmeyen Michelin müfettişleri restoranları değerlendirerek yıldız hak eden restoranları belirler. İstenilen kaliteyi tutturanlara yıldızları verilir.
Seçkide yer alan restoranlardan Pandeli, Karaköy Lokantası, Alaf, Aheste, Tershane, Giritli, Calipso, Cuma, Sade Beş Denizler Mutfağı ve Aman da Bravo; Bib Gourmand ile ödüllendirildi. Neolokal bir de sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından Michelin Yıldızı'nın yanı sıra Yeşil Yıldız da aldı.
MICHELIN Yeşil Yıldız nedir? Yeşil Yıldız, her yıl yenilenen bir ödüldür. Sürdürülebilir gastronomiye yönelik cesur, duyarlı ve son derece kararlı yaklaşımları nedeniyle kendilerini farklı kılan restoranları vurgular.
Michelin Guide'ında 3249 restoranı bulunan Fransa'da bu restoranların 30 tanesi 3 yıldızlı, 74 tanesi 2 yıldızlı ve 534 tanesi ise 1 yıldızlı derecelendirmeye sahip. Paris, Bordeaux, Strazburg ve Lyon şehirlerinde bulunan Michelin Yıldızlı restoranlar, gastronomi dünyasının en iyilerinden.
Michelin Yıldızı nasıl alınır? Michelin Yıldızı, firmasıYa bağlı müfettişlerin değerlendirmeleri sonucunda veriliyor. Bu müfettişler, şirket tarafından gastronomi konusunda derin bilgisi, merakı ve tecrübesi olan kişiler arasından seçiliyor. Ayrıca bu işi de çok gizli bir şekilde yapıyorlar.
1889 yılında seyahat edenlere nerede yemek yiyebileceklerini gösteren özel bir yol gösterici olarak ilk adımları Fransa'da atılan Michelin Rehberi, bugün gastronomi dünyasında saygın bir kriter olarak kabul görüyor; çok sayıda kişi tarafından takip ediliyor.
Ankara'da doğup büyüyen Ahmet Dede, 2009 Mart ayında İrlanda Dublin'e taşındı. Dublin'e gittikten sonra 6 haftalık hızlandırılmış aşçılık kursuna giden ve şef olarak İrlanda'da Chapter 1 isimli restoranda 2 yıl çalışan Dede, daha sonra gittiği Amsterdam'da 2 yıldızlı bir restoranda 1,5 yıl çalıştı.
Yıldız alan şef, ününü katlıyor; restoranı ziyaretçi akınına uğruyor. Şefin -kaybetmediği sürece- yıldızı olunca da hangi işletmeye giderse gitsin o artık “yıldızlı şef” olarak ününü koruyor.
Dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemi olan ve lüks restoranları puanlayan ve yıldız veren Michelin Guide, İstanbul'u 38. destinasyon olarak listesine aldıktan sonra yıldız almak için başvuranları değerlendirdi. Bu değerlendirme sonucunda seçilen 53 restoran bir ödül töreniyle açıklandı.
Ahmet Dede kariyeri
Kısa bir süre sonra evliliği biten Dede, çeşitli yıldız sahibi restoranlarda deneyim kazanmış ve bu meslek aşkı sonunda ona Michelin yıldızını getirmiştir. 2018'de ilk Michelin yıldızını alan Dede, sonrasında kendi restoranını kurmuş ve bu restoran için de 2021 yılında Michelin yıldızı almıştır.
Ünü önce Fransa'ya ve ardından tüm dünyaya yayılan Alain Ducasse 20'den fazla Michelin yıldızına sahip olarak rekoru elinde tutuyor.
Michelin Yıldızı, Fransız lastik üreticisi Michelin tarafından restoranlara verilen bir prestij ödülü olarak biliniyor. Dünya genelinde farklı bölgelerdeki restoranların gizli bir müfettiş sistemiyle değerlendirilmesine ve 1, 2 ya da 3 yıldızla derecelendirilmesine dayanıyor.
Michelin Rehberi'nin yer aldığı ülkelerde her yıl açıklanan yıldızlar, kullanılan malzemelerin kalitesi, tatların uyumu, pişirme tekniklerinin ustalığı, şefin karakterinin restorana yansıması, menüde zaman içinde istikrarlı bir başarı gösterilmesi gibi unsurlar göz önüne alınarak restoranlara dağıtılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri